mdhlodz Opublikowano 5 Lipca 2014 #1 Opublikowano 5 Lipca 2014 Cześć. Zamontowałem sobie na wylocie JBL 901 taki oto filtr UV SUNSUN CUV 209 LAMPA UV 9W - STERYLIZATOR UV-C - JAKOŚĆ I CENA!! (4345244911) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img13.allegroimg.pl/photos/400x300/43/45/24/49/4345244911@@AMEPARAM@@13@@AMEPARAM@@43/45/24/49@@AMEPARAM@@4345244911. Z tym, że nie wiem ile świecić w swoim malawi 240l. Kupiłem ponieważ, chcę aby woda była krystaliczna i żeby szyby nie były po 3-4 dniach po myciu już zielone. Na razie świece 3h/24h Oswietlenie to aqua glo i power glo.
DonPempollo Opublikowano 6 Lipca 2014 #2 Opublikowano 6 Lipca 2014 Samym UV-C nie usuniesz glonów. Używa się jej do walki z niektórymi chorobami pierwotniakami itp . Pamiętaj że uvc zabijasz jeszcze bakterie a te w akwarium są pożądane. Sam mam filtr z wbudowaną lampą i ani razu jej jeszcze nie użyłem. Wielu użytkowników którzy zakupili taką lampę z czasem stwierdzali że to był niepotrzebny wydatek. Ale jak już kupiłeś to nie zaszkodzi mieć. Nie wydaje mi się żeby UVC klarowało wodę nawet jak byś świecił 24/7
Gość pemergency Opublikowano 6 Lipca 2014 #3 Opublikowano 6 Lipca 2014 uvc oczywiście klaruje wodę efekty widać już po 24h... a ile świecić? ... aż się woda wyklaruje
mdhlodz Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor #4 Opublikowano 6 Lipca 2014 Dziś około 14godz zmieniłem kamienie w swoim akwarium. Obruszyłem cały piach. Gąbka z wewnętrznego przypadkiem wycisnęła mi się wewnątrz. Wyszorowałem szyby i kamienie stare w wodzie. Podczas tych prac miałem włączony filtr z UV. Ogólnie bagno. Po ułożeniu kamieni i wymianie 1/3 wody prawie nie było widać ryb i dekoracji. Normalna sprawa, przygotowany byłem na to że akwarium dopiero będzie wyglądało nastepnego dnia. Oglądałem Tour de France aż zasnąłem. Spałem 3h. Po pobudce nie mogłem uwierzyć że woda kryształ. Nigdy tak nie było. Nawet po zwykłej wymianie wody nigdy tak szybko woda się nie odmuliła. Więc uv klaruje wodę. Czyli UV nie zapewni mi czystych szyb?
Gość pemergency Opublikowano 6 Lipca 2014 #5 Opublikowano 6 Lipca 2014 Dziś około 14godz zmieniłem kamienie w swoim akwarium. Obruszyłem cały piach. Gąbka z wewnętrznego przypadkiem wycisnęła mi się wewnątrz. Wyszorowałem szyby i kamienie stare w wodzie. Podczas tych prac miałem włączony filtr z UV. Ogólnie bagno. Po ułożeniu kamieni i wymianie 1/3 wody prawie nie było widać ryb i dekoracji. Normalna sprawa, przygotowany byłem na to że akwarium dopiero będzie wyglądało nastepnego dnia. Oglądałem Tour de France aż zasnąłem. Spałem 3h. Po pobudce nie mogłem uwierzyć że woda kryształ. Nigdy tak nie było. Nawet po zwykłej wymianie wody nigdy tak szybko woda się nie odmuliła. Więc uv klaruje wodę. Czyli UV nie zapewni mi czystych szyb? Czystych szyb i kamieni NIE zapewni, krystaliczna wodę (bez zielonego odcienia) TAK.
mdhlodz Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor #6 Opublikowano 6 Lipca 2014 No ale może jak woda nie będzie zielona to może szyby też będą się wolniej zaglaniać. Na razie pozostaje przy 3godz/24.
Gość pemergency Opublikowano 6 Lipca 2014 #7 Opublikowano 6 Lipca 2014 piszę Ci jak jest, nie jak może być... nie pomoże to nic na szyby i kamienie...
DonPempollo Opublikowano 7 Lipca 2014 #8 Opublikowano 7 Lipca 2014 Jest tak jak wcześniej pisałem może zredukujesz glony ale ich nie wytępisz samym uvc. Dla mnie szkoda zachodu z tą lampą.
Rekomendowane odpowiedzi