Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od ponad miesiąca chodzi u mnie eheim prof 3 2080 z matrixem i żwirem koralowym jako drugi biolog. Dodatkowo narurowiec z 5 korpusami.

Dzisiaj wymieniłem 2 korpusy na świeżego nednitrate seachema po wcześniejszym opłukaniu wody z akwarium. Wcześniej miałem tam jakiś dziwny wkład biologiczny z akwa24 oraz matrixa. 3 korpus to FBF na piasku koralowym, który pracuje cały czas od początku akwarium.

No i tu dziwy. :(

NO2 - 0,05

NO3 - 20

PO4 - 0,02 ponieważ nawoziłem classiciem aby mieć zielono :)

Ryby zaczęły się ocierać i dostaja czasami jakiś drgawek. Przebicia nie ma.

Dodałem denitrate seachema oraz sół seachem i trochę sody przy podmianie wody 25%.

Kilka dni temu też robiłem podmianę i dodałem biodigest (standardowo jak co tydzień przy podmianie) oraz pożywkę (jak co miesiąc)

Pytanie : Ucichnie NO2?, podmieniać wodę, dodać czegoś, ryby nie zdechną?

Podmianę robię przez korpus z wkładem węglowym

Opublikowano
Dodałem denitrate seachema oraz sół seachem i trochę sody przy podmianie wody 25%.

Sprawdź czy nie zmieniło ci się ph.

Kilka dni temu też robiłem podmianę i dodałem biodigest (standardowo jak co tydzień przy podmianie) oraz pożywkę (jak co miesiąc)
Jak dla mnie dodawanie biodigestu w dojrzałym akwa jest zbędne a tym bardziej pożywki.

NO2 na takim poziomie nie szkodzi rybom.

Opublikowano

Ale po co podawać te bakterie? Jeżeli biologia pracuje dobrze to nie ma sensu ich dodawać. Są one po to aby zareagować w przypadku problemów z filtracją biologiczną a nie dodawać je na wszelki wypadek. Takie jest przynajmniej moje zdanie (na chłopski rozum).

Odnośnie tych drgawek. Ryby mają normalne odchody? Nie mają zapadniętych brzuchów? Może problem jest jakimś pasożycie?

Opublikowano
Sprawdź czy nie zmieniło ci się ph.

PH w normie 7,9-8

Jak dla mnie dodawanie biodigestu w dojrzałym akwa jest zbędne a tym bardziej pożywki.

NO2 na takim poziomie nie szkodzi rybom.

Nie dodawać żadnych bakterii przy podmianie??? a do wody podmienianej też nie... To ja źle robię od początku malawi.

Pożywkę daję raz na miesiąć

-- dołączony post:

Ale po co podawać te bakterie? Jeżeli biologia pracuje dobrze to nie ma sensu ich dodawać. Są one po to aby zareagować w przypadku problemów z filtracją biologiczną a nie dodawać je na wszelki wypadek. Takie jest przynajmniej moje zdanie (na chłopski rozum).

Odnośnie tych drgawek. Ryby mają normalne odchody? Nie mają zapadniętych brzuchów? Może problem jest jakimś pasożycie?

Dodaje do wody podmienianej. Nie do całego baniaka. Ile litrów doleję to taka dawke daje aby nie zawahać biologi.

-- dołączony post:

Sprawdzę jutro parametry wody i zobaczę czy biologia się ustabilizowała.

Opublikowano

Jeżeli po podmianie wody widzisz wzrost nh3 lub no2 to podawanie prodibio jest uzasadnione. Ale jeżeli nic się złego nie dzieje to sensu nie widzę :-)

Jeżeli widzisz takie wahania można wtedy myśleć również o zmianie ceramiki na lepszą ale nie sądzę że to będzie konieczne. Lepiej po podmianie zrób testy. Jakieś 24 - 36 h po podmienie i zobaczysz czy podmiany ci zaburzają biologię.

Opublikowano

Po podmianach mam poziom No3-30. NO2 juz spada. Martwi mnie tylko, czy nie przekombinowałem z tym eheim'em bo złoża mam 3 x więcej niż wcześniej. Może to być powód wyższego NO3?

Wcześniej miałem na poziomie 15-20 a teraz 40-50 po tygodniu.

Więcej złoża, więcej bakterii i może większe NO3 ????

Opublikowano
Więcej złoża, więcej bakterii i może większe NO3 ????
NO3 nie bierze się z ilości złoża tylko z odchodów ryb, które bakterie przerabiają