malwia222 Opublikowano 22 Czerwca 2014 #1 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Witam Co sadzicie o obsadzie do zbiornika 240l 120x40x50 Pseudotropheus socolofi Labidochromis caeruleus czy jeszcze coś dorzucić?
Slawek-meszek Opublikowano 22 Czerwca 2014 #2 Opublikowano 22 Czerwca 2014 Witaj Zostaw sobie na razie te dwa gatunki przez jakiś czas. A później zdecydujesz czy chcesz coś jeszcze czy nie.
malwia222 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor #3 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Witaj Zostaw sobie na razie te dwa gatunki przez jakiś czas. A później zdecydujesz czy chcesz coś jeszcze czy nie. oki ale nie wiem co bym mógł do tego dołożyć może jakies rady;]
eljot Opublikowano 23 Czerwca 2014 #4 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Już masz sporą rybę "socolofi" i drugi spory gatunek to już za dużo jak na 240l. Możesz pomyśleć nad czymś małym np. któraś z afr. lub jakiś wszystkożerny "elongatus".
malwia222 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor #5 Opublikowano 23 Czerwca 2014 dzięki wielkie wiem już wtedy w czym dobierać ale najpierw zrobię jak meszek pisał i wtedy pomyśle dalej i zobaczę jak to będzie wyglądać myślę ze obiecująco dzieki
stan Opublikowano 23 Czerwca 2014 #6 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Dały bym jakąś afre ( a dokładnie teraz to nie afry, a zebroidesy ;-) )np. cynotilapia zebroides likoma red top. Masz teraz układ niebieskich i żółtych ryb więc do mbunarium koniecznie przydałby sie jakis przedstawiciel mbuny pasiastej. W przypadku twojej obsady tak jak pisał eljot coś mniejszego by się przydało ( zebroides). Samiec w/w ryby jest śliczny lekko terytorialny ale u mnie przez dwa lata nie zrobił żadnej rybie krzywdy jedynie pogoni i lekko się nastroszy ukazują prześliczne kolory.
malwia222 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor #7 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Własnie przeglądałem forum i zastanawiałem się pomiędzy : cynotilapia zebroides likoma red top a cynotilapia afra jalo reef oba gatunki są bardzo ładnie ubarwiane ale znowu dylemat jest
Bezprym Opublikowano 23 Czerwca 2014 #8 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Jalo reef chyba ma ładniejsze samiczki
stan Opublikowano 23 Czerwca 2014 #9 Opublikowano 23 Czerwca 2014 U mnie samiczki mają przeróżne kolory od szarych beznadziejnych po metalizujące niebieskie. Ja będę swoje polecał ;-) !!! cynotilapia afra jalo reef oba gatunki są bardzo ładnie ubarwiane ale znowu dylemat jest To też już zebroides nie afra ;-) , to tylko tak dla przypomnienia i uściślenia bo trza już przeprowadzać zmiany w nazewnictwie.
malwia222 Opublikowano 25 Czerwca 2014 Autor #10 Opublikowano 25 Czerwca 2014 a co byście powiedzieli o Labidochromis sp. perlmutt do tej obsady
Rekomendowane odpowiedzi