Jump to content

150x40x50 310L Obsada czy napewno?

Recommended Posts

Posiadam akwarium 310 L netto 150x40x50 (panorama 50cm)

Filtr HW-304B + aquael 2000 circulator

Akwarium dojrzewało 4 tygodnie. Parametry ok; Od tygodnia wpuściłem rybki 3/4cm

Postawiłem na rybki mbuna roślinożerne.

Umaszczenie rybek miało być następujące.

czerwone lub pochodne / żółte/ i pręgowanie :)

Miało być:

Metricalima msobo magunga żółto

Pseudotropheus demasoni pręgowanie

Mricalima estherae super red czerwono

Moja druga połówka zakupiła mi niespodziankę na urodziny:

Laveotropheus trewavasae zimbawe rock 4+8

Pseudotropheus saulosi 10szt trudno określić płeć

Chciałbym dokupić Pseudotropheus demasoni do tych rybek ale wyczytałem że saulosi będzie miało z nimi ciężkie życie. A co do Laveotropheus'ów wyczytałem że spełniam ich minimalne wymagania tj długość i pojemność. Chciałbym stworzyć jak najbardziej optymalne warunki dla ryb. Dodam że posiadam akwarium 100l do którego mógbym młode oddelegować w razie potrzeby.

Ewentualnie zastanawiam się nad dołożeniem któregoś z tych gatunków:

Pseudotropheus elongatus neon spot

Cynotilapia afra Red Top Likoma

Metricalima msobo magunga -mam słabość tylko chyba trochę za żółto.

Cynotilapia Jalo Reef

LABIDOCHROMIS HONGI SUPER RED

Proszę o zrewidowanie obsady lub propozycje z uwzględnieniem moich preferencji dziękuję

Posiadam akwarium 310 L netto 150x40x50 (panorama)

...przy tych wymiarach akwarium ma brutto 300 l. Biorąc pod uwagę ,że to panorama to skąd netto Ci wychodzi 310l? :) Czyli trzeba dobrać obsadę jednak do mniejszego litrażowo akwarium:) Chyba,że podane wymiary są po po odliczeniu grubości dna( piasku) i z uwzględnieniem przestrzeni nad lustrem wody.

Zapewne będziesz zmuszony do redukcji bo nie wierzę że utrzymasz 4 samce "trewków" w tym akwa.

Jestem tego świadomy docelowo jeśli chodzi o trewki to bedzie 1/4 Lub 2/8 podobnie z saulosi. Zdecyduje pod wpływem tego co będzie się działo w akwarium.

Jak nie chcesz się pozbywać prezentu to nic nie dokładaj.
Kolega sugeruje że po redukcji 300L jest za małe czy gatunki za agresywne by je łączyć? Jeśli tak to domyślam się że nie chodzi o saulosi.

Ewentualnie saulosi mogę odłowić do innego akwa i dać coś w zamian. Ale to ostateczność bo dokupić musiałbym jeszcze dwa gatunki by mieć trzy. Mimo wszystko chciałbym dołożyć 3ci gatunek już teraz i dokonać redukcji z czasem.

Po lekturze gatunków zawęziłem kandydatów do labidochromis hongi super red i Cynotilapia Jalo Reef (demasoni rozumiem że odpada). Czy są jakieś przeciwwskazania o których nie wiem by łączyć te ryby z tymi które już posiadam?

Jak dla mnie to wymiary twojego akwa są zbyt małe dla trewków (wysokość + profil to nie jest 300l). To masywna ryba i dla tego ograniczyłbym się do dwóch gatunków.

Ale zrobisz jak chcesz to twoje akwarium i nikt ci nie zabroni.

Bez labeotropheusów IMHO można pomyśleć nad 3 gatunkami i pasowała by twoja planowana obsada, choć tu też licho bo samice msobo i reda są kolorystycznie bardzo podobne.

• 3 months later...

Witam odświeżę trochę temat bo pozmieniało się troszkę w moim akwarium i rozważam ponownie obsadę. Moje akwa ma tak jak wcześniej pisałem nie 310l a ok 295l wody netto. Reszta bez zmian

W Akwarium gości aktualnie świeżo po redukcji labeotropheus trewavasae w stosunku 1/5 saulosi już nie ma.

Trochę się podszkoliłem w obsadach i zachowaniach gatunków. I zdecydowałem się że dokupię Melanochromis cyaneorhabdos maingano oraz M msobo magunga. Nie widzę żadnych przeszkód by je połączyć dieta, kolor, zachowanie.

Proszę o wypowiedzenie się forumowiczów odnośnie mojej proponowanej obsady do labeo.