Jump to content

Strona analizująca wyniki testów

BlackSpade

Recommended Posts

Hej,

przypadkowo szukając widełek dla różnych wyników trafiłam na stronę Sera, gdzie można wybrać swój biotop, podać zbadane parametry (nie trzeba wszystkich) a strona wskazuje, co jest w normie a na co należy zwrócić uwagę.

Myślę, że dla początkujących malawistów (a właściwie dla wszystkich, co wodę testują a widełek w głowie nie mają) to bardzo fajna rzecz.

Tu link: http://www.sera.pl/nc/pl/serwis-firmy-sera/sera-interaktiv/laboratory/module/quicktest/step/2.html

Mam nadzieję, że to post zgodny z regulaminem i nie zdublowałam jakiegoś tematu :)

• Dziękuję 2

Próbowałem zrobić 100% ale się nie udało ... w rzeczywistości mam 96% nie jest źle ;)

Bo to Wojtku taki "Analizator spalin" - jak w stacji diagnostycznej - nie da się wyjechać bez zapłacenia. Czytaj zakupu produktu Sera.

Ale dla ludzi elektronicznie medialnych OK. Te same kolorki mamy na testach do odczytu parametrów wody, tylko %-tów nie liczą.

Ja osobiście preferuje wynik 40%:wink: bo 96% to dla mnie za mocne.:shock:

Po ilu dniach od wpuszczenia ryb, twoim zdaniem należy analizować wyniki testów by sprawdzić jak silna powstała biologia w starcie na amoniak ?

Ryby wpuszczone trzy dni temu więc albo dziś albo dopiero po weekendzie majowym?

Typowy marketingowy zabieg.

Powinny być wymagane parametry podstawowe a reszta jako opcja, można podać jeden (np 8 pH) aby mieć 100% wynik i jak widać wszystkie parametry mają tą samą wagę , nie podejrzewam aby analizowane były zależności między parametrami np. azotowymi.

Przy opisie NO3/NO4 zalecają podmiany wody na taką poniżej pH 7, a najlepsze są reklamowane specyfiki , wg zasady lewatywa dobra na wszystko.

Ehhh, ja w nowym miejscu mam taką słabą wodę, że nie mogę sobie poradzić i dojść z parametrami do ładu :<

58% wg stronki Sery

PH za niskie (7,5)

NO3 za wysokie (100)

W kranówie mam między 75 a 100 NO3 :< i jak ja mam tym podmieniać wodę...:confused: