Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

przypadkowo szukając widełek dla różnych wyników trafiłam na stronę Sera, gdzie można wybrać swój biotop, podać zbadane parametry (nie trzeba wszystkich) a strona wskazuje, co jest w normie a na co należy zwrócić uwagę.

Myślę, że dla początkujących malawistów (a właściwie dla wszystkich, co wodę testują a widełek w głowie nie mają) to bardzo fajna rzecz.

Tu link: http://www.sera.pl/nc/pl/serwis-firmy-sera/sera-interaktiv/laboratory/module/quicktest/step/2.html

Mam nadzieję, że to post zgodny z regulaminem i nie zdublowałam jakiegoś tematu :)

• Dziękuję 2
Opublikowano

Mi wyszło, że żelaza mam za mało, ale szczerze mówiąc nigdy nie mierzyłem tego parametru;), bo szczerze mówiąc nie sądziłem że jest istotny dla naszego biotopu

Opublikowano
Próbowałem zrobić 100% ale się nie udało ... w rzeczywistości mam 96% nie jest źle ;)

Bo to Wojtku taki "Analizator spalin" - jak w stacji diagnostycznej - nie da się wyjechać bez zapłacenia. Czytaj zakupu produktu Sera.

Ale dla ludzi elektronicznie medialnych OK. Te same kolorki mamy na testach do odczytu parametrów wody, tylko %-tów nie liczą.

Ja osobiście preferuje wynik 40%:wink: bo 96% to dla mnie za mocne.:shock:

Po ilu dniach od wpuszczenia ryb, twoim zdaniem należy analizować wyniki testów by sprawdzić jak silna powstała biologia w starcie na amoniak ?

Ryby wpuszczone trzy dni temu więc albo dziś albo dopiero po weekendzie majowym?

Opublikowano

Typowy marketingowy zabieg.

Powinny być wymagane parametry podstawowe a reszta jako opcja, można podać jeden (np 8 pH) aby mieć 100% wynik i jak widać wszystkie parametry mają tą samą wagę , nie podejrzewam aby analizowane były zależności między parametrami np. azotowymi.

Przy opisie NO3/NO4 zalecają podmiany wody na taką poniżej pH 7, a najlepsze są reklamowane specyfiki , wg zasady lewatywa dobra na wszystko.

Opublikowano

Ehhh, ja w nowym miejscu mam taką słabą wodę, że nie mogę sobie poradzić i dojść z parametrami do ładu :<

58% wg stronki Sery

PH za niskie (7,5)

NO3 za wysokie (100)

W kranówie mam między 75 a 100 NO3 :< i jak ja mam tym podmieniać wodę...:confused: