Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kolego czy wiesz na co jest metro... że tak bardzo polecasz?

Niech się kolega nie sili na pytania retoryczne.Jestem przekonany na 99,9% że dobrze kolega wie na co i kiedy jest stosowany ten lek.Czy polecam ten preparat?Raczej mówię że u mnie zadziałał.BaktroforteS działa bakteriobójczo i metronidazol też.

Opublikowano
I tak przykładowo, wystarczy, że wymienisz sznurki w narurowcu i masz zmętnienie przez kilka godzin, pytałem już o to kilka osób

Sorry za OT , ale co wy za sznurki macie ?? Nigdy nic takiego nie zaobserwowałem , już na pewno wymiana sznurków nie rojeżdża biologi ! Na prawdę niech nikt nie pisze takich nie dorzeczności. Zresztą od kiedy zmętnienie jest oznaka rozjechanej biologi kolejna bzdura ( albo pierwole albo mechanika ).

Kolejna sprawa od kiedy wyjęcie czy wsadzenie kamienia rozjeżdża biologie - jakieś żarty ????? Tak samo jak dorzucenie kilku rybek, co najmniej dziwne i zastanawiające.

Gość pemergency
Opublikowano
Sorry za OT , ale co wy za sznurki macie ?? Nigdy nic takiego nie zaobserwowałem , już na pewno wymiana sznurków nie rojeżdża biologi ! Na prawdę niech nikt nie pisze takich nie dorzeczności. Zresztą od kiedy zmętnienie jest oznaka rozjechanej biologi kolejna bzdura ( albo pierwole albo mechanika ).

Kolejna sprawa od kiedy wyjęcie czy wsadzenie kamienia rozjeżdża biologie - jakieś żarty ????? Tak samo jak dorzucenie kilku rybek, co najmniej dziwne i zastanawiające.

Stasiu co Ty bredzisz? czego oznaką jest niby zakwit pierwotniaków w dojrzałym już akwarium jak nie zachwiania równowagi biologicznej? To delikatny ekosystem, bakterie rozkładają się wszędzie, jak ktoś ma mechanika z gąbką w środku i wypłucze gąbkę pod kranówą, to moment jest woda mętna. Uważasz, że co to niby jest jak nie zachwianie równowagi bio?

Wystarczy, że dzień przed podmianą sznurków, spuszczę 10L wody do wiadra i włożę do niego sznurki na noc, po założeniu takich moczonych sznurków na drugi dzień, nie ma najmniejszych problemów z mętną wodą...

Gdzieś nawet Seba pisał, że przy narurowcu miał co jakiś czas zmętnienia wody, problem się skończył jak założył kaseciaka... przypadek? Myślę, że odpowiedź jest prosta, płucze gąbkę w wodzie akwariowej i dzięki temu nic nowego (świeżego - sznurki) nie dostaje się do wody co jakiś czas... co skutkuje brakiem jakichkolwiek zachwiań biologi

Opublikowano

Pemer :-) od zawsze gąbki płuczę w wodzie kranowej i to ciepłej aby syf lepiej zmyć i wiesz co? Zmętnienia wody nie mam po jakiej kolwiek podmianie wody. Albo niektóre osoby mają wyrafinowane poczucie przejrzystości zbiornika, zmętnienia wody i braku nawet kawałeczka kupy na piachu, albo ze mną jest coś nie tak i ja nie dostrzegam złych rzeczy u mnie w zbiorniku po co tygodniowych pracach.

Pozdrawiam

Gość pemergency
Opublikowano
Pemer :-) od zawsze gąbki płuczę w wodzie kranowej i to ciepłej aby syf lepiej zmyć i wiesz co? Zmętnienia wody nie mam po jakiej kolwiek podmianie wody. Albo niektóre osoby mają wyrafinowane poczucie przejrzystości zbiornika, zmętnienia wody i braku nawet kawałeczka kupy na piachu, albo ze mną jest coś nie tak i ja nie dostrzegam złych rzeczy u mnie w zbiorniku po co tygodniowych pracach.

Pozdrawiam

Ja nie wiem waszek, ale ja nawet na Twoim zdjęciu w sygnaturce widzę mętną wodę :D może faktycznie coś ze mną nie tak... kto wie... Nie chcę się tutaj z nikim kłócić, dzielę się tylko moimi obserwacjami.

