Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witaj

Zostaw sobie na razie te dwa gatunki przez jakiś czas. A później zdecydujesz czy chcesz coś jeszcze czy nie.

oki ale nie wiem co bym mógł do tego dołożyć może jakies rady;]

Opublikowano

Już masz sporą rybę "socolofi" i drugi spory gatunek to już za dużo jak na 240l. Możesz pomyśleć nad czymś małym np. któraś z afr. lub jakiś wszystkożerny "elongatus".

Opublikowano

dzięki wielkie wiem już wtedy w czym dobierać

ale najpierw zrobię jak meszek pisał i wtedy pomyśle dalej i zobaczę jak to będzie wyglądać myślę ze obiecująco dzieki ;)

Opublikowano

Dały bym jakąś afre ( a dokładnie teraz to nie afry, a zebroidesy ;-) )np. cynotilapia zebroides likoma red top. Masz teraz układ niebieskich i żółtych ryb więc do mbunarium koniecznie przydałby sie jakis przedstawiciel mbuny pasiastej. W przypadku twojej obsady tak jak pisał eljot coś mniejszego by się przydało ( zebroides).

Samiec w/w ryby jest śliczny lekko terytorialny ale u mnie przez dwa lata nie zrobił żadnej rybie krzywdy jedynie pogoni i lekko się nastroszy ukazują prześliczne kolory.

1_AFRA_03.2014.jpg

Opublikowano

Własnie przeglądałem forum i zastanawiałem się pomiędzy :

cynotilapia zebroides likoma red top a

cynotilapia afra jalo reef oba gatunki są bardzo ładnie ubarwiane ale znowu dylemat jest ;)

Opublikowano

U mnie samiczki mają przeróżne kolory od szarych beznadziejnych po metalizujące niebieskie. Ja będę swoje polecał ;-) !!!

cynotilapia afra jalo reef oba gatunki są bardzo ładnie ubarwiane ale znowu dylemat jest

To też już zebroides nie afra ;-) , to tylko tak dla przypomnienia i uściślenia bo trza już przeprowadzać zmiany w nazewnictwie.