Skocz do zawartości

Ślimaki Military Helmet - czyli jak poradziłem sobie z okrzemkiem i glonami

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanko

Czy Neritina pulligera 'Military Helmet  jest tym samym ślimakiem co jak podał autor posta Filopaludina sp. Military helmet (Helmet snaill)? 

Mam problem z glonami, ponieważ moje akwarium stoi przy oknie balkonowym od strony południowej, a w internecie znajduje tylko ślimaki o tej pierwszej nazwie. Myślicie, że u mnie też dadzą radę? 

Edytowane przez Szymon
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzebie trochę temat. U mnie do walki z okrzemkami również zaprzęgnąłem Hemlety. W kilka dni do czysta ogołociły szyby i kamienie... ale tylko te naturalne. Niestety, skorup wykonanych z cementu w ogóle nie ruszają. Skorupy nie są malowane, powierzchnia to czysty cement wzmacniany włóknami. Przed włożeniem do akwa wszystkie skorupy potraktowane były opalarką w celu zlikwidowania luźnych włosków. Kilkakrotnie kładłem ślimaki na skorupach, ale nie było żadnych efektów -  po prostu z nich złaziły. Ciekawe jak zachowywałyby się gdyby skorupy były lakierowane lub malowane? Moje Hemlety również nie chcą żerować na liściach anubiasów i kryptokoryn.

Opublikowano
16 minut temu, WojtekW napisał:

Ciekawe jak zachowywałyby się gdyby skorupy były lakierowane lub malowane?

Śmigają jak po normalnych kamieniach.

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 godziny temu, r10 napisał:

Gdzie i jak je składają i jak wyglądają?

Jak składają to nie wiem ale domyślał się ,że stroną miękką czyli tą , która przylega do powierzchni. Natomiast odpowiadając na pytanie gdzie to spodziewaj  na tle , kamieniach i sporadycznie na szybie. Sporadycznie na szybie z prostego powodu: żerują na okrzemkach a te raczej na przedniej szybie ( u mnie ) nie występują. Na szybie jesteś w stanie je usunąć natomiast na tle czy na kamieniach jest to już problem. Natomiast jeżeli nawet z czasem znikną np. z tła czy kamieni to pozostają po nich plamki. na moich zdjęciach tych plamek nie widać bo usuwam je programem.

• Lubię to 1