Skocz do zawartości

Ślimaki Military Helmet - czyli jak poradziłem sobie z okrzemkiem i glonami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzisiaj wpuściłem 8 szt. helmetów.

Po chwili widoczne były pierwsze efekty..

TBmg.jpg

Po kilku chwilach kolejne..

VBmg.jpg

Jeżeli w takim tempie będą pracowały.. Chyba niepotrzebnie zainwestowałem "aż" w taką ilość ślimaków :)

Sorki za jakość zdjęć, cyknięte na szybko z komórki.

Opublikowano

Napowietrzanie jest jak najbardziej prawidłowe. Niestety sa jeszcże inne przyczyny. Z racji roslin, mam mocniejsze swiatlo i to na razie zidentyfikowałem. Zobaczymy co bedzie dalej. Helmety na razie czyszczą szyby boczna i tylną.

Opublikowano

WItam,

Ja w sumie nie wiem czy miałem okrzemki czy też inne glony, zobaczcie zdjęcia.

W każdym bądź razie ślimaki w tydzień poradziły sobie i akwarium jest jak nowe. Jedyny problem to liście Anubiasów, co prawda od czasu do czasu widzę na nich ślimaki ale niestety niezbyt często. Moje ślimaki dość często wychodzą z akwarium i wędrują po pokrywie obudowy :)

Opublikowano
Moje ślimaki dość często wychodzą z akwarium i wędrują po pokrywie obudowy

Może oznaczać to że coś im nie pasuje w wodzie, moje nie wychodzą. Aczkolwiek czasem widzę je pod powierzchnią.

Ja już nawet szyb nie muszę czyścic bo nie mam z czego. Wnioskuję za postawieniem pomnika dla tych ślimaków są świetne i należy się im cześć i chwała! :)

Opublikowano
WItam,

Ja w sumie nie wiem czy miałem okrzemki czy też inne glony, zobaczcie zdjęcia.

W każdym bądź razie ślimaki w tydzień poradziły sobie i akwarium jest jak nowe. Jedyny problem to liście Anubiasów, co prawda od czasu do czasu widzę na nich ślimaki ale niestety niezbyt często. Moje ślimaki dość często wychodzą z akwarium i wędrują po pokrywie obudowy :)

Gdzieś czytałem, że one nie za bardzo lubią wchodzić na rośliny.

Co do wyłażenia z akwarium to tak jak kolega pisał moje również nie wychodzą z wody nigdy!

Może warto sprawdzić na wszelki wypadek czy z wodą jest wszystko ok?

Opublikowano

Na 400 myślę, że spokojnie z 10 szt możesz zapodać :) Ja mam 240l i 4 helmety powoli zmieniają wystrój akwa... Co do szyb, u mnie są raczej omijane, kamienie, piasek, osprzęt - to im pasuje.