xjrparker23 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Cześć, wczoraj jeszcze pisałem, że żadnych strat w rybach nie mam, a dzisiaj niestety straciłem 2 sztuki. Śmiertelną pułapką okazał się skimmer Eheim 350. Do tej pory włączałem go przed karmieniem kiedy zalegał delikatny film z kurzu było go niewiele, ale i tak nie chciałem, aby ryby wciągały go razem z pokarmem. Potem go wyłączałem i dawałem pokarm. Jednak dzisiaj pomyślałem, że jeżeli ten kurz cały czas tak się gromadzi między posiłkami to postanowiłem filtrować cały czas. No i wyszło na gorsze. Po pracy policzyłem brakuje 2 szt, szukam zwłok, nigdzie nie ma, spojrzałem na działający skimmer i już wszystko było jasne, zajrzałem do środka i niestety znalazłem. Były to młode wpuszczone w zeszły piątek około 3 cm. Skimmer do poprawki albo nakleję siatkę, albo gąbkę włożę do środka. Co radzicie? Cytuj
JemioloSeba Opublikowano 16 Kwietnia 2014 #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Też mam ten skimmer i zabił mi już około 4 sztuk młodych. To jego minus jak widzę. Trzeba uważać przy małych rybach bo lubią do niego wpadać. Ja mam w nim gąbkę, która była oryginalnie i jak widać nie bardzo to pomaga. Cytuj
xjrparker23 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Autor #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Tak tak ja mam w nim też gąbkę oryginalną umieszczoną w środku obudowy, to gąbka filtrująca, ale myślałem żeby jeszcze dodatkowo włożyć gąbkę w tą rurkę z grzybkiem, która teleskopowo wchodzi w obudowę i pływa na powierzchni, wtedy będzie to coś jakby prefiltr i młoda rybka nie będzie miała możliwości wpaść do środka, tylko nie wiem jaki wpływ będzie to miało na efekty filtracji, jak to wypróbuje to dam znać. Dzięki Pozdrawiam Cytuj
JemioloSeba Opublikowano 17 Kwietnia 2014 #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Wtedy z śmiało możesz wyjąć tę gąbkę niżej bo ona juz nie będzie potrzebna. Może faktycznie wystarczy przełożyć gąbkę do tej rurki. Daj znac Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj
xjrparker23 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor #6 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Czołem, wyciąłem z gąbki okrąg odpowiadający średnicą otworowi w " grzybku skimmera" i grubości 2 cm ( taką grubość ma gąbka filtrująca, którą na czas próby usunąłem) włożyłem go w "grzybka" równo z jego górna krawędzią tak aby rybki nie mogły się do niego dostać ani od góry ani od boków poprzez te 4 nacięcia, szczeliny. Podłączony w połowie regulacji przepływu dobrze zasysał wodę z kożuchem, jednak po odłączeniu cały syf zgromadzony w gąbce natychmiast wypłynął z niej i równomiernie rozprzestrzenił się po uspokojonej części tafli ( druga jej połowa pofalowana jest od wylotu z kubła). Wnioskuję zatem, że gąbka filtrująca musi być jednak w środku skimmera i wtedy kurz nie będzie miał swobodnego dostępu do tafli wody bo będzie przytrzymywany głębiej w gąbce. Jutro postaram się o jakąś siateczkę i pokombinuję z nią zamiast gąbki. Oczka postaram się dobrać tak aby nie były za duże dla rybek, ani za małe dla kurzu. Wtedy mam zamiar uzyskać taki efekt, że woda z kurzem będzie swobodnie przepływać przez siateczkę i syf będzie zostawał na gąbce filtrującej w środku skimmera, a rybki nie wpadną do środka zabezpieczone siateczką. Cytuj
deccorativo Opublikowano 18 Kwietnia 2014 #7 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Czołem, wyciąłem z gąbki okrąg odpowiadający średnicą otworowi w " grzybku skimmera" i grubości 2 cm ( taką grubość ma gąbka filtrująca, którą na czas próby usunąłem) włożyłem go w "grzybka" równo z jego górna krawędzią tak aby rybki nie mogły się do niego dostać ani od góry ani od boków poprzez te 4 nacięcia, szczeliny. Podłączony w połowie regulacji przepływu dobrze zasysał wodę z kożuchem, jednak po odłączeniu cały syf zgromadzony w gąbce natychmiast wypłynął z niej i równomiernie rozprzestrzenił się po uspokojonej części tafli ( druga jej połowa pofalowana jest od wylotu z kubła). Wnioskuję zatem, że gąbka filtrująca musi być jednak w środku skimmera i wtedy kurz nie będzie miał swobodnego dostępu do tafli wody bo będzie przytrzymywany głębiej w gąbce. Jutro postaram się o jakąś siateczkę i pokombinuję z nią zamiast gąbki. Oczka postaram się dobrać tak aby nie były za duże dla rybek, ani za małe dla kurzu. Wtedy mam zamiar uzyskać taki efekt, że woda z kurzem będzie swobodnie przepływać przez siateczkę i syf będzie zostawał na gąbce filtrującej w środku skimmera, a rybki nie wpadną do środka zabezpieczone siateczką. kup siatkę do okna na owady - wielka więc okno zabezpieczysz przed komarami a ścinki akurat do wklejenia w koronę skimmera. Rybki nie przejdą a kurz i film bakteryjny spłynie. Siatka plastikowa i bardzo lekka więc nie zmieni parametrów skimmera. Cytuj
xjrparker23 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Bardzo dobry pomysł, dzięki za podpowiedź, a na co wklejać na sylikon? A może całą koronę obłożyć tą siatką i tuz pod nią spiąć np cienką opaską tryt-tryt lub gumką wtedy obejdzie się bez klejenia? Cytuj
deccorativo Opublikowano 18 Kwietnia 2014 #9 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Bardzo dobry pomysł, dzięki za podpowiedź, a na co wklejać na sylikon? A może całą koronę obłożyć tą siatką i tuz pod nią spiąć np cienką opaską tryt-tryt lub gumką wtedy obejdzie się bez klejenia? to musi być lekkie by nie zmienić działania skimmera przyklej na odrobinę silikonu akwarystycznego. Cytuj
xjrparker23 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Autor #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Jasne, rozumiem, dzięki raz jeszcze, Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi