Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolega zadał mi pytanie czy w akwarium 96 l 80x30x40h może trzymać jakieś pysie ?

podobają mu się aulonocary czy jest jakis gatunek w którym może trzymać w takim akwarium ??

Jeżeli nie to jaki gatunek można mu zaproponować aby nie męczył ryb ?

Czy raczej powinien pozostać przy gupikach - od razu powiem ze nie ma szans na większe akwarium. Mieszka z żoną w kawalerce.

Opublikowano

Hmm ... na pewno nie aulonocary samce to duże lubiące popływać ryby. Pozostaje mbuna. Harem saulosi z 1 samcem i 3 samicami jescze sie tam zmieści, podobnie jak rdzawe w takim układzie. Choć nie ma co ukrywać że to jednak minimalnie za mały zbiornik i lepiej by było innym rybom niż pyszczaki.

Opublikowano

Wszelakie kategoryczne stwierdzenia, typu "NIE, w żadnym wypadku", będą śmieszne. A z kolei stwierdzanie, że to tylko 5cm węższe od 112 litrów, też niepoważne, bo tak samo można po kilka cm odejmować z każdego wymiaru i w końcu dojdziemy do akwarium 70 litrów, albo mniej...

wiesz... jak się uprze, to kto zabroni? ludzie trzymają i w mniejszych akwariach pyszczaki. Jedyne, co możesz mu sugerować, to aby nie były to aulonki, które w przeciwieństwie do mbuny nie siedzą między skałami, a lubią pływać. A sam wiesz ile się napływają w czymś takim... Ja generalnie jestem na "nie", tak samo z resztą nie podoba mi się trzymanie pysków w 112 litrach. Dopóki ryby są małe, to da rade, ale dorosłe w 80 cm wyglądają kiepsko, dla mnie rozsądne minimum dna to 100 x 40 i raczej nie wsadziłbym swoich pysków w nic mniejszego... Ale wielu z naszych klubowiczów ma 112 i da się sensownie ja zaaranżować...

Opublikowano

Hari jak zwykle wpisał się w każdy post i to pierwszy ;) więc mnie pozostaje dopisać się, że poza tymi 2 gatunkami, wbrew hariemu, zaproponowałbym yellowki, z którymi nie mam tak drastycznych doświadczeń, jak przedmówca... :)