Jump to content

Glony- takie mieć

lufa555

Recommended Posts

Cześć.

Postanowiłem zamieścić zdjęcie glona jaki posiadam w swoim krewetkarium ( bez krewetek :D ).

Zastanawia mnie czemu tak pięknie rosną właśnie w krewetkarium gdzie:

- ph 7

- no3 - 1mg/l

Innych parametrów nie mierzyłem. W krewetkarium używam wody RO przepuszczonej przez mineralizator czyli uboga w minerały mimo mineralizacji ;)

Oświetlenie to 11W na 30l wody czyli skromnie.

Woda uboga w NO3, PO4 zapewne też, uboga w minerały, co prawda miękka a glon przepiękny.

U mnie w malawi mam wodę twardą, bogatą w NO3 i PO4 a jednak glonów brak.

Jakość zdjęcia kiepska, robione telefonem ale glon widać bardzo dobrze ;)

post-13031-14695717686273_thumb.jpg

Nawet na sekundę światło słoneczne nie wpada do krewetkarium. Prędzej do akwa malawi jak zapomnę zasłonić okno na około godzinę.

Generalnie reasumując glony zielone są nieprzewidywalne :D rosną tam gdzie chcą. Szkoda, że nie w moim głównym akwarium.

Gdzieś tu na forum kiedyś przeczytałem, że glon zielony ma większe tendencje do wzrostu w akwariach z choć niewielką ilością roślin. W krewetkarium miałem mech ale się posypał. Nie płaczę za nim bo tylna ściana robi się zielona. Włosy tego glona mają coś około 4-5cm i tworzą piękny dywan na tej ścianie.

W moim krewetkarium z krewetkami :mrgreen: też się w ten sposób zielenią szyby tylko co tydzień je czyszczę. Zostawię tylną beż czyszczenia na jakiś. Ciekawe czy też takich się dochowam.

Może spróbuj zaszczepić go do skały w malawce ;)

Ja czyszczę szyby tylko boczne i przednią. Tylna nie czyszczona od początku czyli jakieś 4 miesiące.

Przeszło mi przez myśl aby je jakoś zaszczepić bo w krewetkarium porastają wszystko włącznie z korzeniem. Może wsadzę jakiś kamień na miesiąc do krewetkarium a potem przełożę do malawki. Jak znam życie to w malawce padną :D albo zostaną zeżarte zanim zdążą się rozprzestrzenić.

Zebys sie nie zdziwil, ze przy niskim No3, Po4 może być b. wysokie. Glonom do przeżycia wystarczy niewiele, na samym Po4 też mogą jechać ;)) Mam 3 roślinne baniaki, z doświadczenia wiem, że nierównowaga makro - glony, stosunek No3 do Po4 wynosi 10:1

Raffy, zmierzyłem poziom PO4. Ku mojemu zdziwieniu = 0. Też miałem baniaki roślinne HT i LT.

Co nie co wiem na temat zależności między makro.

Jak widać glony potrafią rosnąć w warunkach teoretycznie nawet dla nich niesprzyjających ( jednak sprzyjają ).

Wydaje mi się, że woda zasadowa nie działa dobrze na glony zielone choć mogę się mylić.

A zelazo? Zreszta co ja gdybam, jak lejesz kranowit do roslinnego i do malawi, to pewnie poziom ten sam... Chyba ze masz jakies specjalne podloze w roslinnym, ktore cos uwalnia... Glony to ciezki temat, pojawiaja sie i znikaja i nikt nie wie czemu :))) w morskim niektorzy probuja utrzymac przy zyciu efektowne algi, ale wszystko na nic, niestety.