Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Poczytałem dość dużo opinii i skłaniam się ku zakupowi, jednak mam dylemat, gdyż w tej samej cenie mam do wyboru 303B lub 304A i teraz pytanie co się bardziej opłaca mniejszy i słabszy filtr z lampą uv (15W mniejsze zużycie prądu) czy większy 304, jednak bez lampy, jak sądzicie? Ma to być biolog, mechanik to aquael circulator 2000. Pozdrawiam

Ja mam z UV i ani razu nie użyłem. Wiele osób stwierdza z czasem że szkoda kasy na uv (co innego jak już jest). Jak interesujesz się uv to poczytaj temat http://forum.klub-malawi.pl/filtr-uv-swiecic-t23620.html

Ja w moim akwa 350 posiadam hw304 i i cirkulatora 2000 i starczy ze spokojem (21młodzików). Do tego stopnia że na Hw założyłem korpus 10" i zastanawiam się czy nie zrezygnować z aq 2000. Skoro u mnie wystarczu u Ciebie napewno. Przemyśl na czym Ci zależy i czy nie zachorujesz na większy baniak. Zrób bilans zysków i strat. Napisz co wybrałeś bo jestem ciekaw ;)

Opublikowano

A tego 303b to masz po jakieś okazyjnej cenie ? Bo jak ja na przełomie roku kupowałem 304, to różnica miedzy tym z lampa a bez to było koło 20zł. Dlatego wziąłem 304B. Finał jest taki, że kubeł chodzi bez wkręconej lampy UV, jak będzie potrzebna to ją zamontuje. Poza tym lampa wcale nie musi być na stałe włączona, ma osobny przycisk który ją uruchamia. Opis sposobu filtracji w mojej 240 jest w temacie jej poświęconym, może podpatrzysz jakieś rozwiązania.

Osobiście do domu nie kupiłbym 304 bo ma kosmiczne zużycie energii, chyba że nie ma to dla Ciebie znaczenia. Są inne tańsze w eksploatacji rozwiązania, są różne ceny ich uruchomienia i ewentualnej eksploatacji, każda ma jakieś swoje plusy i minusy. Pytanie na czym Ci zależy.

HW-304 z prefiltrem w postaci korpusu plus aquael circulator 1500 z gęstą gąbką ogólnie radzi sobie w tej 240. Choć jest kilka miejsc gdzie trochę brudu się zbiera, przy podmianach odsysam nieczystości w tym miejscu. Jednak bez tego filtra wewnętrznego nie sądzę by sobie sam HW poradził. Choć fakt, że duszę jego przepływ prefiltrem, złożami którymi wypchałem go na max i lekką kombinacją z przewodami (bo działa on zarazem jako pompa do zlewania i nalewania wody w czasie podmian).

Opublikowano

Kolego a jak jesteś zadowolony z kultury pracy filtra? Jeżeli chodzi o wydajność, głośność(akwarium mam w sypialni)?

Dobrze, że zwróciłeś mi uwagę na tą moc filtra, 35W przy 303 i 50W przy 304, gdzie moja tetra 1200 ma 21W, niby nic, a miesięcznie robi różnicę... Czytając co mówicie skłaniam się ku opcji 303A, która wyjdzie mnie 200zł z przesyłką, a myślę, że razem z aquaelem nie będzie źle...

Opublikowano

Nie będę miarodajnym źródłem jej oceny, bo mam ją w pracy gdzie jest dużo szumu (komputery i inni ludzie). Jednak lekko ją słychać przy otwartej szafce, ale nie ma lekkiego życia.

Jeśli ważne jest dla Ciebie niskobudżetowe rozwiązanie to wziąłbym pod uwagę kaseciaka, nad którym chłopcy pracują na forum. Mógłbyś wtedy zrezygnować całkowicie z filtra zewnętrznego. Ewentualnie pozostawiając jeden kubeł który już masz mógłbyś zrobić jeszcze mniejszą wersję kaseciaka. Taką która będzie tylko filtracją mechaniczną, a sama głowica będzie zamaskowana w małej zabudowie z plexi.

Opublikowano

Co do jego kultury pracy to filtr pracuje w tym samym pomieszczeniu co śpię (a od niedawna filtr pracuje pod większym obciążeniem - korpus 10"). Nie mogę powiedzieć że go nie słychać bo mam dobry słuch i kłamać nie będę. Dla mnie akceptowanie, a w żaden sposób go nie wyciszałem filc czy obkładanie kocami :) Zawsze istnieje jakieś pole manewru.

Co prawda nie mam porównania do często polecanych i wymienianych na forum jbl 1501 czy unimax 500. Albo one są takie dobre że jednak warto dołożyć 200-250 PLN albo ten chińczyk jest tak dobry jak inni piszą. Ja polecam z czystym sumieniem ale fakt że swoje z sieci ciągnie. Przepływ sam się nie zrobi.

Opublikowano

Przyjrzałem się temu filtrowi kasetowemu i w sumie dlaczego nie... :) Najbardziej mi zależy na bezpieczeństwie, bo tetra mnie strasznie zalała, 3 razy, szafka już napęczniała delikatnie nawet, tragedia z nią była. Przemyślę jeszcze wszystko poważnie, zorientuję się w kosztach i zobaczymy :) Dziękuję za rady i opinie :)