Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie. Prosiłbym o poradę. Planuje zarybienie 240L jednym gatunkiem pyszczaków.

Zbiornik zalany, stoi i pracuje czeka na rybska i troszkę kamieni. I teraz tak, chciałbym aby były to pyśki w miarę zgodne, nie chcę kilerów. Oczywiście zdaje sobie sprawę w 100% z tego iż pyszczaki są w większym lub mniejszym stopniu zawsze agresywne w stosunku do siebie. Wystrój ma się składać z niewielkiego rumowiska tak więc fajnie by było gdyby były to ryby nie zajmujące stałych rewirów, mało terytorialne.

Jeżeli nic nie poradzimy to zostaną Pseudotropheus saulosi które wydają mi się dość bliskie tej idei ;)

Opublikowano

Możesz pomyśleć o Iodotropheus sprengerae, Iodotropheus stuartgranti, Cynotilapia afra (Cobue), Cynotilapia sp. Mbamba, Cynotilapia afra Red Top (Likoma). Dwa pierwsze gatunki to najłagodniejsze z tych które Ci wymieniłem. C. afra red top i Cobue za to rosną mniejsze i będą miały więcej miejsca w zbiorniku. Jest wiele kryteriów które mogą zadecydować o tym czy będziesz miał względny spokój w zbiorniku czy nie. Nawet pokojowy sprengerae niejednokrotnie pokazuje rogi i zostaje królem zbiornika. Postaraj się wybrać gatunek, który Ci się podoba. Poprzeglądaj zdjęcia, poszukaj w bazie ryb u nas w serwisie. A my ewentualnie coś zweryfikujemy. :)

Opublikowano

Kolego Epson9 jak chcesz jednogatunkową w miarę spokojną obsadę to pozostań przy swoim wyborze ;) Moim zdaniem samce są jedne z ładniejszych, a z samic też będziesz zadowolony.

Ps. Sam na pewien czas wróciłem do takiej obsady. Przez ponad dwa lata udało mi się utrzymać harem 3+7. Jak się zdecydujesz na wyżej wymienione saulosi to zakup minimum 15 szt.

Opublikowano

Również polecam saulosi. Mam w 240-ce 8 szt. z czego na razie 1 prawie w pełni wybarwiony samiec i dwóch poważnych kandydatów. I naprawdę się dzieje..jest ładnie i ciekawie.

Opublikowano

Ja w takim baniaczku widzial bym Labidochronis sp.Perlmutt. Rybcie nie duze wiec sporo miejsca beda mialy do plywania.Niski stopien agresji jak na pyszczaki wiec nie powinno byc problemow w chodowli.Dlaczego decydujesz sie na jeden gatunek?Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dlaczego jednogatunkowe? w sumie nie potrafię tego jednoznacznie wyjaśnić ;). Nie mam parcia na milion kolorów w baniaku, dodatkowo nie trawię przerybionych zbiorników a to w tym biotopie zdarza się (chyba) dość często. Lubię obserwować naturalne zachowanie podopiecznych a uważam że ten zbiornik nie jest czymś wielkim dlatego zrodził się taki pomysł. Dodatkowo mało osób decyduje się na jeden gatunek w 240. Zazwyczaj są to ograne obsady 2 lub 3 gatunkowe. Mieć coś innego niż wszyscy też jest dla mnie plusem ;).

Zwróciłem uwagę na tą rybkęIodotropheus stuartgranti- zainteresowała mnie. Jednak strasznie mało o niej informacji.

Opublikowano

Pomyśl jeszcze o Pseudotropheus sp. elongatus ornatus lub Pseudotropheus sp. elongatus ornatus tanzania. Ryby podobne w sumie do saulosi a nie tak częste.

Opublikowano

Ja bym spróbował np. z Melanochromis interruptus lub mniej spotykane Pseudotropheus spec. 'daktari' czy Cynotilapia axelrodi, wszystkie te gatunki mają ładne samice więc w akwa nie byłoby buro ;).

Opublikowano

Chciałbym jeszcze raz zwrócić uwagę na małą liczbę kryjówek w akwarium. Szukam "spokojnych" pyśków ;). Zainteresowała mnie obsada z Labidochromis sp. Perlmutt. Boje się trochę o burawe samice no i samce też nie zawsze są takie perłowe...