Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Labidochromis caeruleus 1+4

Melanochromis cyanorhabdos 1+4

i czy do tego zamiast Pseudotropheus socolofi (Albino) mogę dać Pseudotropheus Ice Blue bo albino nie dotarło do sklepu bo to tylko irlandia

Opublikowano

Pseudotropheus Ice Blue to inna nazwa rybki Metriaclima greshakei samiczki wpadają w brąz i nie są tak efektowne jak samiec.

Z białych i z ładnymi samiczkami polecam:

Labidochromis caeruleus nkhata bay

Labidochromis chisumluae

Labidochromis nkhali

Labidochromis sp. perlmutt higga reef

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam problem bo zamiast

5x Cobalt Blue Zebra przyszły mi 3 Labidochromis sp. „hongi i Cynotilapia afra Red i teraz moja obsada wyglada tak

Labidochromis caeruleus x5

Melanochromis cyaneorhabdos x3

Labidochromis sp. „hongi x3

Cynotilapia afra Red x2

Z rybami do Malawi jest totalna porażka i teraz nie wiem co zostawić co oddać ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, odświeżę trochę temat. Mam baniaczek 240l, 120x40x50. Sporo postów zlustrowałem i zdecydowałem się na Sauloski Coral, Sprangerae i Maingano. Wiem, że obsada docelowa powinna być analogiczna do układu 1+4 w gatunku. Jednak hodowca, u którego się zaopatruję, powiedział mi, że narazie i tak muszę zakupić więcej osobników i później redukować. Jak to się ma naprawdę? Rozumiem, że chce facet zarobić, ale chyba ma rację, bo jak odróżnić maingano czy spragerae, nie ma szans, mam maluchy po 2 - 3 cm. Na marginesie, zauważyłem, że jeden maluch rdzawego jest troszkę "zgarbiony" poza tym, pływa, je... Czyli jak to jest, mogę narazie zakupić np. po 5 - 6 sztuk z gatunku? PS. Na tą chwilę jest : Saulosi - 5szt. Sprangerae - 5szt. Mangano, narazie 2 szt.

Opublikowano

O to chodzi ,że u relatywnie małych ryb ciężko rozróżnić płeć gdyż zazwyczaj są jeszcze samce nie wybarwione, dlatego kupujemy większą ilość ,tak po 8-10 sztuk, żeby mieć z czego, później gdy podrosną, dobrać haremy.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Z tym różnie bywa. Generalnie sklepy zoologiczne sieciówki nie chcą przyjmować ryb.

W mniejszych sklepach akwarystycznych, gdzie właściciel dba o swój biznes jest dużo łatwiej oddać nadwyżkę ponieważ to pieniądz :)

Myślę jednak, że jakiś sklep będzie zainteresowany, jeżeli nie zawsze możesz wystawić nadwyżkę w necie na sprzedaż , bądź do oddania za darmo.

Na początek weź sobie dobierz te ryby po 10 szt, żeby była szansa na haremy.

Ok, czyli PO 10-TYM! :D Dokupuję maluchów :) Na przyszłość, w zoologach przyjmą mi podrostki? Słyszałem, że nie chcą brać od ludzi...
Opublikowano

Po prostu idź do sklepu i się zapytaj. U mnie są 2 sklepy, pytałem w jednym to jeśli bym chciał kasę lub coś na wymianę to musiałbym z kierownictwem pogadać a jeśli za darmo to chętnie przyjmą. Choć ja kupuję F1 i szkoda ich byłoby dać do Malawi mix. :)

Wysłane z telefonu