Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie zagłębiałem się aż tak ale jeśli producent podaje, że można robić co miesiąc kurację to może i tak. Choć moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, jeżeli nie ma sinic.

Opublikowano

Wydaje mi się że woda w akwa stała się jeszcze bardziej krystaliczna , a z kamieni puścił "brąz" na rzecz delikatnego "zielonego koloru" :)Tzn nie że od razu coś wyrosło ale tak jak by wcześniej ta "zieleń" była porośnięta "brązem". To jest widoczne gołym okiem ta zmiana ale niestety nie zrobię dokładnego zdjęcia bo nie mam dobrego aparatu.A inf o comiesięcznej poprawce mam z tyłu na kartoniku :)

[300] Malawi

Opublikowano

Mam pytanie z tej samej beczki a skoro temat teraz jest obserwowany przez kilka osób to zapytam tutaj.

Czy jak rośnie a ryby skrobią i zjadają to są to mogą to być sinice? Mam na tle takie coś jasno zielone i wydawało mi się, że to sinice ale jak ryby skrobią to sam już nie wiem.

Opublikowano

Ja zauważyłem że u mnie z piasku też czasem dzióbały ,po czym od razu wypluwały :) Druga sprawa że jeśli nie jesteś pewny zrób test. Zakryj akwa na kilka dni np i będziesz wiedział wstępnie czy to sinice czy nie:)

[300] Malawi

Opublikowano

Sinice padną już po 2 dniach całkowitego zaciemnienia. Zielenice nie. u mnie ładnie ten zielony się rozrasta. Jeśli chodzi o skubanie sinic to u mnie nie ryby nic nie próbowały nawet skubać. Zielenice na skałach to i owszem.

Mogę się mylić ale wydaje mi się, że jeśli w akwa są sinice to pokrywają piasek najpierw. Jeśli na kamieniach jest coś co Ci się nie podoba i jeżeli to sinice to pod palcem powinny schodzić za pierwszym razem. Z zielenicami nie jest tak łatwo aby je palcem zetrzeć.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Około 7 tyg po zastosowaniu powróciły sinice :mad: :mad: :mad: Odessałem i wyszły nowe. Na szczęście mam jeszcze na 2 zabiegi Chemiclean , ale wstrzymam się do następnego tyg bo planuję zmianę piasku na budowlany/do piaskownicy.

[300] Malawi

Opublikowano

Sam się dziwię.

2uelkj6.jpg

Prostuje pewne fakty a dokładnie że przy podmianie wody w piątek zrobiłem zament w postaci odessania wszystkiego i zamieszaniem piasku i przez dwa dni nic nie wyskakuje. Więc albo to nie były sinice albo w moim akwa zachodzą dziwne zjawiska :D

[300] Malawi