Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie filtry to żadna nowość - znane są przypadki funkcjonowania takich rozwiązań za tłami BTN. Zaleta to estetyka, w przeciwieństwie do prostokątnego klocka, który ciężko będzie sensownie zamaskować. Wada - niestety cena modułów.

http://www.ciklider.se/artiklar/mp_btn_moduler.shtml

http://www.ciklider.se/artiklar/mp_btn_rocky.shtml

Z tego co pamiętam znakomicie funkcjonuje to w akwarium naszego klubowicza jjacka

Opublikowano

Chciałem zrobić po długości całej tylnej ściany zrobić, bo koszt powierzchni dna 190 * 5 jest akceptowalny, a nie chciałem robić komina. Tłem będzie albo PCV albo czarna folia, więc wynalazki typu moduł BTN, ceresit czy styropian odpadają. Wszędzie czytam, że dla pysków filtracja musi być nadmiarowa. Stosujecie po dwa trzy filtry kubełkowe + filtry wewnętrzne. Widocznie moje pojęcia "optymalna" filtracja oraz "nadmiarowa" definiowane jest w inny sposób niż Wasze. Wiem tyle ile tu przeczytam wspomagając się internetem ale pierwsze kroki zawsze kieruję na to forum. W odróżnieniu od Was nie mam żadnego doświadczenia.... oj dużo jeszcze muszę przeczytać.

Decorrativo, topic 'Optymalna objętość złoża biologicznego' wiele mi wyjaśnił. Mam już jakąś koncepcję wiec mogę zacząć kreślić w 3d. Jak wszystko będzie gotowe to poproszę o ocenę i sugestie.

Opublikowano
Chciałem zrobić po długości całej tylnej ściany zrobić, bo koszt powierzchni dna 190 * 5 jest akceptowalny, a nie chciałem robić komina. Tłem będzie albo PCV albo czarna folia, więc wynalazki typu moduł BTN, ceresit czy styropian odpadają. Wszędzie czytam, że dla pysków filtracja musi być nadmiarowa. Stosujecie po dwa trzy filtry kubełkowe + filtry wewnętrzne. Widocznie moje pojęcia "optymalna" filtracja oraz "nadmiarowa" definiowane jest w inny sposób niż Wasze. Wiem tyle ile tu przeczytam wspomagając się internetem ale pierwsze kroki zawsze kieruję na to forum. W odróżnieniu od Was nie mam żadnego doświadczenia.... oj dużo jeszcze muszę przeczytać.

Decorrativo, topic 'Optymalna objętość złoża biologicznego' wiele mi wyjaśnił. Mam już jakąś koncepcję wiec mogę zacząć kreślić w 3d. Jak wszystko będzie gotowe to poproszę o ocenę i sugestie.

wilku

super że kreślisz w 3D - przyda się ta umiejętność..

Jak widzisz z tamtego tematu na 1-2 litrach ceramiki premium biologia będzie zapewniona na 120%. Na prawdę nie ma potrzeby robienia jej nadmiarowej bo to nic nie poprawia.

System musi natomiast być rozwojowy. Jak ci rybcie urosną na potęgę i jak zauważysz że biologia zaczyna szwankować ( to nigdy nie jest totalna katastrofa lecz delikatne sygnały NO2 lub NH4) - to dokładasz litr ceramiki i po sprawie. Natomiast filtracja mechaniczna to inna sprawa, tu moim zdaniem nie będzie nadmiarowo. Tylko jak wszędzie materiały filtracyjne możesz dawać coraz lepsze lub/oraz przepływy zwiększać.

Kaseciak pod tym względem dorównuje pompom CO. Z tym "po trzy kubły na akwa" to pemergency pisze że to tylko na tym forum w szerokim świecie malawi wystarcza podobno jeden standardowo wypełniony kubeł. Świat się zmienia a tkwiące w nas stereotypy trwają najdłużej.

Gość pemergency
Opublikowano
wilku

super że kreślisz w 3D - przyda się ta umiejętność..

Jak widzisz z tamtego tematu na 1-2 litrach ceramiki premium biologia będzie zapewniona na 120%. Na prawdę nie ma potrzeby robienia jej nadmiarowej bo to nic nie poprawia.

System musi natomiast być rozwojowy. Jak ci rybcie urosną na potęgę i jak zauważysz że biologia zaczyna szwankować ( to nigdy nie jest totalna katastrofa lecz delikatne sygnały NO2 lub NH4) - to dokładasz litr ceramiki i po sprawie. Natomiast filtracja mechaniczna to inna sprawa, tu moim zdaniem nie będzie nadmiarowo. Tylko jak wszędzie materiały filtracyjne możesz dawać coraz lepsze lub/oraz przepływy zwiększać.

Kaseciak pod tym względem dorównuje pompom CO. Z tym "po trzy kubły na akwa" to pemergency pisze że to tylko na tym forum w szerokim świecie malawi wystarcza podobno jeden standardowo wypełniony kubeł. Świat się zmienia a tkwiące w nas stereotypy trwają najdłużej.

Nigdzie nie pisałem, że jeden :D Pisałem, że nie rozdziela się biologi z mech. I tak właśnie co niektórzy mają po 3 fx-y, czy mega wydajne eheimy w szafkach :cool:

Fulltankshotshowing3EheimPro3Filters.jpg

Opublikowano

Pierwsza przymiarka, na bardzo szybko. Wersja na krótszym boku. Zakładam, że komora 1 to będzie gąbka lub dwa bloki gąbki o różnych "gradacjach". W drugiej komorze złoże, pojemność tej komory przy takich proporcjach to 8 litrów, z tego co wyczytałem to już wiem, ze całej jej zasypywać nie trzeba. Trzecia komora - pompka + grzałka; ewentualnie jakaś chemia według potrzeb.

Pomiędzy komorami można by dać gąbkę o dużych 'oczkach' (czy jak to się określa) co by medium filtracyjne z komory 2 się nie przesypywało.

Pytanie mam zaś następujące - woda przez biologię powinna się 'sączyć', czy słabszy obieg wody nie wpłynie na filtracje mechaniczną? W narurowcu nie ma tego problemu, bo są bajpasy. Nie chcę komplikować tego filtra kasetowego ale chyba można by zrobić dwa obiegi.

Zakładam, że woda do filtra wpadać będzie przez przelew / grzebień, czy może po całej długości wykonać nacięcia takie jak mają rurki od kubłów?

Jedyne co mi nie pasuje w tym filtrze, to płukanie gąbek. Jak często trzeba to się za to brać? Może wymieniać tak jak sznurki ?

Z czego wykonać taki filtr, calą kasetę zrobić z PCV i wstawić do akwa poprostu czy wkleić ze szkła na etapie klejenia baniaka?

post-14554-1469571737669_thumb.png

Opublikowano
Z czego wykonać taki filtr, calą kasetę zrobić z PCV i wstawić do akwa poprostu czy wkleić ze szkła na etapie klejenia baniaka?

Ja i deccorativo robiliśmy ze spienionego pcv 3mm czarnego. Tobie chyba też to polecam bo ze szkła będzie widać wszystko co w środku siedzi. Od razu powiem, że kleiłem tym:

KLEJ do PCV mały 120ml USTM - odkurzacz centralny (4160833990) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img18.allegroimg.pl/photos/400x300/41/60/83/39/4160833990@@AMEPARAM@@18@@AMEPARAM@@41/60/83/39@@AMEPARAM@@4160833990

Trzyma tak mocno, że dziś aby wykonać zmiany to musiałem się nieźle namęczyć by to rozerwać.

Gość pemergency
Opublikowano
Trzyma tak mocno, że dziś aby wykonać zmiany to musiałem się nieźle namęczyć by to rozerwać.

Jak się udało rozerwać to słabo trzyma ... :lol:

... żarcik

A czy rozważaliście zrobić zasys wody na zasadzie komina? tzn przez grzebień? Przy okazji działałoby to jako skimmer :D

Coś na kształt mini sumpa w baniaku, z tym że zamiast grawitacji wodę zasysałaby pompa w ostatniej komorze ;)

Gość pemergency
Opublikowano
Grzebień mam zrobiony i służy jako skimmer (pomysł Henryka). Działa znakomicie.

Heh, czyli jednak... naprawdę fajny projekcik, przypomina mi to trochę filtr bioflow, który wyciąłem z oryginalnego baniaka juwela

juw-bioflow-6-0-xl.jpg