Skocz do zawartości

Wybór porządnego kubła do 300L

Androctonus

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency

u mnie wszystko umieszczone jest po jednej stronie (cyrkulator, wylot z fiiltra jak i zasys) woda wraca z drugiej strony zbiornika dołem, ale już nie z takim pędem jak robi to po powierzchni, dlatego nie ma "pralki". Przekładając wszystko do dużego zbiornika, np 1000L, zapewne dołożyłbym tylko jeden cyrkulator po przeciwnej stronie ;)

W moim słowniku nie ma takiego pojęcia jak nadmiarowa filtracja... = filtracja to filtracja i czym lepsza tym lepsza = to oczywiste

Tylko po co Ci w 240l taka filtracja?Skoro jestem pewien że dużo słabsza tez bezproblemowo dałaby radę,a zużycie prądu dużo mniejsze.No ale z drugiej strony kto bogatemu zabroni:)

Gość pemergency

ano po to:

- przy dwóch kubłach, mechanika musiałem często otwierać, żeby wymieniać watę,

- nienawidzę filtrów gąbkowych wpakowanych do środka zbiornika,

Przy dwóch kubłach JBL i Fluval, zużycie prądu wynosiło 55W, a filtracja nie spełniała moich oczekiwań. Przy jednej pompie NJ6000 zużycie prądu wynosi 70W i filtracja spełnia moje oczekiwania w 100%. Również można by było spokojnie zasilić ten układ mniejszą pompą np NJ4500 zużywającą 50W, ale kupiłem ją z myślą o pracy w większym zbiorniku w przyszłości, lub ewentualnym napędem do filtracji zewnętrznej dla kilku zbiorników...

Skoro jestem pewien że dużo słabsza tez bezproblemowo dałaby radę

Polonezem też spokojnie dałbym radę dojechać do wyznaczonego celu... pytanie tylko po co jeśli jest możliwość skorzystać z innego środka transportu ;) co kto lubi kolego...

Przy dwóch kubłach JBL i Fluval, zużycie prądu wynosiło 55W, a filtracja nie spełniała moich oczekiwań.

I tu tkwi sedno sprawy.Trudno dyskutować ze stwierdzeniem "nie spełniała moich oczekiwań" bo tu już wkraczamy w odczucia subiektywne, i to co dla jednego jest super dla drugiego będzie nie do zaakceptowania.

Gość pemergency

Nie spełniała bo nie do zaakceptowania jest dla mnie otwieranie kubełka co kilka dni :) faktem jest, że to temat rzeka i nie ma sensu dywagować czy filtracja jest wystarczająca czy nie w danym zbiorniku. Przykładowo jednym nie przeszkadza zbieranie kupek wężykiem przy podmianach, a dla innych nie mieści się to już w ramach cotygodniowej pracy przy zbiorniku ;)

Biologię 2075 mi ogarnie, mechanik jest bo jest niech leży w pudle, jak ktoś chce sprzedam nowy.

Ciągle zastanawiam się nad cyrkulacją i narurowcem.

Abstrahując czy warto łączyć 2 pompy Aqua Medic Ecorunner 2700 i 3700 pod 1 narurowca?

Czy AM ER 2700 pociągnie 2 korpusy jako mechanik?

Po cp tak kombinować i szukać sobie problemów.

Zostaw tego 2075 jako biologa. Daj jakiś mechanik np fluval 4plus (wew) i będziesz miał cyrkuację oraz mechanikę. Po co takie wymyślone rozwiązania. Szukajmy prostych rozwiązań a nie problemów. U mnie chodził podobny zestaw w 240-tce i przy przerybieniu akwarium miałem parametry i biotop jak w książce.