Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zawsze jest coś za coś,jak dla mnie woda jest ok,może jestem ślepy ale różnicy nie ma na tyle wielkiej żeby co dwa dni zaglądać do kasety. Teraz śpię spokojnie wiem że nie zajadę pompy przez brak wody,bo spadki miałem drastyczne a pompa stoi bezpośrednio na dnie,nie mam żadnych kratek itp. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Falcowski napisał:

Ja mam zestaw 3 gąbek o róznej gęstości i woda przepływa od największych oczek, do najmniejszych, wszystko dobrze wyłapując po drodze i nie zapychając się. Starcza na 2 miesiące czyszczenie.

Nazywa się:

Zestaw 3 gąbek do optymalnej filtracji
AZOO BIO-SPONGE 3IN1

Kolego spadłeś mi z nieba :) Gąbki zamówione pod nowego kaseciaka. Będę go musiał lekko skrócić pod wysokość gabek, bo ma wysokość 30cm i przesunąć przegrodę między gąbką a ceramiką, bo ma tylko 4 cm, akurat na wsad gąbek.

Edytowane przez prezesik25
Opublikowano (edytowane)

Witam. Czy ma ktoś gotowy projekt filtra do akwarium 120x40x40 ustawionego po całej szerokości tj. 40cm? Chce taki zbudować że względu na to że akwarium będzie na "przestrzal" mam możliwość zabudowy jednej strony akwarium tak że widoczne od frontu będzie np. 110 cm a nie 120. 

Edytowane przez tabelpl
Opublikowano

Ja teraz zrobiłem kolejnego kaseciaka do swojego baniaka 120x40x40 o wymiarach 25x11x30 (dł.szer.wys.). Napędzany przez AC2000. Wymiary gąbki 45ppi, to 30x12,5x3. Obecnie czekam za zestawem gąbek Azoo Bio Sponge 3in1.

20190406_202944.thumb.jpg.00cf14b6467e79bb92218ffba64ff097.jpg

20190406_203031.thumb.jpg.c4a0b27c1156325b4652f3254341ea0e.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, tabelpl napisał:

Tylko gabke i ceramikę masz? Z tego co widać są 3 komory? Grzalke masz w ostatniej? 

Tak, mam tylko gąbkę i ceramikę. Grzałki nie używam, bo mam 25-26 stopni, AC2000 i jedna świetlówka T8 30W to już lekka grzałka, dodatkowo akwa pod pokrywą jest przykryte szybą z wąskimi szczelinami po bokach. Na lato w gorące dni odpalam wentylator w pokrywie.

Edytowane przez prezesik25
Opublikowano

Jestem właśnie po przenosinach do nowego zbiornika i wnętrzności filtra do nowej obudowy z twardego pcv, niestety nie miałem czym wyciąć ładniej otworów wlotowych-takich trudności przysporzył ten materiał. Jest również przytwierdzony silikonem a nie jak wcześniej na przyssawkach. 

received_420462515432952.jpeg

Opublikowano
W dniu 31.01.2019 o 14:33, hilux napisał:

Ja zrobiłem podobnie, tylko zamiast peszela dobrałem rurkę z pvc bo z peszela by pewnie farba odłaziła. Trzy kolanka po 45°, żeby wyprowadzić rurę poza kaseciaka a na koniec taki łagodnie wygięty kawałek żeby woda łamała powierzchnię. Rurki sklejone, w pompę całość wsadzona na wcisk, trzyma od jakiegoś roku. 

Wymiary rurki? Nie mogę znaleźć pasującej do kolanka atman z zewnętrznym fi 21