Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg mnie za 440 kupic pompe to duza przesada,Pozatym do niedawna odradzaliscie prace w innym polozeniu jak pion.aq2000 jest opti i tania,za te kase kupi eheima uzywke lub fluvala nowego zewnetrzny i bedzie.a gdzie reszta kosztow,

Gość pemergency
Opublikowano
Wg mnie za 440 kupic pompe to duza przesada,Pozatym do niedawna odradzaliscie prace w innym polozeniu jak pion.aq2000 jest opti i tania,za te kase kupi eheima uzywke lub fluvala nowego zewnetrzny i bedzie.a gdzie reszta kosztow,

Czy fluval lub eheim zewnetrzny zapewni Ci taką filtrację mechaniczną jak kaseta? :)

Uważasz, że zakup pompy za 440 to przesada? To co powiesz w takim razie o osobach, które płacą po 3000zł i więcej za pompy red dragon?... Ta pompa cenowo w porównaniu do cen topowych pomp akwarystycznych to kropla w morzu... i jest zdecydowanie warta swej ceny. Poczytajcie trochę na forach dotyczących akwarystyki morskiej, a zdziwicie się jak dobre są produkty Jebao, nie tylko pompy obiegowe, z powodzeniem używane w sumpach.

Przerabiałem różne kubły, eheim, fluval, jbl, tanie chińskie HW, tetra... i żaden nie jest w stanie zapewnić filtracji mechanicznej na poziomie choćby zbliżonym do narurowca, filtra hamburskiego czy kaseciaka.

Więc nie bardzo rozumiem co chciałeś wyrazić pisząc "... i będzie". Jeżeli pompa Jebao za 440zł byłaby w stanie ogarnąć filtrację mechaniczną i biologiczną przy 30W, a przy tym woda nie opuści zbiornika nawet przez chwilę to ja w to wchodzę ;)

Płacicie krocie za swoje zbiorniki, ryby z tan-mal, oświetlenie po kilkaset W i kilkaset zł, a dużym wydatkiem jest dla was pompa za 440zł, która może pracować zarówno w morskiej jak i słodkiej wodzie, pozwalając przy tym na kontrolę jej wydajności.

Niektórzy powiedzą, że kaseciak to krok w tył, bo gąbki... bo zajmuje miejsce... bo coś tam... Jednak żaden z was nie podważy jego skuteczności ;)

Jeżeli wiadro z głowicą kosztuje 1200zł, które zapewnia jedynie dobrą filtracje bio to czym jest 440zł za pompę, która zapewni mega wydajność filtracji mechanicznej i biologicznej w zbiornikach po 800L i więcej? :rolleyes:

Panowie chyba czas spojrzeć na pewne sprawy z innej perspektywy i nie dajcie sobie wmówić, że wszystko co chińskie to badziew... te czasy już dawno minęły, a firma Jebao jest tego świetnym przykładem.

Pozdrawiam serdecznie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Oczywiście cena jest rzeczą względną ,dla biednego 440 zł to jak 4400 zł,a dla bogatego jak 4,4 zł.Troszeczkę się utarło że kasetowiec jest alternatywą dobrej filtracji dla tych którzy nie mają kasy na droższy sprzęt.Prawda jednak taka że jak kogoś stać to może do tej kasety ładować cuda nie widy za sporą kasę bo niby kto bogatemu zabroni.Nie ma co ukrywać za ceną często kryje się dobra jakość,więc ja osobiście nie widzę żadnych przeciwwskazań aby załadować tego jeboa do kaseciaka.

Opublikowano

.....

Panowie chyba czas spojrzeć na pewne sprawy z innej perspektywy i nie dajcie sobie wmówić, że wszystko co chińskie to badziew... te czasy już dawno minęły, a firma Jebao jest tego świetnym przykładem..

Nikt nikomu nie zabrania promować cieknących wiaderek z pompą za 1200zł, czy wkładania do kaseciaka dwóch a nawet trzech AqC2000 za 180zl lub 270zł. sam to do nie dawna proponowałem. Ale otwierają się nowe perspektywy i nowe możliwości podnoszące akwarystykę na coraz wyższe poziomy. Motorem napędowym tych zmian jest akwarystyka morska, zastanówcie się ile rozwiązań i urządzeń, preparatów, leków, testów od nich zaadoptowaliśmy do Malawi.

Pytam dlaczego z tak wieloletnim opóżnieniem?? od kiedy są tam stosowane np. woda RO/DI czy falowniki? - u nas stosowane do sprzątania gówienek.

