Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich ponownie.

Za dwa tygodnie wracam do Polski po 3 latach nieobecności.

Moja 450l. szkło spędziło ten czas w piwnicy i nie wiem czy odważę się na ponowne postawienie go , tym bardziej , że swój wiek już ma.

Chciałbym szybko i sprawnie uruchomić nowe szkiełko więc piszę tutaj do ludzi z Wrocławia lub okolic w sprawie pomocy i porad. Na rynku pewnie sporo się zmieniło przez 3 lata i nie chcę tracić czasu na rozgryzanie tematów :) Po za tym chciałbym po raz pierwszy zrobić sumpa i szybciej pójdzie jak ktoś doradzi i pokaże palcem :)

Oczywiście jestem gotowy zapłacić za poświęcony mi czas :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Na forum znajdziesz dużo rozwiązań filtracyjnych, od najprostszej opcji kubeł + głowica z gąbką, do najbardziej skomplikowanej ale IMHO najwydajniejszej opcji, opartej na pompie C.O. i korpusach narurowych.

Wystarczy użyć wyszukiwarki :).

Opublikowano

Nie chodzi mi tylko o filtrację - chciałbym się dowiedzieć o szkle optiwhite (czy warto , może ktoś ma akwarium z takim szkłem , chętnie bym zobaczył ) , gdzie obecnie kupować młode ryby do obsady , gdzie pokarmy ( z tego co pamiętam 3 lata temu problem był z dostaniem pokarmów Dainichi , a może jest na rynku coś lepszego )

Jak nie będzie chętnych przekopie się przez forum ale jak pisałem zależy mi na czasie

Z góry dzięki

Opublikowano

roznica w cenie szyby 300x55x10 miedzy opti, a nie-opti była ~50-100zł więc przy cenie mojego baniaka - żadna. Polecam więc front z opti. Rożnica wizualna jest niezbyt duża ale da się zobaczyć.

Ryby kup ode mnie :), a Dainichi wciąż jest najlepsze sprzedaje je akwarystyczny24.

Opublikowano

Cześć Pako :)

Jeśli chodzi o OptiWhite to powiem Ci, że różnica jest niewielka. Sam je posiadam i bardziej Opti sprawdza się w baniakach roślinnych. Nie mniej jeśli budżet jest to warto zrobić przednią szybę Opti!

Jeśli chodzi o sklep ze sprzętem to mogę polecić Ci Trzmiela na Nowym Dworze (mają dobre ceny i są bardzo wpożądku), a także IKOLA na gaju.

Zarówno w Trzmielu jak i w IKOLI są Pyszczaki. W Krainie Malawi w Hali Targowej jest największy wybór.

Jeżeli chciałbyś namiar na hodowcę z okolic Wrocławia (Zawonia) to odezwij się na prv.

Facet ma dużo gatunków więc jest spory wybór i odbiór osobisty we Wrocławiu możliwy.

Chyba, że jesteś zainteresowany rybami F1, bądź z odłowu to Malawian, bądź Tan-Mal i wysyłka :)

Opublikowano

a ja się spytam - jaki biotop Cię interesuje, bo wszyscy założyli, że chcesz założyć Malawi, a ja takiej deklaracji Twojej nie widziałem.

W zależności od tego jakie ryby chcesz trzymać, takie i akcesoria pod nie trzeba dobrać, dobrze by było napisać ile kasy chcesz poświęcić na swoje hobby bo od wersji ekonomicznej i oszczędnościowej do eksluzywnej - jest spora rozbieżność.

Opublikowano

Biotop pozostanie ten sam , czyli Malawi i mbuna , dawno temu tylko o tym rozmawiało się na tym forum :P

Trzmiela znam ale dalsze namiary to nowość - dziękuję

Co do kasy to na razie nie liczę , chcę wszystko nowe i świeże :P w piwnicy mam wszystko żeby wystartować z 450l ale chciałbym coś ulepszyć , postawić sumpa i wywalić do niego całą mechanikę

Do tej pory miałem dwa kubły zewnętrzne , jeden gąbkowy w środku , tło z pcv , duże bazaltowe kamienie

matias kupiłeś akwarium gotowe ? chodzi mi o jakiś namiar chciałbym porównać ceny , z góry dziękuje

Opublikowano

Pako ja jestem z tych co nie mają czasu na negocjacje i szukanie każdej rzeczy osobno.

Czy sklejanie akwarium samemu :) Akwarium kupiłem gotowe, oni kleją.

Napisałem do 4eh sklepów z prośbą o wycenę tego co chcę.

Wybrałem nie mniej ofertę gdzie rozmawiałem konkretnie z konkretnym facetem, który nie wciska zbędnych rzeczy :)

Zamawiałem sprzęt z Prudnika w google "akwajaro". Facet konkretny i za całość potrafi dać rabat. Robi Opti możliwość dowiezienia do domu busem i wniesienia.

W ofercie Trzmiel ma również akwaria Opti.

Na prv zostawię Ci namiary.

matias kupiłeś akwarium gotowe ? chodzi mi o jakiś namiar chciałbym porównać ceny , z góry dziękuje
  • Dziękuję 1