Michał Opublikowano 3 Maja 2014 #1 Opublikowano 3 Maja 2014 tak się przyglądam na stronę sklepu Tan-Mal i ten piękny widoczek ze złotym słońcem i panoramą zapewne afrykańskiej sawanny ma jeden drobny mankament (czepiam się) te słonie to słonie indyjskie (Elephas maximus) a nie afrykańskie (Loxodonta africana) ... tak jakoś... mnie to razi jako słonioluba wiem, wiem... czepliwy się robię na starość a Wam to nie przeszkadza? http://www.tan-mal.pl/Strona_gl1o1wna.php oczywiście poza tym wszystko jest Ok, wspaniała oferta, bogata wiedza zapewne o rybach z obu jezior i pod tym względem do pięt nie dorastam... no ale te słonie... Cytuj
zdrowy_zab Opublikowano 3 Maja 2014 #2 Opublikowano 3 Maja 2014 A że tak zapytam, po czym je rozpoznajesz ? Cytuj
Michał Opublikowano 3 Maja 2014 Autor #3 Opublikowano 3 Maja 2014 najprościej po kształcie grzbietu słoń afrykański ma jakby "zapadnięty środek" i dwa wierzchołki - jeden na kłębie ( się znaczy za uszami) i drugi na odcinku lędźwiowym ( nad zadkiem:)). Grzbiet słonia indyjskiego to jeden łuk, bez zapadnięcia) kolejną różnicą, która widoczna jest na tym widoczku to kształt głowy, u indyjskiego widoczny jest swego rodzaju "czub", u afrykańskiego najwyższy punkt głowy jest między uszami, następnie łagodnym łukiem opada w dół 1 Cytuj
zdrowy_zab Opublikowano 3 Maja 2014 #4 Opublikowano 3 Maja 2014 To rozumiem, że do dopełnienia domowego Afrykarium, w planach jest słoń (Loxodonta africana oczywiście) ? Cytuj
Michał Opublikowano 3 Maja 2014 Autor #5 Opublikowano 3 Maja 2014 miałem przyjemność pobyć w towarzystwie tych szarych olbrzymów podczas praktyk w Krakowskim zoo (tam akurat dwie indyjskie "dziewuchy") - są na prawdę magiczne. Noooo chciałbym, chciałbym baaaaardzo nie wiem tylko czy bym go wykarmił na 15 arach ogrodu Cytuj
Tan-Mal Opublikowano 4 Maja 2014 #7 Opublikowano 4 Maja 2014 Bardzo dziękuje za zwrócenie uwagi. Przyznam,że nie zgłębiałam sama tematu, uszu nie widać a ja rozróżniam tylko po uszach :-) Ja na razie brak planów dotyczących ryb z Półwyspu Indyjskiego, ale kto wie , grafika jest uniwersalna Cytuj
Michał Opublikowano 4 Maja 2014 Autor #8 Opublikowano 4 Maja 2014 to może jakiś symboliczny żółtaczek indyjski? jako jeden z nielicznych pielęgnicowatych z Azji? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi