Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Użytkowników

Mam wielki dylemat co do wyboru filtra zewnętrznego baniaczek 200l

moje typy filtrów to:

TETRA EX 1200

JBL E1501

EHEIM EXPERIENCE 350

nie mam pojęcia co wybrać proszę was o cenne rady i swoje opinie

Na zasysie chcę dac prefiltr z wkładem sznurowym

A jako filtr mechaniczny wewnętrzny chciałem dać TURBO 1500

Dzięki

Opublikowano

Jak kiedyś dałem gąbkę na zasysie własnie w JBL e500 to wytwarzało się podciśnienie i powietrze zasysało się miedzy kubłem a głowicą, robił się hałas. Nawet go dałem do reklamacji i dostałem drugi, w którym było to samo. W instrukcji jest napisane żeby nie ograniczać zasysu. Więc musisz się dowiedzieć czy to na pewno będzie działało tak jak chcesz. A ogólnie też polecam JBL jest ok jeśli chodzi o zestawianie jakość/cena.

Opublikowano

A może coś z serii unimax.Trochę droższy od jbl,ale zawsze to lepiej spierać naszych niż niemca,a opinie też ma dobre.

-- dołączony post:

I dodatkowo jestem zaskoczony na plus jeżeli chodzi o serwis.Nie dawno stwierdziłem że mój filtr.wew.trochę za głośno chodzi.Przedzwoniłem do serwisu aquaela a Ci powiedzieli że najpewniej to wirnik,i poprosili o mailowe przesłanie informacji o wadzie,dowód zakupu filtra oraz swój adres i wysłali mi pocztą nowy wirnik.Jestem mocno zdziwiony bo przy podobnym problemie filtra ale innej firmy,musiałem go odesłać i czekać dobre parę tygodni na powrót.

Opublikowano

Ze swojego doświadczenia wiem że najlepiej brać jak największy, w razie gdybyś w przyszłości zmieniał na większy zbiornik a i nadfiltracja mile widziana a nawet wskazana. Jeśli finanse pozwalają ja kupiłbym fluval fx5/fx6 albo eheim pro3 1200xl albo xlt , ceny w Polsce są przerażające, ale obstawiam że można gdzieś wyrwać z drugiej ręki za przystepną kase.

Opublikowano

kasy chce wydac maksymalnie do 500 zl

fluval fx5/fx6 albo eheim pro3 1200x to odpada ale bym nie pogardzi tak jak wszyscy :D

UNIMAX 500 to akurat mój budżet ;) napewno EHEIM EXPERIENCE 350 i TETRA EX 1200 odpada

teraz by zostało zastanowić się nad wyborem UNIMAX 500 czy JBL E1501

Mętlik w glowie oby 2 filtry maja dobra opinie i bądź tu mądry:D

Opublikowano
teraz by zostało zastanowić się nad wyborem UNIMAX 500 czy JBL E1501

Ja bym wziął unimaxa 500,raz że to polska firma,a dwa że ponieważ że polska to w razie awarii dostęp do serwisu dużo lepszy,no ale to Twój wybór.