Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pemergency
Opublikowano
Popłynie 30cm dalej a te ryby to lubią ;)

hehe, dobre... szkoda, że tak faktycznie, to dla tej ryby nie ma to większego znaczenia. To nadal niewola i nawet baniak 300cm nie da jej namiastki tego co miałaby na wolności.

Gość pemergency
Opublikowano

Moim zdaniem nie ma znaczenia czy baniak będzie miał 90cm czy 120cm czy 300cm, tak naprawdę żaden nie jest odpowiedni dla tych ryb. Więc sądzę, że można trzymać aulony w 90cm.

Opublikowano
Moim zdaniem nie ma znaczenia czy baniak będzie miał 90cm czy 120cm czy 300cm, tak naprawdę żaden nie jest odpowiedni dla tych ryb. Więc sądzę, że można trzymać aulony w 90cm.
Idąc twoim tokiem rozumowania to i można w 50cm bo podobnie jak 300cm nie jest odpowiedni ;).

Dla najmniejszych aulonek to jeszcze ujdzie te 150l ale im więcej tym lepiej, te ryby naprawdę lubią popływać to nie terytorialne mbuniaki.

Gość pemergency
Opublikowano
Idąc twoim tokiem rozumowania to i można w 50cm bo podobnie jak 300cm nie jest odpowiedni ;).

Dla najmniejszych aulonek to jeszcze ujdzie te 150l ale im więcej tym lepiej, te ryby naprawdę lubią popływać to nie terytorialne mbuniaki.

Po prostu nie sądzę, żeby 30cm robilo im różnicę, nie rozumiem jeśli ktoś pisze, że 90cm to za mało a 120cm już jest ok, to tyle w temacie.

Opublikowano
Tylko, jaki sens ma polecanie komuś, kto sam o sobie pisze, że jest "nowy w temacie pyszczaków" takich eksperymentów, zamiast sprawdzonych i "pochwalanych" na tym forum.

Myślę, że polecane przeze mnie 3 ryby w 150L o wielkości ok 10 cm to chyba nie jest eksperyment , no chyba że jest :confused:

Poz za tym kolega nie musi mieć tego co wszyscy mają , może się zdecydować tylko na 5 rybek i myślę, że śmiało dadzą radę w takim litrażu.

ps. a 12 cm to kawał rybska jest ;) takie saulosi np. są sporo mniejsze.

Dobrze nie doczytałeś do 12 ;) Mam 3 letniego samca 10 cm i myślę, że bardzo już nie urośnie (samice mają 8 cm.)

Aulonocary to temat rzeka , istnieje wiele małych odmian barwnych jak i wielkich np. fire-fish czy jeszcze większa calico (miałem samca 17 cm) Niestety w tą rzekę trzeba się wgłębić i trochę w niej popływać aby móc się później wypowiadać.

POZDRO

Opublikowano
Niestety w tą rzekę trzeba się wgłębić i trochę w niej popływać

No i właśnie o to wgłębianie mi chodzi. Napiszę to jeszcze raz - zwróć uwagę, że doradzasz komuś kto dopiero zaczyna, więc chyba oczywiste, że on się jeszcze nie wgłębił. Dlatego to eksperyment ... nie z punktu widzenia możliwości utrzymania takich ryb w 150l, bo to pewnie wiele osób przetestowało i nawet w mniejszych zbiornikach uskutecznia ale dlatego, że nowy kolega doświadczenia z pyszczakami nie ma i dla niego to będzie właśnie eksperyment. I tylko nie pisz, że tu żadnego doświadczenia nie potrzeba, że wystarczy tylko wpuścić ryby, bo jeżeli tak by było to nie byłoby na tym forum tylu wątków w stylu dlaczego z moimi rybami się dzieje to czy tamto.

Opublikowano

Dla mnie temat jest prosty, na większość pytań znam odpowiedzi ;)

Kolegę nie chcę zniechęcać do "malawijskich pawi" wręcz przeciwnie. Jeżeli zadba o 4 podstawowe wartości , to nie będzie miał żadnych problemów .

W/g mnie są to:

-nad filtracja

-właściwy pokarm

-kontrolowanie No3

-dobór obsady (właściwie chodzi mi o indywidualne zachowania poszczególnych ryb)

Przy młodych (małych )osobnikach w/g mnie kontrolowane "przerybienie" jest wręcz wskazane, później obserwacja i selekcja do momentu pozostawienia obsady właściwej.

Podałem tylko przykład A. maylandi (bardzo spokojnego przedstawiciela aulonocar) dorastającego do nie wielkich rozmiarów, a którego mógł by kolega bez stresu "eksperymentować" w swoich 150L

P.S.

Wielu hodowców nie wypowiada się na tym forum, ponieważ ich doświadczenia są często sprzeczne z doktryną panującą na KM.

Ja nie jestem hodowcą tylko fascynatem i obserwatorem, więc mi nie zależy aby podzielić się swoimi spostrzeżeniami . Dróg jest wiele do osiągnięcia sukcesów w MALAWI, jest też niestety kilka dróg aby ten zapał stłamsić w zarodku. Do przemyślenia dla czytających.

W sprawach oczywistych nie zabieram głosu lub w innych gdzie moje doświadczenie jest mierne lub go niema . Temat aulonocar wałkuję 4 rok dosyć intensywnie i przerobiłem większość możliwych odmian barwnych na rynku.

Miałem ich tak dużo, że już nie pamiętam nawet jakie :confused:

Także, jeżeli miałem styczność z daną odmianą , chętnie odpowiem na pytania ;)

Wracając do głównej odpowiedzi, uważam ,że aulonocara jest równie prosta w hodowli jak saulosi a może nawet łatwiejsza :rolleyes:

POZDRO

Opublikowano
Temat aulonocar wałkuję 4 rok dosyć intensywnie i przerobiłem większość możliwych odmian barwnych na rynku.

Miałem ich tak dużo, że już nie pamiętam nawet jakie

To albo masz wiele akwa. albo miałeś z nimi przygodę ;) bo 4 lata na to co jest dostępne na rynku to niewiele :)
Opublikowano

Niekoniecznie ;) Zależy co się chce mieć w bańce !

Ja chciałem mieć tylko samce, więc przyznaj że "przerób" mógł wzrosnąć :P

Obecnie jestem na etapie pozbywania się dorosłych osobników i pójścia w innym kierunku, docelowo chcę zostawić 3-4 przedstawicieli tego gatunku (na rozmnażaniu oraz obserwacji "naturalnych zachowań" mi nie zależy) ;)

Pamiętaj o tym, że stosowałem tzw. "kontrolowane przerybienie" od malenkości !

Reasumując 4 lata to mało , a z innego punktu widzenia to dużo :P

Jak już wspomniałem, wiele osób z doświadczeniami ponad 20 lat na KM się nie wypowiada :rolleyes:

Dlaczego ???