Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zanim cos napiszesz dowiedz sie co spozywasz , przykladem jest sol kuchenna .

Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 lipca 1996 r. w sprawie zakazu produkcji i wprowadzania do obrotu w celach spożywczych rodzajów soli.(M.P. 1996 nr 48 poz. 462), istotnie wprowadzało obowiązek jodowania soli kuchennej w ilości 30 (+/- 10)mg jodku potasu na kilogram soli kuchennej.

Sol kuchenna spozywca to nic innegego jak sol jodowana , oczywiscie mozesz uzyc inny rodzaj soli ktora nie jest spozywcza ( ale nie o niej tu mowa ) np sol drogowa . itd ..

Eh, maskara

Sól niejodowaną!!! nie stosuje się soli kuchennej (takiej do kanapek)

-- dołączony post:

Eh, masakra...

Opublikowano
Troche zaczyna sie srac ten topic i kolega nie wie co robic . A wiec z mojej strony proponuje .

1. Podmienic 30% wody ( nie wiem czy juz tego nie zrobiles ) dodaj soli lub srodek BactoforteS jak meszek napisal.

2. Odstaw swieza wode w baniakach , wiaderkach itd . ( polowe wartosci zbiornika , jak masz mozliwosc wiecej ) ..( cokolwiek masz ) na 48 godzin dodaj do tego srodek Prime ( http://www.seachem.com/Products/product_pages/Prime.html ) .

3. Odlej wode z akwarium do inego akwarium lub innego pojemnego zbiornika ( nie zaponij cos wsadzic na dono aby ryby mialy ukrycie ) dolacz potrzebny osprzet , grzalka , filtr itd . Jezeli zbiornik jest maly proponuje dodac duze napowietrzanie i podmieniac 20% wody co 12h .

4. Wyciagnij wszystko z baniaka i go porzadnie wyczysc.

- piasek , kamienie , wezyki i wszystko co masz w filtrze splucz pod goraca woda wymyj dokladnie .

5. Zalej zbiornik juz odstana woda i druga polowe wartosci awkwarium zalej swieza woda .

6. Dodaj sol w dawkach odpowiednich dla twojego zbiornika.

7. Wpusc ryby .

8. Zastosuj tonic lub odpowiednik o ktorym pisalem wczesniej w dawce podzielonej przez dwa .

Moim zdaniem nic nie kombinować, tylko uzyć chemii (czy to w postaci leku czy soli). Podmiany i płukanie nic nie da. Nie będziesz chyba wszystko dezynfekował płynem antybakteryjnym. Same ryby już posiadają w sobie (na sobie) te bakterie i włożenie ich z powrotem do "czystego" zbiornika spowoduje znowu namnożenie bakterii. Nie wspomnę już nic o stresie dla ryb, który może bardzo szybko zredukować już chorą i osłabioną obsadę.

-- dołączony post:

Zarządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z dnia 24 lipca 1996 r. w sprawie zakazu produkcji i wprowadzania do obrotu w celach spożywczych rodzajów soli.(M.P. 1996 nr 48 poz. 462), istotnie wprowadzało obowiązek jodowania soli kuchennej w ilości 30 (+/- 10)mg jodku potasu na kilogram soli kuchennej.

Sol kuchenna spozywca to nic innegego jak sol jodowana , oczywiscie mozesz uzyc inny rodzaj soli ktora nie jest spozywcza ( ale nie o niej tu mowa ) np sol drogowa . itd ..

Eh, maskara

Cały czas jest mowa o soli niejodowanej. Sól kuchenna jest jodowana.

Gość pemergency
Opublikowano

Eh, maskara

Przepraszam kolego, ale masz najwyraźniej problem ze wzrokiem lub nie umiesz czytać, w akwarystyce używamy soli NIEjodowanej. Podkreślam to po raz kolejny

Opublikowano
Przepraszam kolego, ale masz najwyraźniej problem ze wzrokiem lub nie umiesz czytać, w akwarystyce używamy soli NIEjodowanej. Podkreślam to po raz kolejny

No to dalej syp sol NIE JODOWANA dla ryb chorych a nie przyniesie ci to zadnego rezultatu. Czytaj ze zrozumieniem co napisalem .

