Skocz do zawartości

wady i zalety filtracji narurowej

grzegorz77

Rekomendowane odpowiedzi

Z innej beczki:

Stosowałem sznurki 100mikronów, przepływ spadał dość szybko w momencie zapychania się sznurków. Przeszedłem na owatę. Fajna sprawa bo wytrzymywały spokojnie 3 tygodnie bez spadku przepływu ale przy wymianie na nowe mętniała mi woda. Teraz 2 miesiąc mam gąbkę nawiniętą na trzpień od sznurka. Co prawda jak zamontowałem ją pierwszy raz woda zmętniała mi na 3 dni. Od tamtej pory nie wiem co to mętna woda. Płuczę co miesiąc te gąbki i po płukaniu woda kryształ.

Jak możesz to podaj jakiej gradacji gąbek używasz.

Kupowałeś gąbki okrągłe czy może coś takiego:

WKŁAD FILTRACYJNY GĄBKA 30x30x3 cm PPI 30 (4288877733) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.@@AMEPARAM@@http://img15.allegroimg.pl/photos/400x300/42/88/87/77/4288877733@@AMEPARAM@@15@@AMEPARAM@@42/88/87/77@@AMEPARAM@@4288877733

można by to nawinąć na ten trzpień od sznurków.

Coś takiego tylko ja mam czarne i najdrobniejsze jakie były. Ja je kupiłem grubsze niż 3cm i musiałem je przecinać aby uzyskać małą grubość. Pierwsze nawinięcie jest dość problematyczne biorąc pod uwagę małą elastyczność gąbki ale później jest ok. U mnie to jak na razie sprawdza się najlepiej.

Coś takiego tylko ja mam czarne i najdrobniejsze jakie były. Ja je kupiłem grubsze niż 3cm i musiałem je przecinać aby uzyskać małą grubość. Pierwsze nawinięcie jest dość problematyczne biorąc pod uwagę małą elastyczność gąbki ale później jest ok. U mnie to jak na razie sprawdza się najlepiej.

Przepraszam ale czy dobrze wnioskuję że narurowiec ale i tak najlepsza filtracja mechaniczna to jednak gąbka ppi45 grubości 3-4cm i wysokości 25cm. przy wysokim przepływie ok 1900l/h.

Czy w tym upatrujecie tajemnicy - wody kryształ?

zy w tym upatrujecie tajemnicy - wody kryształ?
Ja miałem wodę "kryształ" z mechanikiem na pompie 1500l/h z gąbką, wkładach sznurkowych w narurowcu jak i teraz z gąbką (założona awaryjnie i została) i sznurkiem 100 mikronów. IMHO cała tajemnica to prawidłowa cyrkulacja i odpowiednia gęstość materiału filtracyjnego. Zbyt mała przy silnym przepływie wywala drobinki do wody (zmętnienie) zbyt duża szybko się zapycha. Jeśli chodzi o gąbki to metoda prób i błędów określi odpowiednią gęstość do odpowiedniego przepływu. Na szczęście materiał tani i można poeksperymentować (wymieniłem chyba z 6 razy gdy miałem jeszcze pompę;)).

Decco, nie upatruje w gęstych gąbkach krystalicznie czystej wody a w mega wydajnej filtracji biologicznej. Ja nie miałem nigdy problemu z mętną wodą, nawet po większych podmianach wody. Jedynie zmętnienie powstawało u mnie przy wymianie wkładów mechanicznych na nowe. Sznurki podobno trzeba solidnie wypłukać przed użyciem. Stosowałem owatę i też woda mi mętniała po nowych wkładach. To nie były pierwotniaki a pył z owaty. Teraz przy gąbkach nie mam tego problemu. Nie wymieniam ich na nowe a jedynie płuczę pod kranem.

Owatę przekreśliłem w momencie gdy nowa nieużywana pozostawiła na moich dłoniach coś w rodzaju kurzu lub pyłu. Zapewne była by idealna gdyby ją płukać pod konkretnym ciśnieniem w korpusie.