Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To co miałeś przed malawi było ładniejsze. Może dlatego że niepotrzebnie tyle zielska dałeś i te korzenie. Dał bym jeden gdzieś jak już , a na aranż jak niżej coś ze skał takich masywniejszych a nie płaskich. Malawi musi być surowe , bez roślin i drewna. Pełno skał z efekem głębi na tylnej szybie :D ( jak dla mnie przynajmniej ) niedoświetlone boki itp. Ale pamiętaj tobie ma się podobać , a mojej opinii nie traktuj źle:)

[300] Malawi

Opublikowano

Dzięki za komentarze.

Zbiorniki roślinne swoją drogą - jest przy nich dużo pracy a został mi jeszcze jeden którego picuję[foto].

Czy ładniejsze roślinne? Dla oka pewnie tak - ale przecież nie zawsze o to chodzi ;)

Zbiornik Malawi chociaż wychodzacy poza schemat i nie spełniający być może wszystkich standardów mi się podoba.

Prawdopodobnie im bardziej się "wkrece" w temat tym bardziej skręce z aranżacą w wasze opinie.

Moje oczekiwania jeszcze ten wystrój spełnia - patrząc na zachowanie ryb im również powinno pasować... ;)

post-14925-14695717613437_thumb.jpg

Opublikowano

Pistie pewnie do odrzutu - dawno jednak przekonalem sie o zbawiennej roli roślin na starcie zbiornika.

chociaż to nie dieta typowa dla tych mieszkanców - to podejrzewam , że za miesiąc zostanie samo mikrozorium ;) Światlo też minimalne nie posłuży roślinom. Urozmaicenie diety jednak jest ;)

Opublikowano
. Ciekawe jak długo utrzymają się te mchy, wyglądają ciekawie.

Masz spore te korzenie, kontrolował bym ph.

Wcale sie nie utrzymaja.

-- dołączony post:

Podłoże piasek kwarcowy + piasek koralowy.

Po co dwa rodzaje piasku ?

Opublikowano
A kolega stwierdza bo miał czy tak myśli?

Jezeli pytasz o Taxiphyllum barbieri to nie ma zadnych szans na utrzymanie , za wzgeldu na to , ze potrzebuje dosc zimnej wody i mocnej filtracji z duzym oswietleniem . Ryby bardzo malo sie beda interesowac , ale warunki zachamuja wzrost i rozwijanie sie gatunku tej rosliny.

Moja kobieta ma ten rodzaj mchu i fajnie rosnie przy stosowaniu co2 i przy zupelnie innym biotopie :

- Danio Glowlight x5

- Ember Tetra x5

- Albino X ray x5

Do tego rosliny :

- Anubias barteri var. 'round leaf'

- Bacopa monnieri

- Blyxa aubertii

- Ceratopteris thalictroides

- Elocharis acicularis

- Hygrophyla polysperma "ceylon"

- Lindernia rotundifolia

- Ludwigia glandulosa

Prawda jest taka , ze nazywajac potocznie " mech " ogolnie nie ma dobrych warunkow do rozwoju bez Co2 i silnej cyrkulacji wody lub tyko dla Poecilia reticulata zimnowodnych .

Thanks,

Opublikowano

będzie wegetował podobnie jak pheonix i subwestang - nawet nie chodzi o temperaturę bo w roslinniaku mial się w najlepsze przy 29 stopniach [latem] . załatwi je pH, i brak światła.

Dwa piaski - kwarcowy kupiłem, koralowy został z dawnych lat -a do zbiornika gdzie nie mam wapieni itp. jak znalazł

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Po miesiącu małe zmiany w moim zbiorniku.

Zgodnie z przewidywaniami po mchach i wątrobowcach zostawały strzępy - nie chcąc syfu w akwarium usunąłem je definitywnie - pozostały mikrozora na korzeniach i one dadzą radę.

Przepraszam za jakość zdjęć ale moją cyfrówką więcej nie wycisnę - akwarium jednak na zdjęciach wygląda gorzej niż w realu.

Przez ten miesiąc pojawiły mi się sinice - jakoś przez 2 tygodnie od jakiegoś czasu same zanikły. Pasek wciąz w zaskakującej kondycji - akwarium czyszczone co tydzień za pomocą zwykłej rurki którą zbieram syfy i tym samym podmieniam wodę.

Oczywiście nie wytrzymałem z samymi Saluosi ;) Doszło 6 maingano gdzie tylko jeden zachowuje się jak samiec...

Wśród saluosi jest 6 corali i 5 sztuk odmiany wyjściowej.

Co cieakwe wybarwia mi się tylko jeden samiec [coral] - ma on 3 towarzyszy o podobnym rozmiarze ale tamte nie wykazują ŻADNYCH samczych cech... Wśród odmiany wyjśiowej jeden podrostek zachowuje się jak samiec... Raczej nie wierzę że wśród 11 sztuk tylko 2 samce... Czy to możliwe, że już żaden samiec mi się nie wybarwi? Alfa nie jest zbyt agresywny, mimo to wszystkie pozostałe zachowują się jak samice...

post-14925-14695717892939_thumb.jpg

post-14925-1469571789324_thumb.jpg

post-14925-14695717893827_thumb.jpg

post-14925-1469571789475_thumb.jpg

post-14925-14695717895267_thumb.jpg

post-14925-14695717895838_thumb.jpg