Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rozum nie śpi. Rozum czuwa. :)

Do zapchania gąbki (mówię o tej pierwszej) jeszcze w moim przypadku trochę czasu potrzeba i na pewno dużo wcześniej je przepłukam i to nie ze względu na zapchanie filtra ale żeby odciążyć układ ze zbędnego syfu, który na gąbce się odkłada. Poza tym pod gąbką jest NGBC, które lubi lepszy przepływ z natlenioną wodą a to stoi w sprzeczności z zapchaną gąbką.

Jak na razie wydajność nie spada więc uznałem, że nie ma co ruszać. Wiem jedno: jak strzelę 6tkę w totka to mogę spokojnie jechać na 1,5 miesięczny wypoczynek. Zanim do tego dojdzie (jeszcze nie zacząłem grać) może się okazać, że i dłuższe wakacje będą możliwe :)

Opublikowano
Krzymor jaką masz obecnie obsadę w tym akwarium?

Sorki, że dopiero teraz odpowiadam.

Obsada (Tanganika) na chwilę obecną to:

- Neolamprologus Brevis - dorosła para + ok. 30 szt. młodych

- Telmatochromis Vittatus - 11 szt.

- Altolamprologus Compressiceps Shell - 6 szt.

- Platythelphusa Maculata - 1 szt.

no i bliżej nieokreślona ilość świderków i zatoczków :)

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie. Myślę o zrobieniu kaseciaka z aq2000 w baniaku 260l jednak mój zbiornik to Aquael Glossy i widzę problem z jego mocowaniem. Chodzi o to ze we wnętrzu całego zbiornika po obwodzie wklejona jest opaska z czarnego szkła zakrywajaca lustro wody. Jak montujecie kaseciaka? Czy jakieś przystawki wchodzą w grę? Chodzi o to ze musiał bym zdystansowac boki kasety od szkła na jakieś 15 mm po to by jej górna krawędź wyszła ponad opasek zakrywajaca lustro wody. I tu pytanie czy za tym nie będzie zbierać się brud który wymagać będzie każdorazowo demontażu kasety?

Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Na przyssawkach już kasety wisiały więc problemu nie widzę. Za kasetą brud jak brud ale glony porosną i tyle. Sam mam malutką szczelinę i nic tam się nie zbiera.

Ja miałem poprzednią wersję na przyssawkach i było OK.

Czyszczenie szyby za też nie było jakoś bardzo uciążliwe.