Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po 3 krotnym przeczytaniu tego wątku postanowiłem zrobić własnego kaseciaka.

W związku z tym że mam trochę nie wymiarowe akwarium, kaseciak jest na lewej ścianie akwa, wymiary wysokość 37 cm, głębokość 27 cm, szerokość 8 cm.

Pierwsza komora (bez skimmera) to gąbka 20 ppi o grubości 4,5 cm, druga 45 ppi o grubości 4 cm, trzecia komora ma 6x7 cm wewnątrz i w niej w siatce zeolit i ceramika. W ostatniej komorze Aquael Turbo 2000, z samego dołu zasysa i wyrzuca poprzez deszczownie idealnie pod powierzchnia (max 5 mm) wszystko.

Jako że podczas montażu zrobiło się trochę syfu w akwa (musiałem przesunąć piasek z dna), czekałem na efekty dość długo, po 2 godzinach pył piaskowy zniknął, wyjąłem pierwszą gąbkę i wypłukałem z niej cały syf. Dziś rano spadła mi szczęka jak krystaliczną mam wodę w akwarium. Nigdy ale to nigdy tak czysta nie była.

Dla zainteresowanych jak wyglądała filtracja w tym akwa (ponad 260 litrów) wcześniej.

1 x Aquael Turbo filter 1000 jako mechanik na gąbce 40 ppi

1 x Aquael Trubo filter 2000 jako biolog z prefiltrem 15 ppi

powyższe rozwiązanie niestety było mało estetyczne bo bardzo widoczne po obu stronach akwarium i dość często mechanik wymagał czyszczenia.

Koszt zrobienia mojego kaseciaka:

Płyta czarnego PCV 4 mm o wymiarach 100x50 cm - 15 zł

Klej do spienionego PCV - 6,90

Gąbki docięte na wymiar (wziąłem 3x wiecej niż potrzebowałem, już na przyszłość) - 20 zł

Głowicę posiadałem już i deszczownie też.

Czas wykonania - robiłem to ostatnie 3 tygodnie, ale tylko z powodu tego że siadałem na 20-30 minut jak położyłem dzieciaki spać, i co któryś wieczór jak miałem wenę. Jakby przysiadł to nie licząc czasu schnięcia kleju to max 2-3 godziny pracy.

Kolejną relację zdam za jakieś 3-4 tygodnie jak obsługa filtra.

Opublikowano

Jako gotowe rozwiązanie, czy widzieliście że "chinczyk" także ma kaseciaki?

Przykład:

FILTR WEWNĘTRZNY HN-103 650L/H ORAZ WKŁADY (4688074525) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img08.allegroimg.pl/photos/400x300/46/88/07/45/4688074525@@AMEPARAM@@08@@AMEPARAM@@46/88/07/45@@AMEPARAM@@4688074525

Opublikowano

Szczerze wolę wlasno robny i te 650 l/h? Slabizna trochę więcej dasz i masz petarde a czy jak głowica pójdzie to można wymienić? Pewnie nie dlatego ja nie kupiłbym tego.

Opublikowano
rayan88

Bardziej chodziło mi o traktowanie tego jako ciekawostkę, choć i tak pewnie niczego nie odkryłem :D

Nie odkryłeś.:D dawno pisałem że przyjdzie czas gdy chińczycy to skopiują ale na razie pod ogólne lub roślinne . Nasze wymagania są znacznie większe.

Karol z Londynu ze trzy miesiące temu przysłał mi taki link - tam u nich wszystko jest kilka miechów wcześniej niż u nas no i ceny nie te.

> http://www.allpondsolutions.co.uk/media/catalog/product/cache/5/image/500x500/smushed_9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/b/i/biobox_3_2.jpg

Tu macie jak na dłoni wewnętrzną budowę takiego kaseciaka dwustronnego ale też faktyczny wypływ ok 600l/h. To także jest filtr grawitacyjny ale o zupełnie innej zasadzie przepływu.

Na tym rozwiązaniu oparłem alternatywną wersję kaseciaka Decco wersja 7.0 :D

dorobiłem do tego sposób podwieszenia kasety przylegającej do tła lub tylnej szyby wysoko tuż pod wzmocnieniem wzdłużnym ale tak by do czyszczenia wysunąć go z pod wzmocnienia i łatwo wyjmować gąbki do czyszczenia.

Właśnie kończę klejenie takiego - opis i fotki wkrótce. Będzie to alternatywne rozwiązanie do wersji 6.0 z postu # 304

Filtr kasetowy wersja 7.0 wymiary

- wysokość tylko od 21-24 cm - ograniczeniem staje się -grzałki szklane 200-300W o tej wysokości? blok absorbera NO3 też musi być nowy nie na rurze fi75 x 30cm.

- grubość 10cm

-szerokość 45cm

pompa Jebao DC3000 lub DC6000 l/h regulowana elektronicznie wydajność z funkcją feed

albo 2 x AqC2000 czyli 4000l/h ale z buczeniem;)

Opublikowano

witam :) a badał ktoś wpływ grubości kaseciaka/gąbek na jego działanie? Większość patrzy co by skrócić go maksymalnie, a osobiście wolałbym wersję super slim kosztem długości aby wcisnąć go całego np za tło (grubość max do wsadzenia pompy).. tylko jak to się odbije na filtracji :confused:

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Akwarium 832 litry, spora powierzchnia dna, jest sump 270 litrów więc filtracji nie zabraknie. Ameryka Południowa ostatecznie mi się znudziła, poszukiwania nowych domów dla dotychczasowych mieszkańców są w toku, więc pora pomyśleć o nowej obsadzie. Sprawcą całego zamieszania jest @pozner, który w innym temacie podrzucił pomysł pseudotropheus acei z gałęziami. Jako główna ryba widziałbym większą grupę właśnie ww. gatunku.  Do tego jakaś mniejsza mbuna w skały i właśnie nie wiem co dołożyć, żeby trochę urozmaicić obsadę. Można liczyć ryby z grubsza na 1000 litrów wody w obiegu.
    • Co prawda odpowiadam sam sobie, ale dużo mi pomogliście w wyborze obsady to czuje się zobowiązany żeby domknąć temat 😉 Ostatecznie po weryfikacji dostępności ryb będzie: Fossorochromis rostratus  Mdoka white lips  Exochochromis anagenys  Dimidochromis strigatus Copadichromis kadango Labidochromis caeruleus  Melanochromis parallelus  Ryby kupuje małe i planuje redukcję w miarę jak będą rosły. Od działającego akwarium lepiej odejmowac niż dokładać 😁 Zarybiam równo za 2 tygodnie, w czwartek 20 sierpnia. Ryby już zamówione, więc temat do zamknięcia (otwieram kolejny😉).
    • Tomek @Aqua-Dreams zaniedbuje forum  A potencjalni klienci są .
    • Na FB kolega Bartek  z Torunia  szukaj profil  "Pyszczaki Toruń" i kolega Tomek  Studio Akwarystyki Aqua Dreams Bydgoszcz
    • Wszystko się przeciągnęło, niestety niespodziewana delegacja w pracy, potem okres urlopowy i wyszło jak wyszło, ale ostatecznie zalane i za 3 tygodnie będą ryby🙂 Skały są na 25-30% dna. Na zdjęciu wydaje się, że mało piasku z przodu, a jest pewnie szerzej niż niejedno całe akwarium... Ostatecznie prawdopodobnie polecane wcześniej acei też trafią do obsady, ale w innym baniaku 160x80x65 😄 Coś nie dodało się zdjęcie, poprawka
    • Pisz i pytaj  śmiało. Po to jest forum. Żadnych regulaminów nie łamiesz. Skoro nigdy nie miales akwa z biotopu Malawi to tym bardziej pytaj aby uniknąć niepotrzebnych błędów. Mając inne zbiorniki z innych biotopów masz też doświadczenie dlatego dziel się nim . Jest też na naszym forum wiele tematów które są niejako gotowcami i tam też warto zaglądać. Powodzenia.
    • Każdy kiedyś zaczynał. Lepiej, gorzej, średnio. Każdy popełnia gafy, a nie myli się ten kto nic nie robi. Może nie miałeś kolego najlepszego startu, a i tak witamy Cię w naszym gronie. Pisz, poczytaj, regulaminy czasami również.  Na ludzi się nie obrażaj, pomimo różnych charakterów, to jednak fajni ludzie. Z moderatorami raczej nie staraj się kłócić, bo to starzy wyjadacze, może nie wszystkim zjedli rozumy, ale w przypadku utrzymywania porządku na forum, znajomości regulaminów to nikt im w drogę nie wchodzi, bo zazwyczaj mają tę wiedzę w jednym palcu. Gdy coś przeszkadza Ci w forum masz prawo do swoich uwag i możesz śmiało pisać, zawsze ktoś z Zarządu się wcześniej czy później nad tym pochyli i Ci odpowie. A teraz życzymy Ci korzystania z forum, tak jak chcesz, byle by zgodnie z regulaminem i pamiętaj, że inni również mogą pisać tak jak chcą, byle by zgodnie z regulaminem. Pozdrawiam  
    • To jest pewien problem, choć na razie nie aż tak duży. Aktualna obsada ma około roku, więc nie są to ryby  duże i pewnie składają mniej ikry. W mojej ocenie pływa około 10 sztuk drobiazgu i kilka podrostków w wielkości już niekonsumpcyjnej. Generalnie, to chyba mimo takiego zagruzowania spora część narybku jest zjadana. Te mniej gapkowate udaje mi się odłowić siatką, ale to było dosłownie kilka sztuk. Te nieco bystrzejsze uciekają do komina, skąd czasami udaje mi się je odłowić, albo dalej do sumpa, gdzie na pewno je wyłapuję, choć czasami trochę gonienia z tym jest.  Włożyłem do sumpa kotnik  otworem do boku i część uciekinierów tam włazi - wtedy odłowienie nie stanowi żadnego problemu. U mnie komin i sump są główną metodą eliminacji narybku, pomijając oczywiście wyjadanie przez starsze ryby, bo tego nie jestem w stanie ocenić. Myślę, że około 50  rybek odłowiło się tą drogą. Kombinowałem różne pułapki na narybek, ale żadna się nie sprawdziła. To znaczy pułapki były świetne, tylko narybek nie dorasta do mojego geniuszu. Odłowiony narybek trafia do żłobka - jak mnie najdzie wena, to go opiszę, a potem, jak rybki trochę podrosną,  do sklepu.  
    • Kolega trochę jak ksiądz udzielający nauk małżeńskich 😉  
    • Na tym forum nikt się nigdy nie śmiał z kogoś, kto nie miał akwarium i przyszedł po poradę - jest dokładnie odwrotnie, nowy szukający rad od razu zyskuje szacunek, bo dowodzi że zależy mu/jej na dobru ryb - a to jest na tym forum najważniejsze. Trzymamy kciuki za Twoje akwarium, podziel się relacją jak już je założysz. Ale z radami poczekaj aż będą sprawdzone - najlepiej kilka lat. 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.