Składnik J. Tanganika J. Malawi J.Wiktoria

Przewodnictwo (uS) 606-620 210-220 91-145

Sucha pozostałość (mg/L) 460 - 76-118

Suma kationów (meq/L) 7,30-7,46 2,45 1,04-1,21

Suma anionów (meq/L) 7,25-7,71 2,5-2,59 1,08-1,77

pH 8,66-9,06 8,5-8,6 8,0-8,8

Na (sód)(mg/L) 57-63,6 21,0 10,4-13,5

K (potas)(mg/L) 18,0-35,5 6,4 3,7-4,2

Ca (wapń)(mg/L) 9,2-17,6 16,4-19,8 5-15

Mg (magnez)(mg/L) 39,2-43,3 4,7-8,8 1,59-8

HCO3-, CO32- (wodorowęglany, węglany) (meq/L) 6,02-6,81 2,36-2,58 0,25-1,53

Cl-, (chlorki) (mg/L) 20,9-36,6 3,57-4,3 3,9-7,0

SO--42- (siarczany)[mg/L] 7,2-15,3 5,5 2,3

SiO2 (w postaci rozpuszczalnej) [mg/L] 0,3-6,6 1,1-4 3-20

Gość pemergency
Opublikowano
No to dalej syp sol NIE JODOWANA dla ryb chorych a nie przyniesie ci to zadnego rezultatu. Czytaj ze zrozumieniem co napisalem .

Składnik J. Tanganika J. Malawi J.Wiktoria

Przewodnictwo (uS) 606-620 210-220 91-145

Sucha pozostałość (mg/L) 460 - 76-118

Suma kationów (meq/L) 7,30-7,46 2,45 1,04-1,21

Suma anionów (meq/L) 7,25-7,71 2,5-2,59 1,08-1,77

pH 8,66-9,06 8,5-8,6 8,0-8,8

Na (sód)(mg/L) 57-63,6 21,0 10,4-13,5

K (potas)(mg/L) 18,0-35,5 6,4 3,7-4,2

Ca (wapń)(mg/L) 9,2-17,6 16,4-19,8 5-15

Mg (magnez)(mg/L) 39,2-43,3 4,7-8,8 1,59-8

HCO3-, CO32- (wodorowęglany, węglany) (meq/L) 6,02-6,81 2,36-2,58 0,25-1,53

Cl-, (chlorki) (mg/L) 20,9-36,6 3,57-4,3 3,9-7,0

SO--42- (siarczany)[mg/L] 7,2-15,3 5,5 2,3

SiO2 (w postaci rozpuszczalnej) [mg/L] 0,3-6,6 1,1-4 3-20

... :rolleyes: niejodowana piszemy łącznie, na forum jest słownik, który automatycznie to sprawdza :cool:

Żeby nikomu już w główce nie mieszać, sypie się sól niejodowaną np taką,

ShotType1_328x328.jpg

chyba, że przez 15 lat byłem w błędzie to mnie oświećcie :D

Pozdrawiam serdecznie,

Opublikowano

Nawazajem..

Niezle edytujesz posty ... proponuje dalej smigac taryfa ... a nie wklejac obrazki ... Wszyscy wiedza jak wyglada sol niejdowana , ale masz problemy z sola jodowana a tymbardziej sola morska .. poczytaj troche o chorobach ... chodz mysle ze znasz to juz z autopsji ... dzien w dzien ...

Gość pemergency
Opublikowano
Nawazajem..

Niezle edytujesz posty ... proponuje dalej smigac taryfa ... a nie wklejac obrazki ... Wszyscy wiedza jak wyglada sol niejdowana , ale masz problemy z sola jodowana a tymbardziej sola morska .. poczytaj troche o chorobach ... chodz mysle ze znasz to juz z autopsji ... dzien w dzien ...

mam problemy z solą? heh...

Do czego pijesz panie MavNZ? ;)

Jak masz coś do mnie, to na priv proszę żale wylewać i nie śmiecić koledze tematu. Dziękuję za uwagę.

Opublikowano

"ale masz problemy z sola jodowana a tymbardziej sola morska .. poczytaj troche o chorobach ... chodz mysle ze znasz to juz z autopsji ... dzien w dzien ..."

Opublikowano

MavNZ powiedz konkretnie o co ci chodzi z tą solą bo robisz śmietnik. Pemer dobrze pisze, że w akwarystyce słodkowodnej używamy głównie soli niejodowanej. Ty poruszasz temat soli kuchennej, więc daj przykład do czego ją stosujesz, bo na tym polega dyskusja. Odniesienie się do tematu wykorzystując jakiś argument, który będziemy mogli podważyć lub go przyjąć. Jeżeli argumentu za stosowaniem soli jodowanej w tym przypadku nie masz to proponuje skończyć offtopic, a nie wszczynać zamęt.

Opublikowano

Panowie,naprawdę szkoda jałowej dyskusji na temat zawartości jodu w soli.Koledze padają ryby i mi się wydaje że na tym etapie czy doda soli kuchennej która zawiera niewielką ilość jodu czy tez soli bez jodu ma drugorzędne znaczenie.Ja dodawałem z łyżeczkę soli kuchennej do akwarium ale raczej profilaktycznie.Moim zdaniem w przypadku kiedy ryby zaczynają padać sama sól nie wystarczy.Jak pisałem wcześniej ja w podobnym przypadku uratowałem się metronidazolem,tylko że cholerstwo jest na receptę:(.