Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano

u mnie wszystko umieszczone jest po jednej stronie (cyrkulator, wylot z fiiltra jak i zasys) woda wraca z drugiej strony zbiornika dołem, ale już nie z takim pędem jak robi to po powierzchni, dlatego nie ma "pralki". Przekładając wszystko do dużego zbiornika, np 1000L, zapewne dołożyłbym tylko jeden cyrkulator po przeciwnej stronie ;)

Opublikowano
  Cytat
W moim słowniku nie ma takiego pojęcia jak nadmiarowa filtracja... = filtracja to filtracja i czym lepsza tym lepsza = to oczywiste

Tylko po co Ci w 240l taka filtracja?Skoro jestem pewien że dużo słabsza tez bezproblemowo dałaby radę,a zużycie prądu dużo mniejsze.No ale z drugiej strony kto bogatemu zabroni:)

Gość pemergency
Opublikowano

ano po to:

- przy dwóch kubłach, mechanika musiałem często otwierać, żeby wymieniać watę,

- nienawidzę filtrów gąbkowych wpakowanych do środka zbiornika,

Przy dwóch kubłach JBL i Fluval, zużycie prądu wynosiło 55W, a filtracja nie spełniała moich oczekiwań. Przy jednej pompie NJ6000 zużycie prądu wynosi 70W i filtracja spełnia moje oczekiwania w 100%. Również można by było spokojnie zasilić ten układ mniejszą pompą np NJ4500 zużywającą 50W, ale kupiłem ją z myślą o pracy w większym zbiorniku w przyszłości, lub ewentualnym napędem do filtracji zewnętrznej dla kilku zbiorników...

grzegorz77 napisał(a):
Skoro jestem pewien że dużo słabsza tez bezproblemowo dałaby radę

Polonezem też spokojnie dałbym radę dojechać do wyznaczonego celu... pytanie tylko po co jeśli jest możliwość skorzystać z innego środka transportu ;) co kto lubi kolego...

Opublikowano
  Cytat
Przy dwóch kubłach JBL i Fluval, zużycie prądu wynosiło 55W, a filtracja nie spełniała moich oczekiwań.

I tu tkwi sedno sprawy.Trudno dyskutować ze stwierdzeniem "nie spełniała moich oczekiwań" bo tu już wkraczamy w odczucia subiektywne, i to co dla jednego jest super dla drugiego będzie nie do zaakceptowania.

Gość pemergency
Opublikowano

Nie spełniała bo nie do zaakceptowania jest dla mnie otwieranie kubełka co kilka dni :) faktem jest, że to temat rzeka i nie ma sensu dywagować czy filtracja jest wystarczająca czy nie w danym zbiorniku. Przykładowo jednym nie przeszkadza zbieranie kupek wężykiem przy podmianach, a dla innych nie mieści się to już w ramach cotygodniowej pracy przy zbiorniku ;)

Opublikowano

Biologię 2075 mi ogarnie, mechanik jest bo jest niech leży w pudle, jak ktoś chce sprzedam nowy.

Ciągle zastanawiam się nad cyrkulacją i narurowcem.

Abstrahując czy warto łączyć 2 pompy Aqua Medic Ecorunner 2700 i 3700 pod 1 narurowca?

Czy AM ER 2700 pociągnie 2 korpusy jako mechanik?

Opublikowano

Po cp tak kombinować i szukać sobie problemów.

Zostaw tego 2075 jako biologa. Daj jakiś mechanik np fluval 4plus (wew) i będziesz miał cyrkuację oraz mechanikę. Po co takie wymyślone rozwiązania. Szukajmy prostych rozwiązań a nie problemów. U mnie chodził podobny zestaw w 240-tce i przy przerybieniu akwarium miałem parametry i biotop jak w książce.