Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po 3 krotnym przeczytaniu tego wątku postanowiłem zrobić własnego kaseciaka.

W związku z tym że mam trochę nie wymiarowe akwarium, kaseciak jest na lewej ścianie akwa, wymiary wysokość 37 cm, głębokość 27 cm, szerokość 8 cm.

Pierwsza komora (bez skimmera) to gąbka 20 ppi o grubości 4,5 cm, druga 45 ppi o grubości 4 cm, trzecia komora ma 6x7 cm wewnątrz i w niej w siatce zeolit i ceramika. W ostatniej komorze Aquael Turbo 2000, z samego dołu zasysa i wyrzuca poprzez deszczownie idealnie pod powierzchnia (max 5 mm) wszystko.

Jako że podczas montażu zrobiło się trochę syfu w akwa (musiałem przesunąć piasek z dna), czekałem na efekty dość długo, po 2 godzinach pył piaskowy zniknął, wyjąłem pierwszą gąbkę i wypłukałem z niej cały syf. Dziś rano spadła mi szczęka jak krystaliczną mam wodę w akwarium. Nigdy ale to nigdy tak czysta nie była.

Dla zainteresowanych jak wyglądała filtracja w tym akwa (ponad 260 litrów) wcześniej.

1 x Aquael Turbo filter 1000 jako mechanik na gąbce 40 ppi

1 x Aquael Trubo filter 2000 jako biolog z prefiltrem 15 ppi

powyższe rozwiązanie niestety było mało estetyczne bo bardzo widoczne po obu stronach akwarium i dość często mechanik wymagał czyszczenia.

Koszt zrobienia mojego kaseciaka:

Płyta czarnego PCV 4 mm o wymiarach 100x50 cm - 15 zł

Klej do spienionego PCV - 6,90

Gąbki docięte na wymiar (wziąłem 3x wiecej niż potrzebowałem, już na przyszłość) - 20 zł

Głowicę posiadałem już i deszczownie też.

Czas wykonania - robiłem to ostatnie 3 tygodnie, ale tylko z powodu tego że siadałem na 20-30 minut jak położyłem dzieciaki spać, i co któryś wieczór jak miałem wenę. Jakby przysiadł to nie licząc czasu schnięcia kleju to max 2-3 godziny pracy.

Kolejną relację zdam za jakieś 3-4 tygodnie jak obsługa filtra.

Opublikowano

Jako gotowe rozwiązanie, czy widzieliście że "chinczyk" także ma kaseciaki?

Przykład:

FILTR WEWNĘTRZNY HN-103 650L/H ORAZ WKŁADY (4688074525) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img08.allegroimg.pl/photos/400x300/46/88/07/45/4688074525@@AMEPARAM@@08@@AMEPARAM@@46/88/07/45@@AMEPARAM@@4688074525

Opublikowano

Szczerze wolę wlasno robny i te 650 l/h? Slabizna trochę więcej dasz i masz petarde a czy jak głowica pójdzie to można wymienić? Pewnie nie dlatego ja nie kupiłbym tego.

Opublikowano
rayan88

Bardziej chodziło mi o traktowanie tego jako ciekawostkę, choć i tak pewnie niczego nie odkryłem :D

Nie odkryłeś.:D dawno pisałem że przyjdzie czas gdy chińczycy to skopiują ale na razie pod ogólne lub roślinne . Nasze wymagania są znacznie większe.

Karol z Londynu ze trzy miesiące temu przysłał mi taki link - tam u nich wszystko jest kilka miechów wcześniej niż u nas no i ceny nie te.

> http://www.allpondsolutions.co.uk/media/catalog/product/cache/5/image/500x500/smushed_9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/b/i/biobox_3_2.jpg

Tu macie jak na dłoni wewnętrzną budowę takiego kaseciaka dwustronnego ale też faktyczny wypływ ok 600l/h. To także jest filtr grawitacyjny ale o zupełnie innej zasadzie przepływu.

Na tym rozwiązaniu oparłem alternatywną wersję kaseciaka Decco wersja 7.0 :D

dorobiłem do tego sposób podwieszenia kasety przylegającej do tła lub tylnej szyby wysoko tuż pod wzmocnieniem wzdłużnym ale tak by do czyszczenia wysunąć go z pod wzmocnienia i łatwo wyjmować gąbki do czyszczenia.

Właśnie kończę klejenie takiego - opis i fotki wkrótce. Będzie to alternatywne rozwiązanie do wersji 6.0 z postu # 304

Filtr kasetowy wersja 7.0 wymiary

- wysokość tylko od 21-24 cm - ograniczeniem staje się -grzałki szklane 200-300W o tej wysokości? blok absorbera NO3 też musi być nowy nie na rurze fi75 x 30cm.

- grubość 10cm

-szerokość 45cm

pompa Jebao DC3000 lub DC6000 l/h regulowana elektronicznie wydajność z funkcją feed

albo 2 x AqC2000 czyli 4000l/h ale z buczeniem;)

Opublikowano

witam :) a badał ktoś wpływ grubości kaseciaka/gąbek na jego działanie? Większość patrzy co by skrócić go maksymalnie, a osobiście wolałbym wersję super slim kosztem długości aby wcisnąć go całego np za tło (grubość max do wsadzenia pompy).. tylko jak to się odbije na filtracji :confused: