Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak się przyglądam na stronę sklepu Tan-Mal i ten piękny widoczek ze złotym słońcem i panoramą zapewne afrykańskiej sawanny ma jeden drobny mankament :) (czepiam się) te słonie to słonie indyjskie (Elephas maximus) :) a nie afrykańskie (Loxodonta africana) ... :P tak jakoś... mnie to razi :) jako słonioluba :) wiem, wiem... czepliwy się robię na starość :) a Wam to nie przeszkadza?

http://www.tan-mal.pl/Strona_gl1o1wna.php

oczywiście poza tym wszystko jest Ok, wspaniała oferta, bogata wiedza zapewne o rybach z obu jezior i pod tym względem do pięt nie dorastam... no ale te słonie... :)

Opublikowano

najprościej po kształcie grzbietu :) słoń afrykański ma jakby "zapadnięty środek" i dwa wierzchołki - jeden na kłębie ( się znaczy za uszami) i drugi na odcinku lędźwiowym ( nad zadkiem:)). Grzbiet słonia indyjskiego to jeden łuk, bez zapadnięcia) :)

kolejną różnicą, która widoczna jest na tym widoczku to kształt głowy, u indyjskiego widoczny jest swego rodzaju "czub", u afrykańskiego najwyższy punkt głowy jest między uszami, następnie łagodnym łukiem opada w dół

• Dziękuję 1
Opublikowano

miałem przyjemność pobyć w towarzystwie tych szarych olbrzymów podczas praktyk w Krakowskim zoo (tam akurat dwie indyjskie "dziewuchy") - są na prawdę magiczne. Noooo chciałbym, chciałbym baaaaardzo :) nie wiem tylko czy bym go wykarmił na 15 arach ogrodu :)

Opublikowano

Bardzo dziękuje za zwrócenie uwagi. Przyznam,że nie zgłębiałam sama tematu, uszu nie widać a ja rozróżniam tylko po uszach :-) Ja na razie brak planów dotyczących ryb z Półwyspu Indyjskiego, ale kto wie , grafika jest uniwersalna :P