Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Eliminując zagonione samce.

Zagoniony samiec to taki który ma bardzo obgryzione płetwy "wisi" pod powierzchnią lub nie wychodzi ze skał o ile go nie wygonią. Skrajny przypadek to ryba bojka bez płetw i kołysząco uciekająca po zbiorniku. Dla niej i tak nie ma zazwyczaj przyszłości w akwarium.

Opublikowano

Trochę będzie mi ciężko wyeliminować je własnoręcznie ale się zobaczy. Raczej już wszystko wiem, także dziękuję Ci bardzo:)

Opublikowano

Niestety ciemną stroną jest właśnie eliminowanie samców. Rozumiane jako ich wyeliminowanie z Twojego akwarium nie ze świata żywych ;). Rybkę taką można pod kurować w małym zbiorniku i oddać komu, oddać do sklepu, sprzedać itp. Mogłem zabrzmieć zbyt radykalnie :D wiec się poprawiam.

Opublikowano

Własnie, a ja zrozumiałem wyeliminowanie zbyt dosłownie. Parę innych akwariów jest w rodzinie także nie będzie z tym problemu:)

Opublikowano

Tak właśnie pomyślałem. Najważniejsze abyś zdążył z reakcją ... gdy ryba staje się "bojką" biją ją wszystkie pyszczaki i czasem zabiją. Gdy ryba ma już skrócony ogon i zaczyna się chwiać reaguj nawet podwieszany kotnik może uratować takiemu nieszczęśnikowi życie.

Opublikowano

Będę obserwować akwarium i jak coś to reagować, zresztą jak tu nie obserwować gdy pływają takie ryby ;)

Opublikowano

Do takiego akwa ok.12 ryb, nic więcej bo dworzec gwarantowany.

Callainos w warunkach akwariowych dorasta do 14cm. więc bym go sobie odpuścił w tak małym zbiorniku.Z doświadczenia wiem, iż to ryb agresywna i terytorialna, potrafiąca unicestwić większe od siebie ryby.

Opublikowano

A ja jak zwykle jestem przeciwnego zdania :) Ta ryba rośnie mniejsza i jest smuklejsza od popularnego reda. Te 14 cm to może osiągną przepasione pojedyncze egzemplarze ;). Agresja jest głównie wewnątrzgatunkowa i jeśli nie będziemy łączyć jej z rybami podobnie ubarwionymi nie będzie większych problemów. W mojej 240-tce przez dwa lata, samiec callainosa praktycznie dzielił rewir z samcem saulosi.

Oczywiście wiele zależy od cech osobniczych i Perez trafił na agresora a ja pewnie na spokojniejszego. Trafiłem 8 samców i jedną samicę :( został ten najspokojniejszy.

Opublikowano

A jakbym zrobił tak, że kupie 8 szt młodych oczywiście mowa o Callainosie, poczekał aż dorosną i wtedy sobie na spokojnie ustawił haremy? Rozmawiałem z wujkiem i jak coś to przyjmie parę rybek + nie zapominajmy, że i tak muszę lekko zredukować liczbę samców Saulosi ;)

Opublikowano

U młodych callainosów ciężko rozróżnić samca od samicy, zazwyczaj szybko samce rozpoznają się same i naprawdę ostro walczą. Obyś miał większe szczęście ode mnie co do ich iloci w tej ósemce :).