Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a bym jednak zaproponował 3 rozwiązania polegające na zostawienie wlotu na dole filtra nie za dużego aby ciąg był większy + skimmer na górze.

Właśnie w tej chwili tak mam ale sporo syfu lata w pobliżu kaseciaka i nie zawsze trafia w ten dolny zasys. Stąd pomysł żeby zasys był na całej wysokości ale to faktycznie osłabi siłę wciągania. Dlatego planuje kupić cyrkulator i ustawić cyrkulacje tak żeby większość syfu latała przy dole kaseciaka.

Sama konstrukcja moim zdaniem jest poprawna i będzie pracował jak należy ale tylko z AqC2000 .

Tak się zastanawiam czy ta pompa podoła zasysowi z dwóch stron skoro przy jednej stronie nie ma porywających wyników. Chyba, że zmniejszę troche wysokość i szerokość kratek zasysu dodatkowo ustawie dobrze cyrkulacje i będzie hulało. Wszystko do sprawdzenia.

Jak do akwarium które planujesz (200l) to jest to mega przesada. Ta pompa wydmucha Ci wsio w akwarium. Kup WP25 i tylko pierwszy bieg i z tym będziesz miał niezły kociołek

Dzięki za radę bo właśnie chciałem kupić WP-40 żeby w 200l dać na najniższy poziom, a w 540l w przyszłości spokojnie sobie podnieść ale skoro mówisz, że już WP-25 zrobi swoje na najniższym poziome w 200l to mi to wystarczy;)

Opublikowano

Moje doświadczenia z pracy dwu kaseciaków w dwu różnych baniakach i różnych biotopach są nieco odmienne.

1/ Nie da się wciągnąć 100% latającego syfu za pierwszym przelotem przed kratkami ( nie ważne jakie one by były) bo potrzeba do tego motopompy strażackiej a nie AqC2000. Ale idziemy śmiało w tym kierunku bo już mamy Jebao DC 3000-12000l/h więc odpowiedniki akwarystyczne takich 4ech pomp do C.O. co rozsadzają wam kubełki albo zgniatają węże pcv. Te tego nie robią za to można je jednym przyciskiem zatrzymać na 10 min by ani drobina żarcia nie wylądowała w filtrze tylko w pyskach. Zatrzymają się też same jak wam wyssie całą wodę z komory pompy lub wpadnie w wirnik kawał silikonu który od dawna wiemy że nie trzyma się do materiałów nasiąkliwych czyli spienionego pcv też. Czy doświadczenie kolegi Ravena wam nie wystarcza? ja to zapamiętałem.

2/ Dowolne kratki albo nawet ich całkowity brak wciąga szybciej czy póżniej latający syf z wody jak ma spokojną wodę przy wlotach a nie nadmuch z falownika bo wtedy tylko śmigną przed kratkami.

3/ Jak ryby dostają jeść to z natury także walą więcej do baniaka w tym czasie po to pompy Jebao DC mają kilka biegów by to w tym momencie wykorzystać.

4/ Eksperyment ze skimmerem w kaseciaku uważam za nie udany a szczególnie od tego momentu jak wprowadziliście tam komorę śmieciową. Jak jej nie ma lub ma do 5mm to skimmer działa nieco, czym komora śmieciowa większa tym efekt skimmera mniejszy by przy 1cm zaniknąć zupełnie. Filtr kasetowy jest do filtracji mech i bio do zbierania filmu z powierzchni jest skimmer Echeima i kolega japko ma absolutną rację że te eksperymenty z wlewaniem brudnej wody bezpośrednio do komory pompy przez pseudoskimmer skończą się zepsuciem kaseciaka.

• Dziękuję 1
Opublikowano
2/ Dowolne kratki albo nawet ich całkowity brak wciąga szybciej czy póżniej latający syf z wody jak ma spokojną wodę przy wlotach a nie nadmuch z falownika bo wtedy tylko śmigną przed kratkami.

