Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sam mam Tetre ex 700 jeszcze stary typ z pojedynczymi uszczelkami.

Filtr uzytkuję 8 lat i dopiero tydzień temu zaczął przeciekać.

Walczyłem kilka dni, juz zdecydowany kupieniem nowego filtra, podjałem ostateczną próbę, a mianowicie zdjąłem obudowe głowicy, sama głowicę zamocowałem na dwóch uchwytach, które przy ściąganiu osłony wylatują i sa luzem, miałem obawy że na dwóch zatrzaskach sie nie utrzyma jak puszczę wode, ale wszystko było ok i co sie okazało:

przeciekała pompka, ręcznego zalewania kubła, jak równiez uszczelka na aquastopie, a konretnie uszczelka przy zaworze wyjścia wody do deszczownicy.

O ring na pompce wody był w całości, żadnych wgnieceń, pęknięć itp, więc obtoczyłem to miejsce teflonem hydraulicznym, jeszcze w razie "W" na częśc pompki, gdzie idzie ona do 90 st. czyli na ten kołnierzyk również dałem troszkę teflonu i teraz opiera sie on dodatkowo teflonem o obudowę tego przycisku (nie mylić z obudową glowicy).

Sama pompka złożona jest z tego przycisku i sprężyny, po rozkreceniu tego i ściągnięciu obudowu na dnie mamy jeszcze jedna uszczelkę, jednak nie jest to już o-ring, ale uszczelka kształtowa, coś podobnego jaka jest np. na głowicy w aucie. Z tego jak ja ogladałem też może być przyczyną wycieków.

Kolejnym miejscem j.w wycieków u mnie był aquastop, rozebrałem i tam są dość spore o-ringi, oba były jak nowe, co zauważyłem, ponieważ sporo ludzi wymienia aquastopy i są zadowoleni że nie cieknie, ten aquastop ma to do siebie, że ilekroć otwierając kubełek, poruszając "wajchą" aquastopu (tam jest mechanizm zamykania wody kulkowy) przy powtórnym jego zakładaniu uszczelka nie siedzi już dokładnie na kulce, stąd wycieki nawet na dobrej uszczelce, warto, zreszta jak każdą uszczelke nasmarować wazeliną.

Przypominam, że ja opisuje stary typ tetra tc ex 700 i nie wiem jak to wygląda w przypadku nowych filtrów tej firmy.

Opisy części, nie muszą być do końca profesjonalne, ponieważ nie jestem znawca tematu :).

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Na szczęście dostałem Tetrę (starą, używaną) gratis, więc wiem czego nie kupować. Mogę potwierdzić wszystkie awarie z którymi miał do czynienia autor wątku. Firma dopiero uczy się robić kubełki - szkoda, że za pieniądze konsumenta. Idiotyczne rozwiązania konstrukcyjne np zawory nie zintegrowane z aquastopem (chyba tylko w tym filtrze), do tego jakość wykonania, nie wiem z jakich mieszanek są uszczelki:confused: Podziwiam (choć nie rozumiem) wszystkich którym chce się użerać i wydawać pieniądze na podzespoły do tego czegoś. Miałem do czynienia z wieloma kubełkami i Tetra jest w moim subiektywnym rankingu druga od końca.