Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie jestem fachowcem w tym temacie ;) ... nie kłuce się więc na ten temat. Lecz to ,że ja trzymam dwa zbrojniki z malawi w 200l to nic w porównaniu jak niektórzy mają w 50 litrówce 4 pysie dorosłe 3 zbrojniki niebieskie 10 neonek i parametry wody nieznane ;) a wodę podmieniają raz w roku ;) Pozdro

neonki i pysie :) a śpiąca królewna je karmi

Gorol uderza ręką w klawiaturę i krzyczy : koniec OT. Trzymajcie się tematu !

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Od ostatnich sensownych wypowiedzi w temacie korzenia trochę czasu minęło.

jak myślicie do akwarium mbuna (saulosi+maingano) będzie pasował korzeń??

Chcę dać coś wyższego, podchodzącego pod tafle wody ale na większą mase kamieni w akwa w tej chwili nie mogę sobie pozwolić (trzeba małżonke urobić).

Zastanawiam się na korzeniem, szukam jakiego rodzaju może to byc korzeń, żeby nie miał wpływu na parametry wody i wizualnie pasował do biotopu. Tylko nie piszcie, że w Malawi nie ma korzeni :wink:

Opublikowano

korzeń opuva

jednak musisz uważać na to co włożysz, bo większość korzeni obniża pH w związku z uwalnianiem garbników do wody.

W jeziorze nie ma z tym problemu bo przy tej ilości wody to te parę gałązek to pikuś.

Opublikowano

No własnie, zastanawiam się jak długo musiałbym przygotowywać taki korzeń przed włożeniem go do akwarium.

Korzeń opuva właśnie wczoraj mnie zaintrygował.

Opublikowano

Miałem ten korzeń w ogólnym (przynajmniej jako taki był kupiony :) ), wydzielał spore ilości garbników i pięknie zażółcał wodę :mrgreen:

IMO jak już chcesz drewno :wink: w akwa to IMO lepiej coś na kształt gałęzi takiej jak u Makok'a lub Aarset'a. Przy mniejszej objętości bez problemu pociągniesz pod taflę.

Opublikowano

wiem, że to typowo skalne środowisko ale jakoś w głowie mi podszedł pomysł z kawałkiem "zagubionego drzewa".

W tej chwili szukam i czytam czy to wypali, zobaczymy.

Opublikowano

Ja do swojego zbiornika włożyłem korzeń "red moor wood". Najpierw wymoczyłem go w solance a następnie moczył się w wodzie po RO. Aby pozbyć się garbników i aby korzeń zatonął, proces moczenia trwał trzy miesiące. Obecnie nie ma żadnego wpływu na parametry wody.