Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jakimi testami mierzysz NO3? Mieszkasz w EU? ;) Norma dla wody pitnej to 50ppm.

Mam Tetry testy kropelkowe... mierzyłam wczoraj, mieszkam na zadupiu Gdańska... boże boże, czy ja umrę?!:grin:

Może nie wyszło mi liczenie do 7miu i 14stu i stąd takie wyniki... dziś powtórzę.

Opublikowano
Mam Tetry testy kropelkowe... mierzyłam wczoraj, mieszkam na zadupiu Gdańska... boże boże, czy ja umrę?!:grin:

Może nie wyszło mi liczenie do 7miu i 14stu i stąd takie wyniki... dziś powtórzę.

Dziewczyno nie wpadaj w panikę - o umieraniu nikt tu nie pisze.

Napisz czy woda z kranu to własny hydrofor czy woda miejska z Gdańska?

Powtórz spokojnie testy ja nie używam Tetry więc nie podpowiem jak to dokładnie zrobić ale pytaj to są tacy którzy tu próbowali już wszystkich i ci podpowiedzą.

Jeśli wyniki się potwierdzą to sobie poradzimy.

pH podniesiesz grysem koralowym i sodą spożywczą - nie martw się będzie dobrze.

Jeśli NO3 faktycznie ok 100 mg/l to masz trzy wyjścia - od najniższych kosztów

albo hydroponika i maleńkie podmiany i rzadko.

albo denitryfikator i tak samo.

albo najlepiej kupujesz to i po sprawie tak dla ryb jak i twojej rodziny ( to tylko jedno z wielu możliwych rozwiązań na cały dom)

http://sklep.osmoza.pl/usuwanie-azotanowzmiekczanie-wody-blue-soft-rx25c100pa202-p-893.html

- i po co tu zaraz o umieraniu.

PS - zrób także pozostałe testy wody kranowej czyli NH4, NO2, PO4, KH, GH. bo możliwe że masz twardą zanieczyszczoną ściekami z pól wodę.

I znowu nie wpadaj w panikę jak będziesz czytała opis urządzenia - to w pewnej mierze straszenie byś to urządzenie kupiła. NO3 to nie jest trucizna ale w długim okresie i wysokich stężeniach szkodzi zdrowiu ryb i naszemu także.

Opublikowano
W kranówie mam między 75 a 100 NO3 :< i jak ja mam tym podmieniać wodę...

Ciężko znaleźć jakieś analizy wody dla Gdańska. Znalazłem tylko z 2010r., ale myślę, że aż tak się nie zmieniły. Ani normy polskie ani unijne nie pozwalają na takie azotany jakie wyszły z Twoich testów.

post-11080-14695717331474_thumb.png