Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tu nowy i akwarium mam od okolo 2miesiecy i mam maly problem gdy dzisiaj poszedlem do pracy wszystko bylo ok i jak wrocilem jedna rybka Yellow(zolta z czarnym grzbietem) byla martwa bez oczu i cala obskubana dwa dni temu wyplula 7 malych rybek po tym jak ja wpuscilem do reszty to zrobilem "przemeblowanie" w akwarium i wszystko bylo ok przez dwa dni,nie byla ganiana przez inne rybki,czesto plywala kolo kojca z malymi,dostaja jedzenie raz dzienie na przemian kulki i platki i czasem mrozona mieszanke,czy to jest normalne ze ja zjadly?!

P.s.zanim zaczniecie hejtowac to od rau mowie ze taki set up od razu kupilem i wiem ze chyba jest ich za duzo w tym zbiorniku ale jestem pocztkujacy i powoli chce zrobic pozadek.

Opublikowano

Na tym forum na pewno nie doczekasz się hejtu.

Nikt Ci jednak nie pomoże jeżeli nie podasz pełnego składu swojego akwarium, wymiarów akwarium oraz przynajmniej podstawowych parametrów wody (pH, temp, NH3, NO2 i NO3). Napisz też czego używasz do filtracji mechanicznej i biologicznej.

Oczywiście zapraszam do FAQ :)

Opublikowano

jesli chodzi o sklad to mam 2 clown loach, 5 glonojadow, 1 synodontis multipunctatus, a jesli chodzi o malawi to 5 zoltych, 2 zolte w poprzeczne czarne paski, 1 pomaranczowa, 2 bardzo jasno rozowe, okolo 8 szarych z pomaranczowym grzbietem, 2 zolto czarno biale, 2 jakies laciate w plamik i jeszcze pare innych z fioletowym odcieniem, tyle co wiem na temat rybek jakie mam, jesli chodzi o parametry to temp. 25.5-26 stopni a parametry to raz na tydzien przed wymiana wody jade do takikego sklepu gdzie mi sprawdzaja i mowia czy ok czy nie i co robic w razie czego zeby byla taka jak trzeba, filtracja to tetratex ex700 i eheim ecco pro 300 filtry maja wszystkie orginalne wklady wiec nie wiem jaka biologiczna jaka mechaniczna , wymiary to 100 dlugie 40 glebokie i 55 wysokie jest to FLUVAL ROMA 200 to chyba tyle co wiem na temat mojego akwarium. czy teraz mozecie mi troszke wiecej powiedziec?

Opublikowano

Ryby to kanibale;) i normalne że poobgryzały truchełko.

Co mogę powiedzieć z opisu twojego akwa hmm... totalny mix i za dużo ryb na takie akwa. Jak kolega poradził zajrzyj do FAQ a jak chcesz mieć akwarium biotopowe to zacznij wszystko od początku.

Opublikowano

...przyczyną Twojego niepowodzenia jest ( nie gniewaj się) totalna NIEWIEDZA o podstawach akwarystki!W Twoim akwarium 220 l masz "bombę".... Podejrzewam ,że niedługo te ryby Ci padną!!!Trzymasz rybki ( pewnie za podpowiedzią panów ze sklepu ) o których nic nie wiesz nie mówiąc nawet o nazwach. Tak nie można..Bo trzeba je dobrać pod względem charakteru,żywienia,temperamentu ,wielkości akwa itp itd..

...fajne jest to ,że chcesz zajmować się akwarystyką...I żeby się nie zrazić przeczytaj bardzo uważnie to http://forum.klub-malawi.pl/faq.php

. Myślę ,że jak to poczytasz , wrzucisz zdjęcia rybek do identyfikacji to wtedy będziemy mogli Ci pomóc. Bo trzeba to najpierw uporządkować co masz w akwarium. Nie mieszaj rybek z Malawi z innymi..ale o tym co mówię musisz poczytać...Potem pytaj i zmieniaj to co masz..Wtedy zobaczysz efekty ,które naprawdę dadzą Ci wiele radości!!!

Opublikowano

w pierwszym poscie napisalem ze wiem ze jest ich za duzo i powoi chce zrobic pozadek tylko nie wiem co do czego dlatego jestem na tym forum z nadzieja ze mi troszke pomozecie i z checia chcial bym ponazywac ryby w celu ulatwienia ale jak juz wspomnialem to dopiero zaczynam przygode i akwarium juz kupilem z tymi wszystkimi rybkami a nie chce ich spuscic w kiblu,

andrzej ja sie nie gniewam bo jak my wszyscy zaczynalismy od zera i powoli postaram sie ogarnac temat.

Opublikowano

no wiec próbowalem je rozpoznac ale srednio mi to idzie bo nie jestem pewny wiec po robilem zdjecia i czy mogli byscie mi pomoc je ponazywac i posegregowac jakie z jakimi moga byc?!

Opublikowano
akwarium juz kupilem z tymi wszystkimi rybkami a nie chce ich spuscic w kiblu,
Pisałeś że masz zaprzyjaźniony sklep wiec pogadaj z nimi bo większości ryb zapewne będziesz musiał się pozbyć. Do takiego akwa jak twoje zmieszczą się dwa gatunki małych pyszczaków w haremach 1+4.

Fotki tych ryb i wstaw do galerii http://forum.klub-malawi.pl/galeria/index.php?c=49 , pomożemy rozpoznać kto jest kto ;).

Opublikowano

..na początek zrób zdjęcia i wrzuć do działu identyfikacja!! Bo od tego trzeba Ci pomóc i zacząć..Mówię tu o rybkach których nie znasz!!! Jak będzie wiadomo co masz to będzie wtedy można ustalić ewentualną obsadę. Oczywiście zakładam ,że chcesz mieć biotop Malawi i na tym będziemy się koncentrować.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.