Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepływowe aktualnie już mocno potaniały i ja przy ostatnim remoncie właśnie w taka poszedłem. Niestety ciężko mi się wypowiedzieć na jej temat bo pracuje od miesiąca, a w zasadzie to jedynie wykrywa, ze temperatura jest wyższa niż ustawiona. 😉 

Opublikowano

Tak się zastanawiam mniej o jedną rzecz w akwa. Poszedłbym w standardową ale niestety nie zmieści mi się do sumpa zostaje przepływowa lub standard do akwa. Myślę tylko czy nie zużywa o wiele więcej prądu taka przepływowa ...

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Kompletuję osprzęt i doradźcie co w/g Was jest lepszym rozwiązaniem.

Zastanawiam się nad grzałką wewnętrzną Eheim Thermocontrol E lub ewentualnie zewnętrzna Aquael Flow Heater 300. I jedna i druga ma swoje + i - ,jednak czy jest sens dopłacać do Aquaela?

Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano
18 minut temu, Nemo 77 napisał:

Witam.

Kompletuję osprzęt i doradźcie co w/g Was jest lepszym rozwiązaniem.

Zastanawiam się nad grzałką wewnętrzną Eheim Thermocontrol E lub ewentualnie zewnętrzna Aquael Flow Heater 300. I jedna i druga ma swoje + i - ,jednak czy jest sens dopłacać do Aquaela?

Dzięki i pozdrawiam.

Zewnętrznej nie widać w akwarium więc to wizualny plus. Ja mam JBL protemp e300. Całe życie miałem wewnętrzne, a po zamontowaniu zewnętrznej zastanawiałem się dlaczego wcześniej tego nie zrobiłem? 

Spróbuj oszacować ile ciepła dadzą filtry itp bo u mnie się okazało, że po wymianie filtra jest na tyle stabilna temperatura, że zdemontowalem całkowicie grzałkę. I teraz leży w pudełku. Sugeruje zostawić sobie grzałkę na deser. 

Opublikowano

Mam zewnętrznego Hydora w roslinniaku, działa bez zarzutu, ale tłumi trochę przepływ. W malawkach mam grzałki na dnie, całe utopione i często przysypane piachem. Nic się nie dzieje złego. 

Opublikowano (edytowane)

Filtr stoi Eheim Prof 4+ więc powinien dać radę jeśli chodzi o przepływ. Orientuje się ktoś jakie są wymiary tego Aquaela? W necie znalazłem rozbieżne informacje.Jedni podają 29.5cm a drudzy 15.5...Dzwoniłem do Aquaela i montaż tylko w pionie więc przy 30cm to sporo.Gdzieś też była informacja ,że wycofali je na jakiś czas i coś tam poprawiali.(chyba termostat).Niestety na serwis do Aquaela nie mogę się dodzwonić.

Edytowane przez Nemo 77
Opublikowano

Z tego co kojarzę, montujesz coś ok. 200 litrów zbiornik. 300W grzałkę zabezpieczyłbym dodatkowym termostatem, bo jak coś padnie to sobie ryby ugotujesz. Albo dałbym dwie mniejsze.