Jump to content

obsada pomoc

Recommended Posts

witam,wielka prośba o pomoc w doborze obsady

Zdecydowałem się na Metriaclima Estherae Red Red

Pseudotropheus Socolofi

Pseudotropheus Saulosi

Pseudotropheus Demasoni

czy taka obsada jest dobrze dobrana,wiem że pod względem diety jest ok,ale chodzi mi o charakter czy mogą razem ze sobą.

Drugie pytanie w jakich ilościach najlepiej im się żyje,ile samców,samic?

W jakich haremach czuja się najlepiej?

Nie wiem jaki masz zbiornika, w innym wątku o pokarmach nie podałeś nic, tak jak w tym nic nie wspominasz o wielkości akwarium.

Zastanów się czy chcesz mieć bardzo pomarańczowo w zbiorniku?

M red red jak i samice saulosi kolorystycznie podobne. Ale jak to nie przeszkadza to może być. Obsada jako obsada poprawna spokojnie sobie poradzi na diecie roślinnej. Zaraz odezwą się głosy że na lini demasoni a saulosi może iskrzyć i tak samo jak na lini samica red red a samica saulosi że podobne. Akurat jestem przekonany że red red a saulosi mówię tu o krzyżowaniu nic nie będzie. Ale jak to mówią jak przyjdzie ochota to pies kota wychrobota i nic z tym nie zrobimy.

Osobiście zmieniłbym saulosi na coś innego np P mpanga

Jeżeli posiadasz 375l czyli 150x50x50 jak najbardziej ta obsada ma rację bytu. Wszystkie akwaria mniejsze się nie nadają pod tą obsadę

Zbiornik 126,wiem,że mały ale taki musi być narazie.Na początku miała być taka obsada:Pseudotropheus socolofi,Pseudotropheus Demasoni i Labidochromis caeruleus.Ale okazało się,że nie pasują pod względem diety.Zdecydowałem,że rezygnuje z yellowka i zostawiam pozostałą dwójkę,ale chciałem coś żółtego,czerwonego stąd pomysł z Red Red.Akwarium małe,ale jak pisałem wcześniej takie musi być i teraz pytanie czy nie mogloby być np.z każdego gatunku po 3-4 rybki?w sumie dałoby to 12-16 rybek.Już sam nie wiem co robić z obsadą,a dodam,że w poniedzialek odbieram socolofi,demasoni i yellowki.Doradźcie plis

Akurat jestem przekonany że red red a saulosi mówię tu o krzyżowaniu nic nie będzie.

U mnie samiec saulosi pięknie wycierał samice red OB ;-) !

Jak pablojogi pisał do takiego zbiornika to jeden gatunek, ale na pewno nie demasony to bardzo terytorialne ryby i nie wsadzałbym ich to takiej bańki. Socolofi to spore ryby tez nie nadają się do takiego akwarium. Yelowki to jednolite ryby (samice i samce) więc jednak warto rozejrzeć się za ładnym stadkiem saulosi.

Kto CI polecił zakup takiej obsady do takiego akwarium ?

Muszę napisać,że sam ustaliłem taką obsadę,ale zaczynam dopiero więc dlatego tutaj jestem.Może coś doradzicie z obsadą,wiadomo,że chciałbym kolorowo.Przeczytalem już większość forum i nadal nie jestem zdecydowany.Więc cała nadzieja w Was

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.

• Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.