I właśnie po głębszym przemyśleniu stwierdzam, że szarpnę się na Jebao DC6000 ponieważ ma regulacje już od 1800l/h więc jak AqC2000, aż do 6000l/h, czyli prawdopodobnie obejdzie się beż dodatkowe falownika, a zasys będzie nieporównywalny z AqC2000.

Dzięki wszystkim za rady i podpowiedzi;)

• Dziękuję 1
Gość pemergency
Opublikowano

Tak się zastanawiam... Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę kolego, ale kaseciak to filtr grawitacyjny i najważniejsze to żeby woda w komorze pompy była tak nisko jak to możliwe (musi zakrywać pompę) i jeśli tak masz na pompie aq2000 to jebao nic tutaj nie zmieni... Może się okazać, że aby wykorzystać jej potencjał przy standardowym kaseciaku, będziesz musiał całkowicie ściągnąć ścianki zewnętrzne komory śmieciowej, a w przypadku gęstych gąbek prawdopodobnie i to nie wystarczy i pompa wysuszy komorę w 2 sekundy ;)

Pompa DC6000 nadaje się raczej do dużych kaset 50x50x15 to raczej minimum ;)

Odnośnie jeszcze skimmera...

Dobudowując półeczkę w komorze pompy, z otworami w jej dolnej części i wypychając ją gąbkami i watą, brudna woda nie dostanie się do pompy, a i skimmer będzie działał jak należy ;) przynajmniej w teorii

11vphc2.jpg

Przepraszam za koślawy rysunek, ale to tak na szybciutko ;)

Opublikowano

Ale z myślą o przyszłości lepiej chyba jednak kupić DC6000 niż DC3000 bo różnica 50zł, a pole do manewru o wiele większe. Mimo wszystko do zakupów zostało mi jeszcze trochę czasu, więc to przemyślę;)

Gość pemergency
Opublikowano
Ale z myślą o przyszłości lepiej chyba jednak kupić DC6000 niż DC3000 bo różnica 50zł, a pole do manewru o wiele większe. Mimo wszystko do zakupów zostało mi jeszcze trochę czasu, więc to przemyślę;)

Z myślą o przyszłości jak najbardziej, ale pomyśl co się stanie jak prądu braknie... Nie wiem czy wiecie, ale ta pompa przy braku zasilania resetuje ustawienia i wkręca się na maksymalne obroty ;)

Opublikowano
Odnośnie jeszcze skimmera...

Dobudowując półeczkę w komorze pompy, z otworami w jej dolnej części i wypychając ją gąbkami i watą, brudna woda nie dostanie się do pompy, a i skimmer będzie działał jak należy ;) przynajmniej w teorii

Dokładnie tez coś takiego proponowałem. :) Post #302... Ech, chyba nikt nie czyta co pisze świerzak jeszcze bez rybek :(

Dziś przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Zakryć od góry komorę śmieciową co w połączeniu z częściowo wyciętą gąbką może dać jakiś efekt. Jako ze rybki będę miał dopiero w sobotę to i filmu nie mam i ciężko mi to przetestować ale zauważyłem zdecydowanie większy ruch powierzchni przy skimmerze po tej operacji. Do zakrycia użyłem kawałka maty pod akwarium, tak na szybko choć można by i wkleić kawałek pcv bo i tak dostęp do komory śmieciowej jest po wyjęciu gąbki.

2d3c59e2e73571ae7c95fdb4885c0f67.jpg

Ale co ja pisze jak i tak nikt tego nie przeczyta ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Czytamy czytamy. Ja już cuda z tym skimmerem wyprawiałem i sobie dałem spokój. To co pisze Karol (chyba mogę zwrócić się po imieniu?) miało by sens ale obawiam się o zbyt częste zapychanie tych gąbek i często brudna woda przelewałaby się do komory pompy. Sam wiem, że często zapominam o skimmerze eheima i dopiero zalegający na powierzchni film bakteryjny przypomina mi o wyczyszczeniu gąbeczki w nim.

Chyba trzeba raz a dobrze dać sobie już siana ze skimmerem w kaseciaku. Ja przynajmniej tak zrobiłem i eheim działa znakomicie.