Skocz do zawartości

Slimaki swiderki - ciekawostka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej !

Pewnie wszyscy znaja slimaki swiderki (Melanoides tuberculata) czestych mieszkancow naszych domowych malawi, powiem wam ciekawostke na ich temat, ale najpierw cofniemy sie ladnych pare lat wstecz.

Pamietam jak zaczynalem zabawe z malawi, pamietam tez jak ktos z klubu za przyslowiowe dziekuje podarowal mi listownie swiderki, zwierzaczki przezyly podroz, zamkniete w pudeleczku na klisze do aparatu wraz z wilgotnym zwirkiem z podloza, a tak sie balem... jakies dwa miesiace temu zlikwidowalem akwarium 240 litrow panorama, kamyczki trafily do garazu w kartonie, a w nich wiele swiderkow, no trudno nie da sie wszystkich powybierac :roll: pozniej znalazlem kupca na akwarium, ale pod warunkiem ze je zaloze u niego w domu, zalozylem, a na dno wysypalem te suchutkie kamienie z garazu (lezaly tam z miesiac) wierzcie mi lub nie... po zalaniu okazalo sie ze swiderki przezyly :twisted:

Opublikowano
może nie uwierzycie, ale miałem kiedyś zwykłego glonojada, miał około 8cm., był to jedyny mój glonojad, miałem też w akwa korzeń, który postanowiłem wyciągnąć z baniaka bo mi się nie podobał, dałem ten korzeń na balkon, to było jesienią. Mój kolega zakładał akwarium na wiosnę, dałem mu żwirek, jakieś roślinki i ten korzeń z balkonu, po 2 tygodniach kumpel przynosi mi glonka w słoiku i mówi, że to chyba mój glonek bo on nie miał takiego. biedak przezimował w korzeniu :shock:

Jest takie coś możliwe :?: :D

słaba prowokacja...

Opublikowano

Lago te twoje swiderki to jakies mutanty ;). Przy przeprowadzce czyscilem dokladnie zwir. Zalewalem wrzatkiem, zimna woda i znowu wrzatek. Plukalem kilka razy pod mocnym strumieniem. Po 3tyg te cholerstwa tak sie znowu namnozyly ze masakra. Znowu opanowaly mi zbiornik mimo ze staram sie nie przekarmiac ryb zeby swiderki padly z glodu :).

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mi przydarzyła się podobna historia z bojownikiem (piszę przy okazji tematu przeżycia, nie rodzaju ryb) - zmieniałem żwirek, stary poszedł na balkon, nowy do akwa, a bojownik zniknął... Po kilku miesiącach (!) ponowna wymiana na stary żwirek i bojownik się odnalazł. Niestety miał uszkodzony kręgosłup, ale żył.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.