Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gąbka może mieć 3 cm grubości , masz na tyle duży kaseciak , że możesz zrobić większą komorę śmieciową na tyle żeby sprawdzić czy gąbka się nie zawija. Możesz też użyć cyrkulator AC2000 , który masz , ja mam w kaseciaku 2 pompy Aquaszuta "położone na plecach" i działa to już 2 lata nic im nie dolega. Natomiast jeżeli masz jeszcze spienione PCV to warto przerobić przednią ściankę z zasysem. Temat ciągnie się jak telenowela, ale Łukasz opisał niedawno budowę swojego filtra tutaj http://www.klub-malawi.pl/?page_id=1066

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Czytam temat na Fejsie nt kaseciaka itp i doszedłem do wniosku, że zostawię samego AC2000 wraz z dwiema założonymi gąbkami ppi45 w kształcie walca 20x9cm i wsadzę 3kg lawy wulkanicznej, którą dostałem od kolegi.

Aż tak bardzo nie przeszkadza mi AC2000 z gąbką w akwarium.

Lawa będzie robiła za biologię, wtedy mogę spokojnie odłączyć kubełek. Oczywiscie kubełek na próbę odłączę od akwarium po ok miesiącu od włożenia lawy. Kubełek będzie nadal pracował z wodą w tymczasowym akwarium 30l, aby "w razie czego" mieć aktywną biologię.

Wiem, że zbyt dużo mieszam, ale warto wypróbować ten system. W razie co będę na bieżąco sprawdzał poziom NO2 i NO3.

Edytowane przez prezesik25
Opublikowano
1 godzinę temu, prezesik25 napisał:

Czytam temat na Fejsie nt kaseciaka itp i doszedłem do wniosku, że zostawię samego AC2000 wraz z dwiema założonymi gąbkami ppi45 w kształcie walca 20x9cm i wsadzę 3kg lawy wulkanicznej, którą dostałem od kolegi.

Czyli ac 2000 mechanik a wylot skierowany  na lawe. Która  będzie złożem biologii.  Tylko czy przepływ  będzie  wystarczający? 

25 minut temu, MaciekMaciek napisał:

Hehe taka nowatorska wersja hamburga Ci wyjdzie 😉 tez spoko opcja 

Tego typu rodzaj filtracji zastosował  w swoim ostatnim  projekcie na tym forum @deccorativo  tylko z   wykorzystaniem  cyrkulatorow.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Tom74 napisał:

Czyli ac 2000 mechanik a wylot skierowany  na lawe. Która  będzie złożem biologii.  Tylko czy przepływ  będzie  wystarczający? 

Tego typu rodzaj filtracji zastosował  w swoim ostatnim  projekcie na tym forum @deccorativo  tylko z   wykorzystaniem  cyrkulatorow.

U mnie AC2000 ma 75% mocy robi sporą pralkę w akwarium, więc jak na razie obywa się bez falownika. AC2000 skierowany jest lekko na tylną ściankę, co powoduje, że po przeciwnej stronie wymywa piasek między kamieniami. Niestety na środku akwarium robi się strefa wiru i cześć gówienek odkłada się przy kamieniu. Ale i tak woda fajnie krąży w zbiorniku omywając m.in. lawę.

Yyyy... Trochę zbaczamy z tematu kaseciaka...

Edytowane przez prezesik25
Opublikowano

Wracając  do kaseciaka  możesz zrobić  otwór  jak przy  cyrkulatorze - ac będzie  pracował  w pozycji prawidlowej. I tych gabek za dużo. 

Na temat tego co chcesz  zrobić  najlepiej  skontaktuj się  z @deccorativo