Jump to content

HW-303 + Midikani 800

Ghost_Writer

Recommended Posts

Cześć,

Do mojej klasycznej 200l jedzie hw-303a. Z obecnego midikani 800 zostaje mi pompa + kubeł.

Czy jak bym wypełnił jeden wkład gąbką - to mógł bym sam kubeł wykorzystać jako prefiltr i wówczas Circulatora 1000 wywalić z baniaka? Czy miało by to rację bytu?

Guest pemergency
Cześć,

Do mojej klasycznej 200l jedzie hw-303a. Z obecnego midikani 800 zostaje mi pompa + kubeł.

Czy jak bym wypełnił jeden wkład gąbką - to mógł bym sam kubeł wykorzystać jako prefiltr i wówczas Circulatora 1000 wywalić z baniaka? Czy miało by to rację bytu?

Ten kubełek midikani ma słabą pompkę, sprawdzi się jako mechanik pod warunkiem, że go podepniesz pod mocniejszą pompę, to już chyba lepszy mechanik byłby z tego hw...

Myślałem żeby użyć sam kubeł bez pompy, bo pompa jest zewnętrzna. Do tego kubła dać gąbkę w jednym z wkładów i z niego woda leci do hw, tam ceramika na full i do baniaka. Pozostałych wkładów by nie było żeby zmaksymalizować przepływ do hw. Hw robił by za pompkę do mechanika i za biologa.

Guest pemergency
Myślałem żeby użyć sam kubeł bez pompy, bo pompa jest zewnętrzna. Do tego kubła dać gąbkę w jednym z wkładów i z niego woda leci do hw, tam ceramika na full i do baniaka. Pozostałych wkładów by nie było żeby zmaksymalizować przepływ do hw. Hw robił by za pompkę do mechanika i za biologa.

A jaka pompa ma to napędzić?

Raczej słabo to widzę. U mnie e1501 z prefiltrem na korpusie daje radę na styk. Ryby mi pordosły są jeszcze przed redukcją, sporo śmieci zbiera się miedzy kamieniami, mimo ze z jvp-100 widać że woda sobie płynie.

• 3 weeks later...

Witam!

Podepnę się troszkę do tematu...

Moja cierpliwość do tetry 1200 się właśnie skończyła (co chwila cieknie) i zastanawiam się nad wymianą kubła. Akwarium 240l standard. Budżet mam ograniczony i zastanawiam się nad filtrem hw303a. Moglibyście napisać co o nim sądzicie? Warty swojej ceny? Jak Ci się Kolego sprawuje?

Pozdrawiam

Witam!

Podepnę się troszkę do tematu...

Moja cierpliwość do tetry 1200 się właśnie skończyła (co chwila cieknie) i zastanawiam się nad wymianą kubła. Akwarium 240l standard. Budżet mam ograniczony i zastanawiam się nad filtrem hw303a. Moglibyście napisać co o nim sądzicie? Warty swojej ceny? Jak Ci się Kolego sprawuje?

Pozdrawiam

Mój przyjechał z wadą fabryczną i od razu pojechał na serwis. Jak tylko wróci z serwisu wystawiam go na sprzedaż gdyż zmieniam koncepcję filtracji u siebie. Natomiast jego zakupu dokonałem w oparciu o opinie na tutejszym forum. Więc jeśli jesteś zainteresowany to bądźmy w kontakcie.

Poczytałem dość dużo opinii i skłaniam się ku zakupowi, jednak mam dylemat, gdyż w tej samej cenie mam do wyboru 303B lub 304A i teraz pytanie co się bardziej opłaca mniejszy i słabszy filtr z lampą uv (15W mniejsze zużycie prądu) czy większy 304, jednak bez lampy, jak sądzicie? Ma to być biolog, mechanik to aquael circulator 2000. Pozdrawiam