Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

Chcialbym prosic o opinie tego zbiornika . ( prosze zobaczyc zdjecie ) . Zbiornik w wielkosci 350 litrow , rosliny nie sa zywe. Reszta jak na zdjeciu.

Dziekuje

post-12411-14695717412097_thumb.jpg

Opublikowano
Tym sztucznym roślinom bym podziękował ;)

Pewnie tak , interesuje mnie najbardziej opinia, odnosnie ilosci ryb, wielkosci, gatunkow etc. oraz tak jak wspomniales roslin ( plastikowych ) i reszty rzeczy dekorujacych.

Thanks ,

Opublikowano
Pytanie o obsadzie zadaj w innym dziale a jest co zmienić.

Wlasnie to mnie interesuje.

-- dołączony post:

Szkoda , ze dostalem tak malo opini. No cuz.

Zdjecie ktore wstawilem jest ze sklepu gdzie zapotartuje sie w rozne potrzebne mi rzeczy akwarystyczne. Sklonilo mnie do wstawienia tego zdjecia na forum to , kiedy wdalem sie w rozmowe z pracownikiem sklepu , zarzucajac mu to , ze jest to akwarium strasznie przerybione, sam na moje oko naliczylem tam ponad 30 doroslych ryb.

Pracownik sklepu staral mi sie wyjasnic sprawe tlumaczac , ze malawi powinno chodowac wlasnie w duzych grupach ( prosze zobacz zdjecie ) i jezeli odpowidnio czytso utrzymuje sie zbiornik oraz czesto podmienia wode , ryby beda bardzo dobrze sie czuly. Moje argumenty raczej go nie przekonaly (ktore prawdopodobnie wszyscy tu beda podzielac ) . Moj poprzedni zbiornik byl 450 litrowy i o ile pamietam mialem tam 14 sztuk rybek z srednia okolo 4 cm . Aktualnie mam 250l , 50kg piasku oraz pare kamieni co daje okolo 190 litrow wody , ale moja obsada jest 3 krotnie mniejsza od tej ktora widziecie na zdjeciu. I wydaje mi sie , ze i tak mam zbyt duzo ryb.

Sam moge tlumaczyc sprzedawce tym , ze to jest akwarium wystawowe , ma przcyciagac klientow i sie dobrze sprzedac , jednak to byl pracownik ktory kierowal sie tym , ze podobne akwarium ma w domu.

Cuz jezeli ktos bedzie mial chwile czasu , prosze o wypowiedzi , mam nadzieje , ze wroce do sklepu z kolejnymi argumentami .

Opublikowano

Obsada jest beznadziejna (delikatnie pisząc). Po pierwsze zostały połączone gatunki roślinożerne jak redzik z drapieżnikami ( venustus i albo jest to nimbochromis polistygmia , ale wątpię żeby ja mieli w zoologu więc livingstoni. Jest tam jeszcze jeden drapieżnik z deka wyglądający na chyba dimidiochromisa strigatusa ale to chyba nie mam pewności ). A po drugie drapieżniki te ( i to mnie najbardziej w tej obsadzie kole w oczy) są dużo za duże do takiego akwarium. Akwarium powinno być minimum 200cm długie.

No i sprawa przerybienia , jest sprawą kontrowersyjną i wielu ma różne zdanie na ten temat. Powiem krótko jak chcesz oglądać ,,naturalne" zachowania pyszczaków to nie możesz przerybiać akwarium, a jak chcesz mieć akwarium z masą z ,,deka kolorowych" ryb pływających od prawa do lewa i odwrotnie to przerybiaj akwarium chociaż ja tego nie polecam bo takie cos nie jest ideą prawdziwego malawi.

Opublikowano

Cuz jezeli ktos bedzie mial chwile czasu , prosze o wypowiedzi , mam nadzieje , ze wroce do sklepu z kolejnymi argumentami .

Szkoda się męczyć, nie wytłumaczysz w zoologu nic, a najwyżej obiedzie cię jako jakiegoś fanatyka i osobę bez pojęcia.

W końcu on ma takie akwarium już długo, a jak mu zdychają ryby, to je wyławia i wrzuca nowe.

Przerybienie - przecież pływają

Dieta - przecież jedzą

Drapieżniki - przecież jeszcze nie mają 30 cm

Na każdy zarzut da Ci głupią odpowiedź i na tym się skończy. Więc moja rada - daj sobie spokój.