Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba chodziło o mnie, post nr 280.

A w akwarium wygląda tak:

43efdf06daae43e98702a9df628febd5.jpg

Niestety nie wiem jak że zbieraniem kup w takiej zabudowie bo czekam na rybki.

Co do klejenia myślę, że bezpieczniej będzie użyć Soudal Crystal niż silikon akwarystyczny. I tu mała uwaga - jest on przezroczysty tylko do czasu bo w wodzie robi się biały :(

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Taka rada nie wiem czy pomocna.Ale czy nie lepiej żebyś o kaseciaka nie opierał konstrukcji z kamienia?Kiedyś możesz zachce Ci się go wyciągnąć z baniaka i wtedy konstrukcja runie,a po co odkładać na bok kamyki i z powrotem je układać.Zwłaszcza że pyszczaki raczej lubią stabilność jeżeli chodzi o układ kryjówek w akwarium.

Opublikowano

I tak siedzi z jednej strony pod wzmocnieniem wzdłużnym czyli wyjmować go muszę pod kątem. Czyli tak czy tak musiałbym kamienie przesuwać/odkładać na bok. Zresztą, nie widzę na razie powodu czemu miałbym go wyjmować w bliżej nieokreślonej przyszłości. No, chyba że będzie kiepsko z filtracją, ale to wtedy cały aranż bym musiał zmieniać.

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Witam Wszystkich

Bardzo zaciekawił mnie Wasz wątek i jego główny temat - filtr kasetowy.

Moje akwarium ma wymiary 150/60/60cm i filtruje go obecnie Eheim 2217 zapełniony w całości grysem koralowym i głowica Atman 202 z gąbką , robotę zapewniają im ryby z Tanganiki Xenotilapie i Cyprichromisy.Parametry wody na chwilę obecną to NO2 na poziomie 0 -0,05; NO3 20-40 i paprochy pływające w toni.

Myślę o zbudowaniu kaseciaka z tymczasowym napędem głowicą Atmana w późniejszym terminie gotówkowym ;) zamienioną na głowicę chwaloną przez deccorativo czyli Jebao DC-3000.

Mam pytanie czy wymiary podane w poście #304 będą odpowiednie do mojego zbiornika 150/60/60 cm czy należało by je zmodyfikować ? Nie chciał bym robić dwa razy czegoś co można zrobić prawidłowo od razu ;)

Wszelkie wskazówki i rady mile widziane.

Pozdrawiam Piotr

Gość pemergency
Opublikowano

heh, jebao 3000 bez dwóch zdań, nie ma się nad czym w ogóle zastanawiać...