Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy jest sens montować to do 160? wydaje mi sie że jest gdyż planuje przejść na wiekszy baniak, choć nie wiem jeszcze kiedy tego narurowca zacznę montować:) ale załużmy, obecnie tetra 300zl, wew. 100, razem 400zl i to wystarcza, ale w baniaku ta tetra in nie wyglada pięknie:( i jeszcze to czyszczenie:( narurowiec to ok. 400pompa, 100 korpusy 100-150 zawory i rurki, razem 600-650zl, różnica 250zl i ma sie spokój. dla mnie warto, gdybym poczytał wiecej o narurowcach przed założeniem zbiornika napewno tetry bym nie kupił.

Opublikowano
czy jest sens montować to do 160? wydaje mi sie że jest gdyż planuje przejść na wiekszy baniak, choć nie wiem jeszcze kiedy tego narurowca zacznę montować ale załużmy, obecnie tetra 300zl, wew. 100, razem 400zl i to wystarcza, ale w baniaku ta tetra in nie wyglada pięknie i jeszcze to czyszczenie narurowiec to ok. 400pompa, 100 korpusy 100-150 zawory i rurki, razem 600-650zl, różnica 250zl i ma sie spokój. dla mnie warto, gdybym poczytał wiecej o narurowcach przed założeniem zbiornika napewno tetry bym nie kupił.

Prawda jest pewno taka że i tak jesteś zdecydowany na montaż narurowca.Więc wszelakie argumenty "za" i "przeciw" nie maja sensu bo i tak wybierzesz "za".A tak na marginesie,czasu już nie cofniesz.Tetre i wew. już kupiłeś,więc nie ma sensu liczyć że narurowiec wyjdzie ci tylko 250 zł drożej,ale że do wydanych 400 zł dokładasz 650 zł na narurowca.Niestety matematyki nie okłamiesz:D

Opublikowano

jeszcze jedna sprawa, a gdyby tak dołożyć filtr narurowy mechaniczny przed tetrą? i do tego pompe obiegową? np.

Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy

, wyrzuciłbym filtr wewnętrzny, i na wężu ssącym do tetry dołożyć pompe, następnie filtr mechaniczny i dalej już normalnie tylko tetra jako biolog, co o tym myślicie?
Gość pemergency
Opublikowano
jeszcze jedna sprawa, a gdyby tak dołożyć filtr narurowy mechaniczny przed tetrą? i do tego pompe obiegową? np. Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy, wyrzuciłbym filtr wewnętrzny, i na wężu ssącym do tetry dołożyć pompe, następnie filtr mechaniczny i dalej już normalnie tylko tetra jako biolog, co o tym myślicie?

Będzie to działać pod warunkiem, że tasz mocną pompę ;) czyli to samo co kilka postów wyżej... ta co podałeś się nie nadaje

Opublikowano

Prawda jest taka że jeżeli szukasz oszczędności,to zakup sobie pompę obiegową starego typu cena około 100 zł.Przy Twoim akwarium na 160l wydaje mi się że spokojnie może pracować na pierwszym biegu.Fakt że zżera ok 30W na pierwszym biegu,ale z drugiej strony w ciągu roku to ja więcej wydaje na piwo:).Fakt faktem że grundfos szybko Ci się zwróci,ale jak Cię na niego nie stać to nie ma sensu kombinować z czymś co nie będzie spełniało wymagań,i kasa będzie wyrzucona w błoto.Znów 100 zł to nie jakaś wielka kasa,a jak sobie uzbierasz na grundfosa to zawsze możesz wymienić,jak stwierdzisz że rachunki za prąd są zbyt wysokie.

Opublikowano

pytałem o tą pomke gdyż szkoda mi teraz wyrzucać ta tetre. chciałem ją wykorzystać a dołożyć narazie tylko jeden wkład mechniczny. Pużniej i tak kupie grundfosa i zrobie narurowy, ewentualnie wykorzystam sam kubeł bez wirnika na biologie, lub puszcze na allegro:)

Opublikowano

Bez urazy kolego,ale powoli przestaje Cie rozumieć.Na początku piszesz że chcesz zrobić narurowca i czy jest pompa zastępcza za grundfosa a równie dobra,a teraz piszesz że jednak zostawiłbyś tetrę a zrobił korpus przed kubłem.Tak jak napisali Ci koledzy, tetrę masz za słabą żeby zrobić przed nią korpus.A więc albo zrób narurowca z prawdziwego zdarzenia z pompą obiegową albo zostaw tak jak jest ,aż do momentu uzbierania na grundfosa.Odnoszę wrażenie że na siłę chcesz zrobić tego narurowca,ale budżet nie pozwala więc kombinujesz jak koń pod górę,ale mam nadzieje że się mylę:)

Opublikowano

bo ja poprostu kombinuje całe życie:) czyłem wiele tematów o narurowcu i tam zawsze to samo, wiec chciałem zapytać o jakaś alternatywe a przy okazji zaoszczędzić:) zawsze warto poszukać czegoś innego...

Gość pemergency
Opublikowano
bo ja poprostu kombinuje całe życie:) czyłem wiele tematów o narurowcu i tam zawsze to samo, wiec chciałem zapytać o jakaś alternatywe a przy okazji zaoszczędzić:) zawsze warto poszukać czegoś innego...

Podałem Ci wcześniej alternatywy, nic poniżej 2500l/h i wysokiego podnoszenia nie wchodzi w grę, szczerze mówiąc to nawet tej tunze nie odważyłbym się podpiąć pod narurowca, moim zdaniem jest za słaba...