Kluczowe w mojej wypowiedzi było "jeśli cię stać na zupełnie nową jakość w filtrze kasetowym" więc nie piszcie że drogo bo akurat wyroby jebao mogą oceniać ci co je już mają, a przedtem mieli jvp czy inne Resuny - więc nie piszą o reklamacjach. Ja mam Jebao WP25 i zgadzam się z opinią chyba Stana albo Seby że jvp nawet przy tych nie leżały. To akurat na prawdę nowoczesne technologicznie i jakościowo produkty nie ustępujące renomowanym wyrobom firm europejskich czy amerykańskich.

Gdybym zamiast tego Jebao zaproponował w to miejsce ( pomijając fakt braku wodoszczelności) pompę od C.O Grundfos Alfa 2 to wszyscy by przyklasnęli. A ile kosztuje nowa Alfa2? i nie ma funkcji feed, zabezpieczenia przed brakiem wody i zatrzymaniem wirnika, natomiast świetnie rozsadza kubły.

Więc zamiast szukać dziury w całym i wymyślać najdziwniejsze przeszkody posłuchajcie rady pemergency.

Gość pemergency
Opublikowano

Grzegorz jest pewnie tak jak piszesz, że dla biednego 440zł to jak 4400zł, przy czym należałoby się wtedy zastanowić czy jest sens stawiać w ogóle zbiornik jeśli nie ma się środków na jego utrzymanie, bo wystarczy awaria kubła za 300zł i taka osoba ma temat rybek załatwiony na "amen", w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale to oczywiście indywidualna sprawa każdego z nas...

Gość pemergency
Opublikowano

Mała ciekawostka jeśli ktoś nie widział, filtr panelowy wykorzystujący połączenie dwóch typów filtracji "Hybrid Berlin System and EcoSystem Miracle Mud Method". Filtr zajmuje całą tylną ścianę kostki morskiej o pojemności 104L. Filtr jest na dwóch maleńkich pompach, jedna do skimera a druga do napędzania całego systemu.

Eco_Mini_28p_Back.jpg

Eco%20Mini%2028r%20Front.jpg

One built-in protein skimmer

One built-in refugium

One filter canopy with fan attached

Two small, 7-ounce/196 gram Miracle Mud trays

One LED refugium light

One ECO Phos carbon cartridge

One ECO Dura 600 submersible pump for protein skimmer and one ECO Dura 800 submersible pump for Mini system, with bioballs

Opublikowano
Grzegorz jest pewnie tak jak piszesz, że dla biednego 440zł to jak 4400zł, przy czym należałoby się wtedy zastanowić czy jest sens stawiać w ogóle zbiornik jeśli nie ma się środków na jego utrzymanie, bo wystarczy awaria kubła za 300zł i taka osoba ma temat rybek załatwiony na "amen", w dosłownym tego słowa znaczeniu, ale to oczywiście indywidualna sprawa każdego z nas...

Mi raczej chodziło o to że można zrobić rożne alternatywy filtrów kasetowych za różne pieniądze.Sam jestem zwolennikiem zasady że skoro nie widać różnicy to po co przepłacać,ale jeżeli tą różnicę widać i Cię na to stać to czemu nie władować dużo lepszej pompy.Dla mnie osobiście filtr kasetowy jest super alternatywą dla filtracji narurowej.Do jego zalet na pewno należy to że jest tańszy( co nie zmienia faktu że można go zrobić na bogato),bezpieczniejszy ,łatwiejszy w wykonaniu i równie wydajny jak narurowiec.Jeżeli ktoś ceni sobie bezpieczeństwo przed zalaniem to moim zdaniem nie ma lepszej alternatywy niż kaseciak.Reasumują na ten filtr stać i biedniejszego który kupi aq2000 i bogatszego którego stać na jebao czy jeszcze droższą pompę,a różnicy wielkiej w filtracji nie będzie widać ,ale na pewno będzie zauważalna różnica w poborze prądu,niezawodności pracy,czy cichej pracy pompy.Jest takie powiedzenie że biednego nie stać na dziadostwo,ale często również go nie stać na super porządną rzecz,a więc przeważa zasada że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Opublikowano

Czy jeśli zastosuję drugą pompę np aq 2000 w komorze Eliota i taką sama w komorze pompy to czy poziom wody dalej spadnie w komorze pompy? Mam tam zapas około 2 cm max więc się zastanawiam czy dodanie pompy nie spowoduje zbyt dużego spadku poziomu na drugiej pompie. Ewentualnie Hydor Pico 1200 (7W i małe rozmiary). Chciałem dac dodatkowy wylot na samym dole akwarium koło tyłu filtra bo zbiera mi się tam trochę paprochów pchanych przez cyrkulator z przeciwnej strony.