bartek3430 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 #1 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Mam takie pytanie czy mogę trzymać te gatunki pyszczaków razem RED RED Yellow i te Aulonocara jacobfreibergi Jestem nowy wiec proszę o wyrozumiałość
harisimi Opublikowano 22 Sierpnia 2007 #2 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Możesz ale ... nie polecam tego początkującym. Po przeczytaniu tego artikla zastanów się czy czujesz się na siłach łączyć mbuna z non mbuna. http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klub ... mbuna.html
bartek3430 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Autor #3 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 a mam takie pytanie czy mogła by być taka obsada Yellow Salousi i jakiś gatunek z niebieskich do tego np.to Afra red top likoma jak nie to proszę o propozycje
grzechp Opublikowano 22 Sierpnia 2007 #4 Opublikowano 22 Sierpnia 2007 chcesz niebieskie - m. cyaenorhabdos
yaro Opublikowano 23 Sierpnia 2007 #5 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 a co z dietą tych ryb ? Wydaje mi sie że nie jest jednakowa.
harisimi Opublikowano 23 Sierpnia 2007 #6 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Na pewno nie jest jednakowa a więc i idealne menu nie jest do końca realne. Mimo tego nie uważam żeby mieszanie wszystkożerców z rybami bardziej mięsożernymi drastycznie odbiło się na ich kondycji. Kompromisowa dieta jest tu jak najbardziej możliwa. Od kilku lat hoduje ryby z tych dwóch grup razem i nie mam jakichkolwiek problemów z dietą ryb. W przypadku sytuacji skrajnych tj np ryb ściśle roślinożernych i mięsożernych nie byłbym jednak takim optymistą.
yaro Opublikowano 23 Sierpnia 2007 #7 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Saulosi więc jest wszystkożercą ? Wydawało mi się że roślinożercą, ale może byłem w błędzie.
harisimi Opublikowano 23 Sierpnia 2007 #8 Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Saulosi nie jest rybą roślinożerną tylko wszystkożerną. Z moich obserwacji wynika, że jest to jednak ryba relatywnie roślinożerna w stosunku tak do ryb takich jak yellow czy afra co jest zrozumiałe bo ryby te sa miesożerne ( oczywiście w sensie spożycia organizmów zwierzęcych a nie mięsa w rozumieniu spożywczym ) ale i innych wszystkożerców np Iodotropheusa sprengerae. Hodowanie tego gatunku na pokarmie typowym dla yellow czy afry nie będzie dobre i może nawet wywołac bloat. Dodanie jednak zieleniny w róznej formie na pewno nie zaszkodzi yellow i afrą a zapewni dobra kondycje saulosi.
Rekomendowane odpowiedzi