Opublikowano

No nie masz się co dziwić że woda na zdjęciu jest mętna bo zdjęcie było robione zaraz po założeniu zbiornika. Więc inaczej być nie może. Wspominałem o tym w komentarzach w konkursie. Zapraszam Cię do mnie i możesz sam sprawdzić jak wygląda woda, możesz pomóc mi przy podmianie i sam ocenisz. Wtedy wydasz obiektywną ocenę :-D

Opublikowano
jak ktoś ma mechanika z gąbką w środku i wypłucze gąbkę pod kranówą, to moment jest woda mętna.

...robię tak od lat i nigdy z tego powodu woda mi nie zmętniała!!!

To nie jest Waszek odpowiedź do Ciebie tylko do pemergency:) Coś mi się tu namotało:)

Opublikowano
Stasiu co Ty bredzisz? czego oznaką jest niby zakwit pierwotniaków w dojrzałym już akwarium jak nie zachwiania równowagi biologicznej?

Napisałem, że zmętnienie wody to albo pierwole albo słaba mechanika i wcale nie stwierdziłem, że mętna woda to pierwole w przypadku wymiany sznurków. Mętne woda nie ma nic wspólnego z rozjechana biologią - Boże widzisz i nie grzmisz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To, że kaseciak wykrystalizował wodę to przecież nie ma nic wspólnego z biologią tylko z odpowiednią mechaniką + cyrkulacją w jego akwarium. Sam mam problem z krystalizacją jak tylko cyrkulator jest w innej pozycji jak tylko ustawię go do odpowiedniej pozycji od razu przejrzystość wraca do normy. Sznurki trza zawsze przepłukać przed włożeniem do narurowca inaczej może ale cale nie musi zrobić się mętnawa woda.

Gość pemergency
Opublikowano
Napisałem, że zmętnienie wody to albo pierwole albo słaba mechanika i wcale nie stwierdziłem, że mętna woda to pierwole w przypadku wymiany sznurków. Mętne woda nie ma nic wspólnego z rozjechana biologią - Boże widzisz i nie grzmisz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To, że kaseciak wykrystalizował wodę to przecież nie ma nic wspólnego z biologią tylko z odpowiednią mechaniką + cyrkulacją w jego akwarium. Sam mam problem z krystalizacją jak tylko cyrkulator jest w innej pozycji jak tylko ustawię go do odpowiedniej pozycji od razu przejrzystość wraca do normy. Sznurki trza zawsze przepłukać przed włożeniem do narurowca inaczej może ale cale nie musi zrobić się mętnawa woda.

Ok, to odnosząc się do Twojego całego posta, wytłumacz mi proszę jedno, skoro twierdzisz, że problem mętnej wody to mechanika i zła cyrkulacja to dlaczego po wymianie sznurków po ok 3h woda jest krystalicznie czysta? chcesz mi powiedzieć, że sznurki nie są czyste? używałem wcześniej dużej ilości waty sera i była dokładnie taka sama sytuacja, czyli wata też była brudna? dlaczego po płukaniu wkładów gąbkowych z mechanika pod kranówą, miałem zmętnienie wody?

Przecież taka gęsta gąbka z mechanika ma od cholery bakterii nitryfikacyjnych, wypłukując ją pod kranem w wodzie chlorowanej w 3 sekundy zabijamy je wszystkie.

Przykładowo co się stanie jak postawisz dwa biologi po 4l ceramiki każdy i jeden po jakimś czasie zabierzesz? nie zachwiejesz biologi? Bakterie rozłożą się równomiernie, czyli przykładowo na 2l w jednym kuble i 2l litrach w drugim, a nie 4l w jednym i 0l w drugim. Taką samą funkcję spełnia gęsta gąbka mechanika, twierdzicie, że nie osiadają się na niej bakterie? Co się stanie jak część z nich zabierzecie??

Zawsze myślałem, że klarowna woda (nie piszę tu o drobinkach w wodzie, a o braku zmętnienia) to przede wszystkim stabilna biologia... teraz chcesz mi powiedzieć, że tak nie jest? :???: