Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,wielka prośba o pomoc w doborze obsady

Zdecydowałem się na Metriaclima Estherae Red Red

Pseudotropheus Socolofi

Pseudotropheus Saulosi

Pseudotropheus Demasoni

czy taka obsada jest dobrze dobrana,wiem że pod względem diety jest ok,ale chodzi mi o charakter czy mogą razem ze sobą.

Drugie pytanie w jakich ilościach najlepiej im się żyje,ile samców,samic?

W jakich haremach czuja się najlepiej?

Opublikowano

Nie wiem jaki masz zbiornika, w innym wątku o pokarmach nie podałeś nic, tak jak w tym nic nie wspominasz o wielkości akwarium.

Zastanów się czy chcesz mieć bardzo pomarańczowo w zbiorniku?

M red red jak i samice saulosi kolorystycznie podobne. Ale jak to nie przeszkadza to może być. Obsada jako obsada poprawna spokojnie sobie poradzi na diecie roślinnej. Zaraz odezwą się głosy że na lini demasoni a saulosi może iskrzyć i tak samo jak na lini samica red red a samica saulosi że podobne. Akurat jestem przekonany że red red a saulosi mówię tu o krzyżowaniu nic nie będzie. Ale jak to mówią jak przyjdzie ochota to pies kota wychrobota i nic z tym nie zrobimy.

Osobiście zmieniłbym saulosi na coś innego np P mpanga

Jeżeli posiadasz 375l czyli 150x50x50 jak najbardziej ta obsada ma rację bytu. Wszystkie akwaria mniejsze się nie nadają pod tą obsadę

Opublikowano

Według mnie jest też zbyt niebiesko. No i ten podobny wygląd demasoni i samców saulosi :(

Wysyłane z mojego LG-E400 za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Zbiornik 126,wiem,że mały ale taki musi być narazie.Na początku miała być taka obsada:Pseudotropheus socolofi,Pseudotropheus Demasoni i Labidochromis caeruleus.Ale okazało się,że nie pasują pod względem diety.Zdecydowałem,że rezygnuje z yellowka i zostawiam pozostałą dwójkę,ale chciałem coś żółtego,czerwonego stąd pomysł z Red Red.Akwarium małe,ale jak pisałem wcześniej takie musi być i teraz pytanie czy nie mogloby być np.z każdego gatunku po 3-4 rybki?w sumie dałoby to 12-16 rybek.Już sam nie wiem co robić z obsadą,a dodam,że w poniedzialek odbieram socolofi,demasoni i yellowki.Doradźcie plis

Opublikowano
Akurat jestem przekonany że red red a saulosi mówię tu o krzyżowaniu nic nie będzie.

U mnie samiec saulosi pięknie wycierał samice red OB ;-) !

Jak pablojogi pisał do takiego zbiornika to jeden gatunek, ale na pewno nie demasony to bardzo terytorialne ryby i nie wsadzałbym ich to takiej bańki. Socolofi to spore ryby tez nie nadają się do takiego akwarium. Yelowki to jednolite ryby (samice i samce) więc jednak warto rozejrzeć się za ładnym stadkiem saulosi.

Kto CI polecił zakup takiej obsady do takiego akwarium ?

Opublikowano

Muszę napisać,że sam ustaliłem taką obsadę,ale zaczynam dopiero więc dlatego tutaj jestem.Może coś doradzicie z obsadą,wiadomo,że chciałbym kolorowo.Przeczytalem już większość forum i nadal nie jestem zdecydowany.Więc cała nadzieja w Was

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.