Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To trzeba było napisać wprost i nie w tym dziale.

Teraz to nawet nie wiem gdzie to przenieść?

Niech będą podstawy :)

Chodzi o to , ze trudno uzyskac obiektywna ocene jezeli praktycznie jest wyrobiona opinia o wszystkich sprzedawcach.

Inaczej jest jezeli patrzy ktos na zbiornik i go po prostu skomentuje myslac , ze jest to zbiornik zywklego malawisty.

Opublikowano

Komentarze byłby pewnie podobne. Obojętne czyje by to było akwa napisałbym, że wystrój to nie moja bajka a Venustusy tam pływające rosną zbyt duże do takiego baniaka i to dla nich po prostu karcer.

Sprzedawcy i tak nie przekonasz bo on wie lepiej ;).

-------------

Z ryb tam pływających zostawiłbym tylko Yellow i wywalił te sztuczne badziewie, wtedy akwa można by było nazwać dekoracyjnym i humanitarnym. Możesz mu powiedzieć że więcej nie zawsze oznacza ładniej i lepiej.

Opublikowano
Komentarze byłby pewnie podobne. Obojętne czyje by to było akwa napisałbym, że wystrój to nie moja bajka a Venustusy tam pływające rosną zbyt duże do takiego baniaka i to dla nich po prostu karcer.

Sprzedawcy i tak nie przekonasz bo on wie lepiej ;).

Ten baniak ma podobno 4 lata , szkoda ze nie zrobilem zdjecia 2 lata temu aby porownac obsade. Chcialem kiedys kupic jedna rybe z tego zbiornika , ale uslyszalem ze nie sa na sprzedasz. A wiec pozostaje tylko czekac i porownac zbiornik za miesiac , a gwarantuje , ze napewno zrobie zdjecie . Wtedy bedzie widac co i jak sie zmienia.

Ogolnie uparty jestem , wiec mysle ze ta dyskusja ze sprzedawca bedzie sie ciagnela dosc dlugo ...

Opublikowano
Pokaż mu fotki z naszego top 20 i spytaj które akwa jest jego zdaniem ładniejsze:)

Prawdopodobnie cos zobaczy , wszystko kwesja czasu. Byc moze jemu sie podoba to jak zbiornik jest przeludniony , mimo tego , ze jest to blad . Cuz ludzie w Chinach tez zyja , mimo tego ze narzekaja. Jedno jest pewne , ryby glosu nie maja bo gdyby mialy najprawdpodobniej powiedzialby co mysla.

Opublikowano
Ten baniak ma podobno 4 lata

To, że ma 4 lata nie oznacza, że obsada ma tyle samo. Patrząc na venustusa to nie wygląda mi on na 4 latka ;-). MavNZ głową muru nie rozwalisz, każdy ma jakąś wizję. Akwarystyk to miejsce gdzie przychodzą różni ludzi i Ci co się znają jak i totalni laicy i właśnie najczęściej do nich są zaadresowane tego typu zbiorniki. No bo wyobraź sobie człowiek który chce akwarium 200-240l i słyszy, że do niego to max około 15 ryb wielkości 8-10cm. Kolesiowi już na starcie odechciewa się akwarium. A tak widzi taki piękny kolorowy zbiornik z mega ilością ryb łącznie z tymi z wielkimi gębami(drapieżniki) i sprzedawca mu wmawia że tak musi być bo inaczej będzie lipa.

Opublikowano

Stan jak najbardziej to co mowisz ma prawde i jest zweryfikowane w zyciu ale jak ktos mowi do mnie ze te ryby sie swietnie czuja to normalnie wolam o pomste do nieba .

Przykaldowo moja dziweczyna ma zbiornik 180 litrow .

Jest tam :

5x Danio Glowlight

10x Ember Tetra

5 x Albino X ray

W przyszlym miesiacu dolaczy kolejne 10 Ember Tetra

I dla mnie ten zbiornik jest pelny ... Gdyz nikt nie moze zapominac ,ze np w wypadku malawi ryby rosna a w przypadku zbiorrnika mojej dziewczyny rosna nie tylko ryby (niewiele) ale i roslinnosc ... etc..

Opublikowano

Nie wiedziałem co napisać żeby nie obrazić kolegi z forum, ale skoro to akwarium sklepowe... To powiem, że parsknąłem śmiechem jak otworzyłem zdjęcie. Takiej tandety dawno nie widziałem, pomijając obsadę, gdzie mając śladową wiedzę o Malawi od razu mogę skrytykować ilość ryb i łączenie mbuny z utaką, pozostaje jeszcze kwestia estetyki lub raczej jej brak. Plastikowe rośliny, gliniany zameczek ... brakuje kolorowego żwirku i szklanych kamyczków a ostatnio widziałem nawet świecące szklane kamyczki na baterie i właśnie tego mi brakuje do całości obrazu. Na pewno pan (specjalnie z małej litery) ze sklepu jest świetnym doradcą jak zostawić dożo kasy w jego kieszeni.

Opublikowano
Nie wiedziałem co napisać żeby nie obrazić kolegi z forum, ale skoro to akwarium sklepowe... To powiem, że parsknąłem śmiechem jak otworzyłem zdjęcie. Takiej tandety dawno nie widziałem, pomijając obsadę, gdzie mając śladową wiedzę o Malawi od razu mogę skrytykować ilość ryb i łączenie mbuny z utaką, pozostaje jeszcze kwestia estetyki lub raczej jej brak. Plastikowe rośliny, gliniany zameczek ... brakuje kolorowego żwirku i szklanych kamyczków a ostatnio widziałem nawet świecące szklane kamyczki na baterie i właśnie tego mi brakuje do całości obrazu. Na pewno pan (specjalnie z małej litery) ze sklepu jest świetnym doradcą jak zostawić dożo kasy w jego kieszeni.

Nie , spoko ja rozsadny jestem , ale mogles wyrazic opnie zanim dowiedziales o co chodzi w tym podstepnym temacie :)

Thanks,

Opublikowano

99% pracowników sklepów zoologicznych nie zna się na prawidłowej hodowli i wyglądzie akwarium "Malawi". To co jest przedstawione na zdjęciu to jest wzorowy przykład jak NIE urządzać akwarium i jak NIE dobierać obsady. Łączenie biotopów to już chyba najmniejsze przestępstwo jakie popełnił ten "fachowiec".

Jedynie u prawdziwych hodowców lub od pasjonatów można dowiedzieć się przydatnych informacji. Ja również zaczynałem od totalnej porażki (oczywiście nie aż takiej jak na załączonym zdjęciu), a dzięki Klubowi-Malawi skończyłem na całkiem dobrym, małym akwarium z biotopem Malawi.