filtr tetra ex 1200 moje przemyślenia po 4 latach
-
Recently Browsing 0 members
- No registered users viewing this page.
-
Dodam tylko od siebie że po dokładnym obejrzeniu usterki o której mowa na samym początku, w moim przypadku Ultramax 1000, nic nie jest fabrycznie klejone do magnesu. Element plastikowy jest wtryskiwany a pękniecie powstaje w miejscu gdzie tworzywa jest najmniej. Jest to problem procesu produkcji lub poległo to już w fazie projektu. Ja naprawiłem poxipolem.
-
Wyhodowana sztucznie przez człowieka. Specjalnie przez hodowcę albo przypadkowo przez amatora Poczytaj np o Aulonocara Fire Fish
-
Albo z grupy Stuartgrandi czy jakoś tak. Podobne bynajmniej. Albo krzyżówka i wtedy to nie ma wielkiego znaczenia. Równie dobrze może to być jakaś sztuczna wersja. Ale ogólnie Aulonocara czyli grupa non-Mbuna, a w tle widać też coś z zupełnie innej beczki czyli Mbuna. Mieszanka wybuchowa:)
-
Najlepiej zrobić test wody na wylocie filtra po zasypaniu żywicą. Zobaczysz o ile zbija NO3. Potem co jakiś czas powtórzyć i masz jasność ile mniej więcej czasu minie, zanim się zapcha.To nie apteka, tydzień z podwyższonym NO3 nic rybom nie zrobi. Ja mam osobny absorber i staram się tak ustawić przepływ, żeby trzymał NO3 20-25. Przy niższych wartościach słabo rosną glony, a ja uwielbiam zielone kamienie. Ryby też nie narzekają, jak jest co skubać.
-
Ja obserwuję ryby. Jak stają się płochliwe to znaczy że absorber się wyczerpał i NO3 rośnie. Średnio raz na 3-6 m-cy ale ja mam dwie puszki w narurowcu zasypane. Regeneruję sola Finish do zmywarek bo producent podaje, że skład jest bez niechcianych składników.
-
Gąbkę albo watę, żeby się granulki trzymały w kupie i nie przeleciały do następnych komór. Jak masz puchę przezroczystą, to owiń folią alu, żeby nie było dostępu światła, bo lubi przerastać glonami i potem kłopot z ich usunięciem miałem.
-
Możesz . Nawet jak był suchy to powinien działać. Używałem takich kilkuletnich piwnicznych złogów i testy pokazywały, że jest ok. Słyszałem, że nieszczelnie zamknięty po długim leżakowaniu wymaga regeneracji/formatowania solą, ale mój suchy jak pieprz robił od razu swoją robotę. Przeplukałem czystą wodą i do absorbera. Działał normalnie. Test NO3 na wylocie filtra zrób i będziesz wiedział czy Twój też działa jak trzeba.
-
-
Topics
-
Images
Recommended Posts